Tisztelt Hitelnet!

Jelenlegi, 2 szobás ingatlanunkat nagyobbra cserélnék családtervezés miatt. Terveink szerint 2 gyermeket szeretnénk. A lakás az én nevemen van 100%, házasság előtti vagyon. Férjemnek nincs lakástulajdona. Az én lakásomat eladva, pár milliós megtakarításunkat felhasználva és némi hitel felvételével szeretnénk közösen nagyobb lakást vásárolni, ami már közös lesz és ha lehet, igénybe venni a CSOK-ot. Házasok vagyunk és mind a ketten 40 év alattiak.

Kérdéseim:
1. Használt lakásra jár-e csok?
2. Használt lakás vásárlása esetén tervezett gyermekre is fel lehet-e venni vagy csak magzatra vagy már meglévő gyermekre?
3. Használt lakás esetén, ha jól értem maximum 35 M forint a korlát?

Köszönettel,
Katalin

Kedves Katalin!

1. Használt lakás vásárlásához is igényelhető a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK).

2. Használt lakás vásárlása esetén vállalt gyermekre is igényelhető a kedvezmény, megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény keretén belül. A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő 2 gyermek esetén 8 év. A vállalt gyermek megszületésére vonatkozó határidőt lakásvásárlás esetén a támogatási szerződés megkötésének időpontjától kell számítani. A gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidő a várandósság orvosilag megállapított tényére tekintettel a várandósság végéig meghosszabbodik, ha a fiatal házaspár a várandósság tényét orvosi bizonyítvánnyal a vállalási határidő lejártáig a hitelintézetnek igazolja.

A magzat a várandósság betöltött 12. hete után már meglévő gyermeknek számít, így ebben az esetben nem megelőlegezett kedvezményként, hanem már meglévő gyermekként igényelhetik utána a CSOK-ot. A 12. terhességi hét betöltése előtt megelőlegezett CSOK-ként történhet a magzat után az igénylés.

3. Használt lakóingatlan vásárlása esetén a CSOK igénybevételével finanszírozott vételár maximum 35 millió forint lehet. A lakás hasznos alapterületének pedig 2 gyermek esetén el kell érnie legalább az 50 m2-t. A használt lakás vásárlására vonatkozó további - például az 5 éven belül értékesített lakástulajdon eladási árára vonatkozó továbbforgatási kötelezettséget - CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése