A Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése alapján április 1-től az emelt összegű szocpol mellett újra elérhető lenne a használt lakásra igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás. Ennek összege a szintén a hónap elejétől emelt összegű, új lakás vásárlásra vagy építkezésre igényelhető szocpol 50 %-a.

A tervezet szerint az április 1-től elérhető, használt lakás vásárlásra fordítható „félszocpol” várható összege a lakás alapterületének, a gyermekek számának és az ingatlan energiaminősítésének függvényében alakulhat. Korlátoznák a megvásárolni kívánt ingatlan négyzetméterenkénti vételárát is a földrajzi elhelyezkedéstől függően, megelőzve ezáltal azt, hogy azok is igénybe vegyék a támogatást, akik egyébként nem tartoznak a célzott ügyfélkörbe. Ennek értelmében a magasabb komfort fokozatú, ezért drágább lakásokra a támogatás nem lesz igényelhető.

„Több banki partnerünktől is azt a jelzést kaptuk, hogy előkészület alatt áll az április 1-től bevezetésre kerülő új vissza nem térítendő támogatás használt lakás vásárlásra és bővítésre is” - mondta Fitos Szilárd, a hitelnet.hu hitelpiaci szakértője. „A részletek még nem teljesen ismertek, de szinte biztos, hogy a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a meglévő gyermekek után kapott támogatást a bankok saját erőként veszik figyelembe, hiszen itt nem áll fenn annak a veszélye, hogy nem teljesül egy vállalás.”

Amennyiben valaki a „félszocpol” mellé hitelt is venne fel, akkor erre államilag támogatott lehetőségek közül is választhat. A vásárláshoz igényelhető hitel összegét kormányrendelet szabályozza. Ennek értelmében a bank által folyósítható hitel összege nem lehet több, mint a forgalmi érték (vételár) 80 %-a. Természetesen ez a finanszírozási arány csak megfelelő jövedelmet és pozitív banki hitelbírálatot feltételezve érhető el.

„Egy 60 m2-es lakás esetén például egy 2 gyermekes család 800 ezer forint vissza nem térítendő támogatást igényelhet a vásárláshoz, ha az ingatlan energetikai minősítése alapszintű. Az átlagos budapesti tégla építésű lakásárakat figyelembe véve ez a vételár kb., 5 %-a és egy vidéki, megyeszékhelyi tégla lakás esetén is kevesebb, mint 10 %-ot jelent. Észak- és Kelet-Magyarországon egy ekkora alapterületű panellakást már 7,5 millió forint körül is meg lehet vásárolni. Ha figyelembe vesszük, a bankok által kihelyezhető hitelek felső határát, akkor akár 6-700 ezer forint saját erő is elegendő lehet ahhoz, hogy valaki egy használt panellakást vásárolhasson ” - mondta el Fitos.

A szakértő szerint 3 gyermek és nagyobb alapterületű lakások esetén az arány kicsit ugyan javul, de a nagyobb alapterületű lakások esetén azt is figyelembe kell venni, hogy az államilag támogatott lakáshitel csak 20 millió forintos vételár és 10 millió forintos hitelösszegig kérhető.

Egy 10 millió forint összegű lakáshitel egy kétkeresős háztartás esetén már 240 ezer forint összevont jövedelemmel felvehető, míg 5 millió forint hitelhez már 120-130 ezer forintos igazolt jövedelem is elegendő lehet. Természetesen a hitelbírálat eredménye más tényezőtől is függ, hiszen a már meglévő hitelek havi törlesztő részletei is befolyásolhatják az igényelhető hitel összegét.

Minden esetben figyelembe kell venni azt is, hogy a felvenni kívánt hitel törlesztő részlete teljes biztonsággal fizethető legyen egy hosszabb futamidő esetén is, ne feszítse túl a családi költségvetést.” – mondta Fitos.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

77 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
Férjem 1 éves passzív KHR-en van. Decemberben lett kifizetve egy összegben a tartozása. Az OTP-nél bankolunk. Szeretnénk ott lakáshitelt + csokot igényelni. Lehet esetleg ez probléma?
Köszönöm válaszát.

Szép napot!
Párom 1,5 éve közmunkán van és szeretnénk igénybe venni a használt lakás vásárlást 3 gyermek után.
A közmunka beleszámítódik?

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, 28 éves egyedülálló anyuka vagyok, 5 éves kisfiammal szeretnénk végre saját lakást/házat vásárolni. 220 ezer körüli nettó fizetéssel rendelkezem, adósságmentes, viszont önerő nélkül az után érdeklődnék, milyen megoldások lehetnek számunkra.
Köszönjük.

Érdekelne a szocpol, mivel egyedülállóként szeretnénk kihasználni. Anyaságin vagyok és ez munkahelynek számít?

Jó napot!
Csok után érdeklődnék. Mint egyedülálló anyuka egy gyermekkel igényelhetem? Amit tudni kell, egy 48 négyzetméteres ingatlanról lenne szó, ami saját tulajdonban van. Fürdőszoba nincs benne, de a csokot nem is ennek kialakítására szeretném, hanem a tető javítására, mert az igen rossz állapotban van.
Van rá lehetőség, hogy megkapjam ezt a támogatást?

Nekem az lenne a kérdésem, hogy egy gyermeket egyedül nevelő anyaként milyen módon tudnék használt lakást venni. Én most jelenleg közmunkán vagyok. Három és fél hónapra hívtak be, de lehet hosszabbítanak. A munkabérem hatvan ezer forint. Erre az összegre milyen segítséget tudnék igénybe venni? Jó volna egy házat venni, mert jelenleg albérletben lakunk.
Előre köszönöm válaszát.

Most akkor nem lehet használt lakást vásárolni csak önerővel 1 gyerekre és kb. mennyi kellene vagy a ház külterülete számít?
Köszönöm.

Létezik-e olyan konstrukció, hogy önerő nélkül egy gyermekkel használt ingatlant vásároljak?
Mi az az összeghatár, amibe belefér az egy gyerekre kapott támogatás mint önerő?
Várom a segítő választ.

Tisztelt hitelnet!
Használt lakást szeretnénk vásárolni. Negatív KHR listán nem szerepelünk. Kettőnk fizetése 400 000 Ft, havonta 63 000 Ft személyi kölcsönt törlesztünk. Szocpolra lenne-e lehetőségünk 2 gyerekkel, ha nem vagyunk házasok, de a párom elmúlt 40 éves. Fundamentánk idén lejár (1.300.000). Még kb. 300 000 Ft önerőnk lenne. Mennyi hitelt kaphatnánk?
Köszönöm.

Érdeklődnénk, hogy az élettársammal 2 gyermeket nevelünk és majd szeretnénk igénybe venni a csok támogatást. Ennek mi lenne a feltétele? Meg kell-e házasodni? Kell-e önerő? Kell-e az élettársam minimálbére?
Köszönöm.

Kedves Hitelnet!
Nem tudom, hogy tud-e választ adni és segíteni. Két kiskorú gyermeket nevelő anya vagyok, de nem sokára egyedülálló. Az a kérdésem, hogy ha nem igényelhetem a félszocpolt még, akkor milyen lehetőségeim vannak arra vonatkozóan, hogy megvásároljak egy 5 millió Ft értékű lakást, hogy ne albérletbe kelljen költöznöm a gyerekekkel? Önerőm nincsen, családi háttér nincsen. A jövedelmem nettó 150.000 Ft családi pótlékkal együtt.
Kérem segítsen.

Kedves Hitelnet!
3 közös gyermeket nevelünk a párommal /Élettárs/. Kérdésem a következő: jár-e a félszocpol használt házra, ami 4.900.000 Ft és 3 szobás? Ha igen, a félszocpol önerőnek számít-e, mert megtakarításunk semmi nincs.
Előre is köszönöm.

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy én kaphatok-e félszocpolt? Egyedül nevelem az 5 éves fiamat és már szeretnék egyedül vele élni egy kis lakásban. Én kaphatok vissza nem térítendő állami támogatást?

Szép napot!
Érdeklődnek lesz-e a közeljövőben fél szocpol? Amennyiben igen, mikortól és milyen feltételekkel?
Köszönöm válaszát.

Üdvözlöm.
Én használt házat szeretnék venni. Ahhoz kapnák szocpolt? 1 gyerekem van.

Én Bar listán szerepelek, mivel előző házasságomból adódóan van a nevemen egy fél lakás, ami jelenleg felmondás alatt van, de már 2009. óta nem élek ebben az ingatlanban. Most a jelenlegi férjemmel használt lakást szeretnénk vásárolni és érdekelne, hogy a fél szocpol, amennyiben lesz, igénybe vehető e számunkra vagy a hitel törlesztésére?

Használt lakást szeretnék venni, de nincs önerőm, se bejelentett munkahelyünk. Én is meg férjem is bárosak vagyunk. Van 3 gyermekünk. Van-e valamilyen megoldás erre? Én anyasági támogatást kapok, a férjem közhasznú munkás.

Hajdúszováton, használt lakásvásárláshoz jár-e szocpol? 4 gyermeket egyedülállóként nevelnek. A legnagyobb 15 éves.
Segítségét köszönöm!

1 gyerekre szeretnénk lakásvásárlás céljából szocpolt igénybe venni. Lehetséges-e és mik a feltételei, mennyi önerő szükséges hozzá?

Érdeklődnék, hogy 2 gyermeket nevelünk az élettársammal, mind a kettőnknek megvan a 180 napos munkaidő és szeretnénk igénybe venni a szocpolt használt lakásra, de nem tudom, hogy ehhez önerő kell vagy hogy mekkora összeget igényelhetnénk.

Házat szeretnénk vásárolni és a szocpolt igénybe szeretnénk venni. Feleségem gyesen van. Így milyen feltételnek kell megfelelni? Munkahelyem csak kötött időre szól.
Önkormányzati lakásra igényelhetjük-e?
Kb. mennyi támogatásra számíthatunk?
Mennyi önerőre van szükség?
Mekkora alapterületű legyen az ingatlan?

A bankom, ahol a számlám van, azt mondta, hogy visszahozták a szocpolt használt házra is! Május közepétől lehet igényelni! Két gyerekre mennyire számíthatok?

A bevezetésre kerülő félszocpol igényelhető lesz-e abban az esetben, ha már van a nevemen lakás, ( nagyobbat szeretnénk a meglévő helyett) vagy csak első lakás vásárlása esetén jár?

Használt lakást szeretnék vásárolni, de nincs önerőm. Önerőként igényelhető-e készpénzben a félszocpol?

Azt szeretném megkérdezni, mennyi szocpol jár 2 gyerek után használt lakásra. Ez a ház vályog, a vályog házra adják? 100 m2.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném kérdezni, hogy az áprilisi új törvény szerint lesz-e esélyünk megigényelni a szocpolt?
Párom jelenleg közmunkán van március eggyel. A kérdésem az lenne, hogy a közmunkára igényelhető-e a félszocpol, és hogy két gyermek után mennyi támogatást kapnánk körülbelül egy B energetikai 120 négyzet méteres házra?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Marianna

Tisztelt hitelnet.hu!
Szeretném megkérdezni, hogy 2 gyermek esetén Székesfehérváron 54nm-es lakás esetén is igénybe vehetem a 1/2 szocpolt? Hitelt nem szeretnék felvenni, elegendő lenne (ha lesz) a 1/2 szocpol is.
Valahol megtalálom esetleg a pontos törvényt, hogy utána nézzek?
Köszönettel:
József

Tisztel hitelnet.hu!

Lehet-e már tudni, hogy használt lakás vásárlásnál milyen energetikai tanúsítványú lakásra lehet majd szocpolt igénybe venni? A cikkben az „alapszintű” besorolást olvastam. Ez melyik kategóriába esik (A-G). Mert ha csak B energetikai tanúsítványú lakásokat fognak támogatni használatnál is, akkor igen szűkülni fog azoknak a köre, akik igénybe tudják venni a szocpolt.
Köszönettel:
Anita

Kedves hitelnet.hu!
Kérem szíves segítségüket, hogy április 1-től mekkora összegű félszocpolhoz juthatok az alábbiak alapján:
– INGATLAN: használt 2001-es társasházi lakás, 65nm, Bp XVII, érték 18M Ft, energiamin. B/C lehet
– HITELINFORMÁCIÓK: 20% önerő (3,6M Ft), nettó 220e Ft havi munkabér, gyerek nincs.
Kérem kalkulálják ki nekem, hogy az új tervezet szerint kb. mekkora összegű támogatást kapnék.
Köszönöm előre is.
Róbert
U.i.: nagyon érdekelne ez így 5 év után, amióta lediplomáztam és megszüntették a gyermektelen fiatal fiúk és lányok “fészekrakási” lehetőségét. Mindenesetre remélem, ráérek még gyermeket nemzeni ahhoz, hogy kapjak egy kis állami támogatást. Ha nem, akkor majd valamelyik nyugati EU ország biztosan adni fog.

Tisztelt Szakértő!
Tudom, hogy a feltételek nem tisztázottak. Engem az érdekelne, hogy mit jelent „a lakás alapszintű energetikai besorolása”, különös tekintettel az alapszintű kifejezésre? Milyen jelzéssel lesz jó egy lakás?
Illetve, ha bevállalunk két gyermeket, és az egyik születőben van, mind a kettőre felvehető a támogatás (szocpol)?