Használt lakás akár önerő nélkül is? Mire elég a félszocpol?

A Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése alapján április 1-től az emelt összegű szocpol mellett újra elérhető lenne a használt lakásra igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás. Ennek összege a szintén a hónap elejétől emelt összegű, új lakás vásárlásra vagy építkezésre igényelhető szocpol 50 %-a.

A tervezet szerint az április 1-től elérhető, használt lakás vásárlásra fordítható „félszocpol” várható összege a lakás alapterületének, a gyermekek számának és az ingatlan energiaminősítésének függvényében alakulhat. Korlátoznák a megvásárolni kívánt ingatlan négyzetméterenkénti vételárát is a földrajzi elhelyezkedéstől függően, megelőzve ezáltal azt, hogy azok is igénybe vegyék a támogatást, akik egyébként nem tartoznak a célzott ügyfélkörbe. Ennek értelmében a magasabb komfort fokozatú, ezért drágább lakásokra a támogatás nem lesz igényelhető.

„Több banki partnerünktől is azt a jelzést kaptuk, hogy előkészület alatt áll az április 1-től bevezetésre kerülő új vissza nem térítendő támogatás használt lakás vásárlásra és bővítésre is” – mondta Fitos Szilárd, a hitelnet.hu hitelpiaci szakértője. „A részletek még nem teljesen ismertek, de szinte biztos, hogy a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a meglévő gyermekek után kapott támogatást a bankok saját erőként veszik figyelembe, hiszen itt nem áll fenn annak a veszélye, hogy nem teljesül egy vállalás.”

Amennyiben valaki a „félszocpol” mellé hitelt is venne fel, akkor erre államilag támogatott lehetőségek közül is választhat. A vásárláshoz igényelhető hitel összegét kormányrendelet szabályozza. Ennek értelmében a bank által folyósítható hitel összege nem lehet több, mint a forgalmi érték (vételár) 80 %-a. Természetesen ez a finanszírozási arány csak megfelelő jövedelmet és pozitív banki hitelbírálatot feltételezve érhető el.

„Egy 60 m2-es lakás esetén például egy 2 gyermekes család 800 ezer forint vissza nem térítendő támogatást igényelhet a vásárláshoz, ha az ingatlan energetikai minősítése alapszintű. Az átlagos budapesti tégla építésű lakásárakat figyelembe véve ez a vételár kb., 5 %-a és egy vidéki, megyeszékhelyi tégla lakás esetén is kevesebb, mint 10 %-ot jelent. Észak- és Kelet-Magyarországon egy ekkora alapterületű panellakást már 7,5 millió forint körül is meg lehet vásárolni. Ha figyelembe vesszük, a bankok által kihelyezhető hitelek felső határát, akkor akár 6-700 ezer forint saját erő is elegendő lehet ahhoz, hogy valaki egy használt panellakást vásárolhasson ” – mondta el Fitos.

A szakértő szerint 3 gyermek és nagyobb alapterületű lakások esetén az arány kicsit ugyan javul, de a nagyobb alapterületű lakások esetén azt is figyelembe kell venni, hogy az államilag támogatott lakáshitel csak 20 millió forintos vételár és 10 millió forintos hitelösszegig kérhető.

Egy 10 millió forint összegű lakáshitel egy kétkeresős háztartás esetén már 240 ezer forint összevont jövedelemmel felvehető, míg 5 millió forint hitelhez már 120-130 ezer forintos igazolt jövedelem is elegendő lehet. Természetesen a hitelbírálat eredménye más tényezőtől is függ, hiszen a már meglévő hitelek havi törlesztő részletei is befolyásolhatják az igényelhető hitel összegét.

Minden esetben figyelembe kell venni azt is, hogy a felvenni kívánt hitel törlesztő részlete teljes biztonsággal fizethető legyen egy hosszabb futamidő esetén is, ne feszítse túl a családi költségvetést.” – mondta Fitos.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
73 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, 28 éves egyedülálló anyuka vagyok, 5 éves kisfiammal szeretnénk végre saját lakást/házat vásárolni. 220 ezer körüli nettó fizetéssel rendelkezem, adósságmentes, viszont önerő nélkül az után érdeklődnék, milyen megoldások lehetnek számunkra.
Köszönjük.

Kedves Krisztina!
Bővebb információk ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást tudnak készíteni Önnek. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Érdekelne a szocpol, mivel egyedülállóként szeretnénk kihasználni. Anyaságin vagyok és ez munkahelynek számít?

Kedves Anett!
Az anyasági díj nem keletkeztet TB jogviszonyt, így ennek hiányában nem jogosult a támogatásra.

Jó napot!
Csok után érdeklődnék. Mint egyedülálló anyuka egy gyermekkel igényelhetem? Amit tudni kell, egy 48 négyzetméteres ingatlanról lenne szó, ami saját tulajdonban van. Fürdőszoba nincs benne, de a csokot nem is ennek kialakítására szeretném, hanem a tető javítására, mert az igen rossz állapotban van.
Van rá lehetőség, hogy megkapjam ezt a támogatást?

Kedves Szabina!
Használt lakással egybekötött korszerűsítésre Falusi CSOK igényelhető, ennek azonban feltétele, hogy az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen legyen.
CSOk igénylés feltétele, hogy az ingatlan rendelkezzen fürdőszobával. Mivel ez a leírtak alapján nincs, úgy sajnos az ingatlan nem felel meg a feltételeknek.

Nekem az lenne a kérdésem, hogy egy gyermeket egyedül nevelő anyaként milyen módon tudnék használt lakást venni. Én most jelenleg közmunkán vagyok. Három és fél hónapra hívtak be, de lehet hosszabbítanak. A munkabérem hatvan ezer forint. Erre az összegre milyen segítséget tudnék igénybe venni? Jó volna egy házat venni, mert jelenleg albérletben lakunk.
Előre köszönöm válaszát.

Kedves Renáta!
3 és fél hónapra szóló munkaszerződéssel és nettó 60 ezer forintos jövedelemmel sajnos nincs lehetőség lakásvásárlási hitel felvételére. Szocpoligényléshez legalább 6 hónapos folyamatos munkaviszony szükséges, mely alapján kiadható a szocpol (CSOK) jogosultság feltételeként előírt TB jogviszony igazolás.

Most akkor nem lehet használt lakást vásárolni csak önerővel 1 gyerekre és kb. mennyi kellene vagy a ház külterülete számít?
Köszönöm.

Kedves Lajos!
Ahhoz, hogy Szakértőink meg tudják mondani, mennyi önerő szükséges a lakásvásárláshoz, ismerni kellene a lakásvásárlás valamennyi részletét. Például: hol található a vásárolandó ingatlan, mennyi a vételára, mennyi a hasznos alapterülete, milyen energetikai minősítésű, stb. A további részleteket online adatlapunk kitöltésével adhatja meg. A jogosultság feltételeit IDE kattintva ismerheti meg.

Létezik-e olyan konstrukció, hogy önerő nélkül egy gyermekkel használt ingatlant vásároljak?
Mi az az összeghatár, amibe belefér az egy gyerekre kapott támogatás mint önerő?
Várom a segítő választ.

Kedves Asszonyom!
Az egy gyermek után járó CSOK összege nem fedi le a lakásvásárláshoz szükséges önerőt, tehát csak lakáshitelből és 1 gyermek után járó CSOK-ból, önerő nélkül nem finanszírozható egy lakás vételára.

Tisztelt hitelnet!
Használt lakást szeretnénk vásárolni. Negatív KHR listán nem szerepelünk. Kettőnk fizetése 400 000 Ft, havonta 63 000 Ft személyi kölcsönt törlesztünk. Szocpolra lenne-e lehetőségünk 2 gyerekkel, ha nem vagyunk házasok, de a párom elmúlt 40 éves. Fundamentánk idén lejár (1.300.000). Még kb. 300 000 Ft önerőnk lenne. Mennyi hitelt kaphatnánk?
Köszönöm.

Kedves Júlia!
40 év feletti élettársak is jogosultak lehetnek szocpolra július 1. után használt lakás vásárlása esetén, amennyiben az egyéb igénylési feltételek is teljesülnek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat.
A maximálisan nyújtható hitelösszeg kiszámításához szükséges valamennyi adatot kérjük, küldje el online adatlapunkon, s ezt követően Szakértőinktől konkrét választ kaphat.


73
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x