Tisztelt Hitelnet!

Egy használt házat szeretnénk a feleségemmel megvásárolni. Három gyermekünk van. A megvásárolandó ház fele egy idegen ember, a másik fele azonban az édesanyám tulajdona. Az világos, hogy ha a CSOK-ot szeretnénk igénybe venni, akkor az édesanyámtól nem fogjuk tudni megvenni az ő részét, hiszen közvetlen hozzátartozóm. Kérdésem, hogy a ház azon felének megvásárlásához, amelyik a számunkra nem rokon emberé, igénybe vehetjük-e a CSOK-ot?

További kérdésem, hogy ha ez lehetséges és a ház alapterülete 100 m2, akkor jogosultak lehetünk-e a 90 m2 feletti alapterületű 2 milliós összegre? Az ingatlan osztatlan. Ez utóbbin segítene esetleg egy az adásvételi szerződéssel egyidejűleg megkötött ingatlanmegosztási egyezség az édesanyámmal, aki engedélyezi, hogy az új vevők - azaz mi - használhassák az ingatlan lakóterületének legalább 90 m2-ét?

Az édesanyám nevén lévő részt is szeretnénk a nevemre íratni, mert az anyagiakat korábban már elrendeztük a testvéreim és az édesanyám között. Az átíratást ajándékozással szeretnénk megoldani. Lehetséges, hogy ezt a másik rész adásvételével egy időben oldjuk meg? Esetleg ezzel várnunk kell, és ha igen mennyit?

Köszönve válaszukat:
József

Kedves József!

Ügyvéd által készített Használati megosztási szerződéssel abban az esetben lenne lehetőség a CSOK-kal történő vásárlásra, ha az a házrész, amit meg szeretnének vásárolni önállóan forgalomképes, külön lakrész. Külön bejárattal kell tehát rendelkeznie és fizikailag teljesen különálló lakóegységnek kell lennie. Ha csak az édesanyja tulajdonában lévő résszel együtt forgalomképes, akkor Használati megosztási szerződéssel sem lehetséges a támogatás igénybevétele. Ebben az esetben ugyanis tulajdonrész kivásárlásról lenne szó, amire a CSOK nem vehető igénybe. Az alaprajz ismeretében pontos választ tudnánk adni kérdésére.

Amennyiben a fenti feltételek teljesülnének és megvalósítható lenne a CSOK-kal történő vásárlás, akkor az átíratást az ügylet lebonyolítása után lehetne elintézni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, ha vettünk egy olyan házat, ami elviekben nem volt falusi csokozható, de időközben (1 hónap telt el) kiderült, hogy mégis, akkor visszamenőleg igényelhető a csok vagy már csak felújításra?

Tisztelt Szakértő,
Nemrégiben nagyszülőm halála miatt – családon belüli ajándékozás révén – tulajdonomba került egy lakás 40%-a. A maradék 60-at szernénk a feleségemmel megvásárolni (nem egyenes ági rokontól).
A kérdésem, hogy igénybe vehetjük-e a CSOK-ot?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy örököltem 1 családi házat, amibe fele-fele arányba osztozunk a nővéremmel. A ház összkomfortos, felújításra szorul kicsit.
A kérdés az, hogy igényelhetem-e a csokot a fél ház megvételére? 2 gyermek van, az egyik még magzat.

Szeretnénk megvásárolni egy művelési ág alól kivett zártkerti ingatlant, amelyen egy 42 m2 alapterületű ház áll. A lakóterület 3 szinten 70 m2. Két gyerekünk van, igénybe tudjuk-e venni a CSOK-ot?
Üdvözlettel.
Ferenc

Tisztelt Hitelnet!
Fiatal friss házasok vagyunk, a feleségemmel most várjuk első gyermekünket! A feleségem nevére egy teljes felújításra szoruló fél ház ajándékozás révén került, a másik felét meg szeretnénk vásárolni, mivel a jövőnket mindenképp ott terveznénk. Sajnos a takarékszövetkezetben annyit mondtak, hogy nem igényelhetjük meg a csok-ot, mivel a feleségem nevén fél tulajdonrész van.
A kérdés! Valóban nem igényelhetjük meg a csok-ot vagy milyen megoldás van?
Segítségüket köszönjük.
Tisztelettel.
Zoltán

Érdeklődnék, hogy jogosultak vagyunk-e CSOK-ra? Párommal nem vagyunk házasok, van egy pici lányunk. Párom édesanyja és nagynénje örökölt egy házat. A nagynénje részét szeretnénk megvenni, tehát 50% tulajdonrészt. 5 millióért vennénk meg, 70 nm, összkomfortos. Páromnak az édesanyja az ő részét ajándékozás útján szeretné átadni, a vásárlással egyidejűleg, vagy majd azt követően. Eddig nincsen lakástulajdonunk.
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelszakértő!
Férjem édesanyja nemrég elhunyt. Hagyatéki tárgyalás még nem volt. 3 gyerekünk van. Ebből lakásépítésre 1993-ban igénybe vettünk 2 gyerekre a szocpolt. 1 gyerek már nem él velünk, de 2 még nappali tagozatos diák, az egyik elmúlt 18, a másik most lesz 16. Férjemék 2-en vannak testvérek. Megváltható-e a testvérétől az örökrész a csok igénybevételével?
A hagyatéki tárgyaláson kell-e erről nyilatkozni?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelszakértő!
Használt ingatlant szeretnénk a párommal 4 gyerekre igényelni. Tegnap voltunk is a Miskolci FHB Bankban, hogy kikérjük a papírokat, de azt mondta az úr, hogy mindkét félnek 6 hónapos munkaviszonyból származó 180 napos TB igazolás kell.
Na most én gyetet kapok még a kisebbik fiamra, a férjem a kormányhivataltól kap jelenleg ellátást, a Tb fizetve van, nem igazán értem, mért nem adják meg, miért viselkednek bunkó módon. 4 gyermekkel vagyunk egy szoba konyhában.
Kérem, ha tud segítsen már, honnan lehetne igényelni, mert hitel nélkül szeretnék egy kis házat a csokból, ha lehet. Arról nem beszélve, hogy orvos által igazolni tudom, hogy mélyvénás trombózisos mindkét lábam, oltanom kell magam és ezzel már dolgozni nem tudok.

Üdvözlöm!
Édesapánk elhalálozott ez év elején. Van egy bátyám, akinek az édesapánk háza után hagyatékba maradt részét – ami 50% – szeretném kifizetni. A másik fele a háznak öröklés miatt az enyém lett. A házrész kivásárlására igénybe lehet venni a CsOK-ot? Vagy akár élettársam részéről?
Válaszát köszönöm!

Üdvözlöm, kérdésem az lenne, hogy egy lepusztult családi házat vennénk meg, de az egyáltalán nem komfortos, tehát nem jár rá a csok.
Megvétel után kibővítenénk egy szobával, akkor már tudnánk igényelni? Hány m2-rel kellene bővülnie?
Kell hozzá új tervrajz?
Köszönöm a választ.

Jó estét!
Az a kérdésem, hogy árverezett lakást szeretnénk venni. Tervbe van két gyermek. Nem volt még lakásunk, ez lesz az első. Mindketten 35 év alattiak vagyunk. Igénybe vehető árverezett lakás vásárlásra az új szocpol (CSOK)? Van fundamentánk is és önerő is.
Köszönöm a választ!

Tisztelt Hitelnet!
Az ügyben kérném a tájékoztatásukat, hogy férjemmel 2013. 09. hónapban megvásároltuk a szülői házamat természetesen banki hitel segítségével, pontosan 4 millió forintot vettünk fel. Az ügyben szeretném kérni a segítségüket, hogy mi igénybe vehetnénk-e ilyen állami támogatást? 3 gyerekes nagycsalád vagyunk, nagy segítség lenne, ha kaphatnák, nem kevéssel csökkenne a banki hitelünk.
Várom mielőbbi válaszukat.
Ui: Soha semmilyen támogatást nem kaptunk még a gyerekek után.