Tisztelt Hitelnet!

40 éves vagyok. Élettársi viszonyban élek párommal 2009 óta (ő 38 éves). Neki az első házasságából van egy 14 éves lánya és a nevén egy 3 szobás, 75 m2-es panel lakás. 2012-ben született egy közös kislányunk. A panel lakást szeretnénk családi, illetve kertes házra cserélni, akár eladni, majd egy családi házat vásárolni. Ehhez szeretnénk valamilyen támogatást igénybe venni.(köztartozásunk nincs!)

Van-e lehetőségünk támogatásra és ha van, akkor milyen lehetőség az? Ha több részletre van szükség, kérem jelezzék e-mailben.

Előre is köszönöm válaszukat.
Tisztelettel: György

Kedves György!

Használt lakás vásárlásához a jelenleg hatályos kormányrendelet értelmében nem nyújtható gyermekek utáni állami támogatás. Ezt a korábban létező támogatási formát (félszocpol) 2009-ben megszüntették, s azóta nem vezették be újra.

Szocpolt akkor igényelhetnek az eltartásukban lévő gyermekek után, ha nem használt, hanem újépítésű családi házat vesznek vagy építenek. Erre a párja tulajdonában lévő lakás értékesítését követően, a vételár tovább forgatásával lenne lehetőség. 40 év felett, élettársi kapcsolatban is jogosultak lehetnek a támogatásra, mivel meglévő és nem vállalt gyermekek után vennék igénybe.

Azt, hogy milyen feltételeknek kell még teljesülni a szocpolra való jogosultsághoz, ITT olvashatja. A két gyermek után járó szocpolt összegét az új lakás hasznos alapterületének és az épület energiahatékonyságának figyelembevételével kell meghatározni. A konkrét összegekről szintén a fent jelzett oldalunkon tájékozódhat.

A használt lakásszerzésnél maradva az állami kamattámogatást lehet kihasználni. Az állam a lakásvásárlási hitel futamidejének első 5 évében kamattámogatást biztosít a havi törlesztő részlet megfizetéséhez. Mivel azonban a támogatással elérhető kamat mértékének van egy bizonyos minimuma, ami 6%, nem feltétlenül érdemes az államilag támogatott hitelkonstrukciót választani. A piaci kamatozású lakáshitelek jelen pillanatban kedvezőbb finanszírozási lehetőséget jelentenek, aminek oka, hogy e kölcsönök báziskamatát jelentő BUBOR mértéke az utóbbi időben jelentősen csökkent.

A lakáshitelek törlesztő részletének összehasonlításában online Hitelkalkulátorunk nyújt segítséget. Amennyiben konkrét lakáshitel ajánlatunk is érdekelné, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványukat! A házvásárlás részleteinek ismeretében Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket az elérhető legkedvezőbb lakásvásárlási hitelekről!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

44 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Egyedülálló anyaként is támogatják ezt a házvásárlást?

Tisztelt hitelnet!
Én egyedülálló vagyok és 2 gyermekem van, élettársi kapcsolatom nincs. Saját munkahelyem van.
Szeretném tudni, hogy tudok-e igényelni egy saját családi házat és milyen bankot vehetek igénybe?

Én azt szeretnem megkérdezni, hogy 2015-ben milyen feltételekhez lesz kötve a szocpol. Kérdezném még, hogy mint régen, igénybe lehet-e venni lakásvásárlásra és ne kelljen mellé felvenni kölcsönt, mert most sok fiatal emiatt nem tud lakáshoz jutni.

Jó Napot!
Párommal használt lakást szeretnénk vásárolni és nem tudjuk, hogy erre is jár-e szocpol? Amúgy a párom 21. évét betöltötte, van bejelentett munkahelye már 2 éve. Én 19 éves vagyok, nekem is van bejelentett munkahelyem, de még csak 2 hónapja, ha ez beleszámít. A ház 70 nm.
Előre is köszönöm! Viszlát!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mindegy-e az, hogy melyik évben épült az ingatlan, meg hogy 3 gyermek után mennyi szocpol jár. Mi a férjemmel szeretnénk igénybe venni. Pontosan milyen feltételek kellenek hozzá?

Tisztelt Hitelnet !
Fiatal Házasok vagyunk, én 25 éves, férjem 26 és egy gyermekünk van, aki 6 hónapos, (második gyereket is szeretnénk, ha kedvező helyzetet tudunk teremteni) . Férjemnek 5 éve állandó munkaviszonya van. Nincs lakás a tulajdonunkban. Kisebb, használt lakást szeretnénk vásárolni. Ehhez jogosultak lehetünk-e félszocpolra vagy valamilyen állami támogatásra?
Előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Kaphatunk szocpolt vagy bármi segítséget, lakás vagy ház vásárlására, hitel önerő részre?
Tíz illetve húsz éves a két fiam. A szocpol járna mindkettőre? Természetesen egy háztartásban élünk. De se fedezet, se önerő nincs.
Válaszát előre is köszönöm.

Három gyermekem van. Szeretnék ingatlant vásárolni, de csak használtat.
Kérdésem: Tudok-e felvenni használt ingatlan vásárlására szocpolt és milyen feltételekkel juthatok hozzá?
Tisztelettel, Ágota

Eladó házunkra jelentkezett egy vevő. A ház ára: 3.450.000 Ft. A vételt teljes mértékben szocpolból akarják megoldani, mert van 2 kiskorú gyermekük. Az egyik talán fogyatékos.
Kérdésem az lenne, hogy ez a részükről kivitelezhető dolog-e, mert nekem ez gyanús.
Köszönettel: István

Van 3 gyermekem. Szocpolt szeretnénk igényelni régi házvásárlásra.
Mennyi a felvehető összeg? Lehet-e régi házat venni?
Hol lehet igényelni a szocpolt?

Igénybe tudnam-e venni a szocpolt hasznalt lakasra, ha az nem 2010-ben épült, hanem régeben? Mikor vehető ez igénybe? Hol tudom ezt igényelni? Mik a feltetelei?

Üdvözletem.
Érdeklődni szeretnék, hogy kaphatok-e szocpolt. Én 21 éves 2 gyermekes anyuka vagyok, jelenleg gyesen! A párom dolgozik ugyan, de nehéz az albérlet fizetése és szeretném megtudni, hogy jogosultak vagyunk-e a támogatásra, ha szeretnénk lakást vásárolni?
Elöre is köszönöm válaszát!
Renáta

Azt szeretném tudni, hogy 42 éves vagyok, a párom 28. Van 4 kiskorú gyermekünk, most születik az 5. Sajnos nincs saját lakásunk. Az öcsém lakásában lakunk, de sajnos el akarja adni. Mi a szocpolt tudnánk-e igényelni lakásvásárlásra?
Tisztelettel: János

Tudni szeretném, hogy házvásárláshoz is megkapom-e a szocpolt három kiskorú gyermekre és mennyi? Igaz, hogy lehet igényelni? Hol kell beadni az igényt?

Tisztelt Cím!
37 éves 1 gyermekes anyuka vagyok, (akinek nincs férje) 1 1/2 szobás lakásomat nagyobbra cserélném. Szeretnék még egy gyermeket, de a kérdésem az lenne, hogy kaphatok-e szocpolt vagy fél szocpolt használt lakás vásárlásra úgy, hogy ez a meglévő az én nevemen van.Férjezettnek kell lennem ahhoz, hogy kaphassak?
Köszönöm szépen előre is válaszukat.
Marietta

Egyedülálló 48 éves, 3 gyermekes anyuka vagyok. (Gyermekek: 12 éves, 14 éves, 22 éves – első éves nappali tagozatos egyetemista.) Még nem volt soha lakástulajdonom.
Volna-e lehetőség ilyen esetben használt lakás vásárlásakor SZOCPOL felvételére, vagy valamilyen kedvező megoldásra?
Dolgozom, határozatlan munkaviszonyban. 18.000.- Ft önkormányzati lakbért fizetek. Sajnos nincs önerőm, hogy lakáshitelt tudnék felvenni, pedig akár a sajátom is fizethetném. A vásárolni kívánt lakás 3.500.000 – 4.000.000 millió Ft.

Üdvözlöm!Egyedülálló anyaként, egy gyerekkel vettem egy használt családi házat, amit részletekben fizetek ki. Közjegyzői és ügyvédi okiratban foglaltak szerint lakásvásárlási előszerződést kötöttünk. A kérdésem az lenne, hogy igényelhető-e szocpol vagy más állami támogatás? Ha igen, akkor annak mik a feltételei?
Köszönettel: Antónia

Az lenne a kérdésem, hogy van egy házam, ami közös udvar első felén van. Meg szeretném vásárolni a másik felét. Van egy 9 éves fiam, a feleségem most terhes, 22 hetes. Érdekelne, hogy kaphatok-e így a vásárlásra szocpolt?
Köszönöm válaszát.

Kérdésem annyi lenne, hogy párommal most vettünk egy 1988-ban épült használt családi házat (kb. 60 nm + beépíthető tetőtér). A hitel folyamatban van és a bank azt mondta, nem tud semmit mondani a "szocpol"-ról, de egyenlőre úgy tudja, hogy nincs, nekünk nem jár. Én 37 éves vagyok, párom 26 és egy közös 16 hónapos gyermekünk van, de szeretnénk még legalább egy gyermeket. Valóban nem vagyunk rá jogosultak, vagy reklamálhatok?
Kérem segítsen!
Várom válaszát.
Tisztelettel: Tamás

Érdeklődni szeretnék, hogy mi szükséges az állami támogatás igénybevételéhez ház vásárlásakor? 1 másfél éves gyerekünk van élettársammal. Mennyi támogatást lehet igénybe venni és mi módon? Milyen papírok kellenek hozzá? Hova kell menni vagy írni? Ezt ugye nem kell fizetni?
Segítségét előre is köszönöm.
Válaszát mielőbb várom.

Tisztelt Szakértő!
Használt ház vásárlására szeretnénk igényelni szocpolt, egy gyermekünk van. Élettársi viszonyban élünk. Az én tulajdonomban van 50%-ban öröklés útján egy lakás. A páromnak volt már nevén ingatlan,de eladta.
Igényelhetünk-e szocpolt?
Köszönöm válaszát: Viktória