Kedvezően változott a CSOK rendelet azok számára, akik új építésű lakás vásárlásához kívánják igénybe venni a családi otthonteremtési kedvezményt. A szeptember 16-tól hatályos CSOK rendelet alapján új lakás vásárlása esetén a CSOK kérelem már a használatbavételi engedély megszerzése előtt is benyújtható!

Korábbi szabályozás – CSOK igénylés használatbavételi engedéllyel már rendelkező új lakásra

A szeptember 15-ig hatályos CSOK rendelet értelmében újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén a támogatott személyek CSOK kérelmét a hitelintézetek addig nem tudták befogadni, amíg az ingatlan nem kapott használatbavételi engedélyt.

Ez számos nehézséget okozott az ügyfeleknek, hiszen sokan szinte a tervezőasztalról vásárolták meg a lakást. Ennek egyik hátránya a bizonytalanság volt. Ahhoz, hogy ne veszítsék el a kinézett ingatlant, le kellett foglalni (adásvételi előszerződés), ám a CSOK jogosultság megállapítása, vagyis, hogy valóban megkapják a kedvezményt az ügyfelek a kinézett ingatlanra, csak a hiánytalan CSOK kérelem benyújtása után volt lehetséges, ami akár egy évvel későbbi időpontot is jelenthetett.

A CSOK igénylés feltételeit ugyan már a lakás lefoglalása előtt megismerhették a vásárlók, de további kockázatot jelentett, hogy a kérelem tényleges befogadásáig saját körülményeikben olyan változás is bekövetkezhetett, ami meghiúsíthatta volna a jogosultságot. Például az eltartott gyermek életkora időközben meghaladja a maximum korhatárt, ami után a támogatás igénybe vehető, vagy munkahely-váltás miatt az ügyfél nem tud maximum 30 napos megszakítással 2 éves TB jogviszonyt igazolni.

Jelenlegi szabályozás – CSOK igénylés használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező új lakásra

2016 szeptember 15.-én jelent meg a Magyar Közlönyben az otthonteremtési kedvezménnyel összefüggésben alkotott 273/2016. (IX.15.) kormányrendelet, mely módosította az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú állami támogatásokról szóló 16/2016. (II.10.) kormányrendeletet.

A módosítás egyik pontja a használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező új lakás vásárlásának finanszírozhatóságára vonatkozik: CSOK és támogatott lakáshitel egyaránt igényelhető használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező új lakás megvásárlására.

Tehát „családi otthonteremtési kedvezmény vehető igénybe

a) a 2008. július 1-jén vagy azt követően kiállított használatbavételi engedéllyel, használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal rendelkező, vagy

b) a kérelem benyújtásának időpontjában építési engedéllyel vagy az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bejelentésének megtörténtét az építésügyi hatóság által kiállított igazoló dokumentummal, hatósági bizonyítvánnyal vagy az elektronikus építési napló üzemeltetője által előállított visszaigazolással rendelkező, de használatbavételi engedéllyel, használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal még nem rendelkező

olyan új lakás vásárlásához, amelyet gazdálkodó szervezet természetes személy részére való értékesítés céljára épít vagy építtet, és amelyet első ízben, természetes személy részére értékesítenek”.

FONTOS

A kérelem benyújtásának ugyan nem feltétele a használatbavételi engedély, ám a kedvezmény és a kölcsön folyósítására egy összegben csak a használatbavételi engedély bemutatását követően kerülhet sor.

Az új lakás vásárlására vonatkozó további feltételek honlapunkon megtalálhatók.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése