Kedves válaszoló,

korábban (kb. 1-2 hete) már kérdeztem a témával kapcsolatban, csak azóta kiderült 1-2 információ. Az általunk megvenni kívánt sorházi lakás 2011-ben épült, az építtető végelszámolódott, aztán egy nagyobb befektetőhöz, majd végül egy kisbefektetőhöz került, emelt szintű szerkezetkész állapotban van jelenleg.

Használatbavételi engedély megszerzése miatt az egyik fürdőbe egy mosdó és egy WC, valamint részleges linóleumborítás, egyik szobába pedig linóleumborítás került kialakításra. Tehát az ingatlan használatbavételi engedéllyel rendelkezik, de valójában sok munka van még a befejezéséig. Teljes konyha kialakítás, fürdők, burkolatok, belső ajtók, ehhez kapcsolódó kőműves munkák stb.

Ebben az esetben bármilyen módon tudunk-e igényelni szocpolt? Amire itt inkább gondolok az a befejezéshez igényelt szocpol lehetséges-e? Mivel használatbavételi engedély van, így elbizonytalanodtam a kérdésben.

Köszönettel,
Aida

Kedves Aida!

A lakásépítési támogatás nyújtását szabályozó kormányrendeletet alapul véve a 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedély alapján épülő új sorházi lakás befejezéséhez csak abban az esetben lenne igényelhető a szocpol, ha a lakásra még nem adták volna ki a használatbavételi engedélyt.

Ha nem építkezésként, hanem vásárlásként kezelnénk az ügyletet, akkor a következő esetekben lehetne szocpolt igényelni:
A lakást jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára építi, vagy építtette, és
- első alkalommal természetes személy részére értékesítik, vagy
- második alkalommal értékesítik természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó.

Fentiek alapján véleményünk szerint egyik esetben sem vehető igénybe a szocpol. A használatbavételi engedély megléte miatt építési hitel sem igényelhető. Esetleg korszerűsítési, felújítási célú lakáshitel vagy szabad felhasználású jelzáloghitel felvételére lenne lehetőség, miután az ingatlan a tulajdonukba került. Amennyiben ezek a hitellehetőségek érdeklik Önöket, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat és Szakértőink személyre szabott tájékoztatást fognak nyújtani az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Mi 1998-ban vettük 2 gyermekre, de közben született még 1 gyermek. A ház nem lett teljesen befejezve. Külső színezés, tetőtéri ablak hiányzik. Felvehetjük-e a harmadik gyerekre a szocpolt a ház befejezésére?
Köszönöm.
Aranka