Tisztelt Hölgyem/Uram!

2011. tavaszán vásároltuk meg hitelből, s került férjem nevére egy pomázi ingatlan kis telekkel. Az állapota miatt valószínűleg bontani kell majd, és új házat építeni.

Jövő tavasszal, tehát 2013-ban szeretnénk elkezdeni az építkezést, a terveztetés, és engedélyeztetés csak most kezd lezajlani.

Kérdésem, hogy a szocpol iránti igényünket mikor, hogyan és hová kell benyújtani, nem találok erről egyértelmű és érthető leírást.

Továbbá az iránt is érdeklődnék, hogy igaz-e, hogy ha szocpolt veszünk fel a házépítésre, akkor az építkezés 90%-át számlával kell igazolnunk.

Válaszát előre is köszönöm!
Mária

Kedves Mária!

Lakásépítési támogatás (szocpol) iránti kérelmüket azokhoz a hitelintézetekhez nyújthatják be, melyek a támogatás nyújtására vonatkozó szerződést megkötötték az Államkincstárral. Jelenleg két hitelintézet foglalkozik szocpol folyósításával, de ez a kör 2013 tavaszáig még bővülhet. A szocpolkérelmet akkor is a hitelintézethez kell benyújtani, ha kölcsönt nem igényelnek az építkezés finanszírozásához.

A szocpol igénylés benyújtásához elengedhetetlen a jogerős építési engedély, tervdokumentáció, műszaki leírás, költségvetés megléte. A támogatás folyósítását a bank a saját erő felhasználást követően kezdi meg, szakaszosan. A használatbavételi engedély megszerzése után már nem nyújtható be a támogatás iránti kérelem.

Mivel az ügyintézésnek körülbelül 1 hónapos átfutási ideje van, ezért véleményünk szerint ha a szükséges dokumentumok már rendelkezésre állnak, érdemes a kérelmet benyújtani.

Amennyiben az építkezéshez szocpolt vesznek igénybe, akkor a pénzintézet által elfogadott költségvetésnek legalább a 70%-át a támogatott személy saját nevére szóló számlával kell lefedni.

Ha a házépítéshez építési hitelt is igénybe kívánnak venni, akkor kérjük, töltsék ki online adatlapunkat, s Szakértőink ismertetni fogják az elérhető építési hitelkonstrukciókat!

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím,
párommal építkezünk s most szeretnénk építési hitelt felvenni, melynél meg van határozva, hogy a költségvetés 70%-át igazolni kell számlákkal. Eddig még nincs is semmi probléma. A hitellel együtt most vagy második lehetőségként, tudva a jelenlegi helyzetet a szocpolról jövő nyáron, míg nem kapunk használatbavételi engedélyt. Igényelnénk a megelőlegező szocpolt. Ám ott is láttuk feltételként:"Új lakás építése esetén legkésőbb az utolsó részfolyósításig o a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról…" kell számla, akkor most ez hogy van? Rendben hogy, ha együtt vesszük fel a szocpollal, akkor még a szocpol gondolom önerő, ám ha a szocpolt csak jövőre igényelnénk, akkor ez hogy működik?
Válaszukat előre is köszönöm.

2005-ben építkezni kezdtünk és 2008. 02. 02.-án megszületett közös gyermekünk. Szeretném megtudni, hogyan, hová kell szocpol kérelmünket beadni? Milyen dokumentumok kellenek? Nyíregyházi lakosok vagyunk. Melyik cím, iroda foglalkozik szocpolos ügyekkel!
Köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Most veszünk egy lakást a férjemmel, amire szerettük volna igényelni a szocpolt előre vállalt gyermekekre. A feltételek között szerepel, hogy 2010.01.01. után kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlanra igényelhető. Sajnos ez a mi esetünkben 2009.06.17.-i keltezésű, de az ingatlan minden egyéb okirata 2010-es keltezésű (tulajdoni lap bejegyző határozat: 2010.10.14, társasházi alapító okirat: 2010.09.14).
Ez esetben sehogyan sem igényelhető a támogatás? Tehát ténylegesen csakis a használatbavételi engedély kiadását tekinti a törvény mérvadónak?
Köszönettel:
Melinda

Nekem van 3 gyermekem. Szeretnék 1 szobát hozzá építeni. Én igénybe vehetem úgy, hogy a lakáshitelt kifizetném belőle? És még bővítenék is?

Fészekrakó programban vettük a házat, amire 2,6 millió Ft-ot vettünk fel. Gyermekemmel egyedül maradtam, munkanélküli lettem és így 8 hónapja nincs fizetve. Férjhez mentem és a párommal vissza szeretnénk menni a házba, ha ez lehetséges. Gyereket várok és a 2. gyerekre szeretnénk a szocpolt felvenni, vagy a hitelből levenni. Hogy lehetne megoldani, hogy az Otp megengedné az újra fizetést.
Köszönöm.

Igényelhető-e használt lakásra a szocpol?