Hány gyermek után igényelhetem a szocpolt?

Kedves Szakértő!

Jelenleg egy saját lakásban élünk, ami a férjem nevén van. Erre a lakásra 2004-ben hitel lett felvéve, két szocpollal, még az előző feleségével írták alá. Egy gyermekük volt, aki most velünk él, a második nem lett meg, így azt hitelként törlesszük. Azóta nekünk született egy fiúnk, de őrá nem lehetett utólag szocpolt felszámítani, mivel nem velem írta alá a szerződést. Szeretnénk most még egy kisbabát, de kicsi a lakásunk, így nagyobba szeretnénk költözni. A hitelt szeretnénk átvinni a másik házra, amiben így már három gyerekkel költöznénk. Az új lakás 100 négyzetméter körüli lenne. A kérdésem az, hogy igényelhető-e az új házra szocpol, illetve hány gyerek után?
Előre is köszönöm a választ:
Erika

Kedves Erika!

Amennyiben új lakóingatlant vásárolnak, mely 2010. január 1-jét követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkezik, valamint az ÁFA és telekár nélkül
meghatározott, a lakás teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó vételár nem haladja meg a 300 000 Ft-ot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 000 Ft-ot, akkor jogosultak lehetnek a szocpol igénybe vételére. Ehhez szükséges, hogy a további – személyi és egyéb – feltételeknek is megfeleljenek.

Mivel a vissza nem térítendő állami támogatást 1 gyermek után csak egyszer lehet igénybe venni, ezért a szocpolt az új lakás vásárlásához az 1 meglévő közös, illetve a vállalt gyermek után kérhetik. Gyermekvállalásra – a szocpol szempontjából – akkor van lehetőségük, ha egyikük életkora sem haladja meg a 40. évet.

A hitel átjegyzése már nem olyan egyszerű dolog. Az átjegyzés ugyanis csak akkor végezhető el, ha az ingatlan már a tulajdonukban van.

Esetleg érdemes lenne tájékozódni az új lakás vásárlásához jelenleg elérhető állami kamattámogatású lakáshitelekről. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Előző kapcsolatomból van egy kisgyerek és most jön a másik anyukától a következő. Így is jár-e a támogatás két gyerekre családi ház vételre? Az első gyerekre nem vettem ezt igénybe.

Kedves László!
az előző kapcsolatából született gyermek után akkor jogosult Ön igényelni a szocpolt, ha a gyermek – jogerős bírósági határozat alapján – Önnél került elhelyezésre.

Tisztelt Szakértő!
2006-ban akkori nevén félszocpolt felvettem, de mivel a lakás eladásra került, így azt az eladáskor vissza is fizettem.
Kérdésem, hogy jelenlegi használt házvásárlásomhoz fel tudom – venni mindkét gyermekre a CSOK-ot vagy csak az egyikre?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Krisztina

Kedves Krisztina!
Ez ügyben a területileg illetékes Kincstár állásfoglalását kérheti.

Üdv.
2 gyermekem van, az apjuktól külön élünk. 3 éve van egy kapcsolatom, több, mint egy éve közös háztartásban élünk négyen. Kérdésem a következő: ha a párom venne fel hitelt lakásvásárláshoz, tudunk-e szocpolt kapni, ha nem az ő vér szerinti gyermekei?
Köszönöm.


6
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x