Hány éves korig vehető fel a szocpol 2014-ben?

Tisztelt Hitelnet!

Kérem szíves válaszukat, hogy hány éves korig lehet felvenni a szocpolt új, illetve használt lakásra, egy egyedülálló háromgyerekes anyukának?
Milyen feltétellel? Lehet-e mondjuk a nevén egy ingatlan negyed hányada? Vagy a nevén egy gépkocsi?
Felveheti-e, ha főállású anyaként otthon van? És csak szeptemberben fog elhelyezkedni?

Köszönöm a gyors válaszukat, melyet a fenti email-re várok.
Anna

Kedves Anna!

Használt lakásra nem vehető igénybe a szocpol. A korábban erre a célra nyújtott támogatás (fiatalok otthonteremtési támogatása, félszocpol) 2009 júliusától nem igényelhető.
Újépítésű lakás vásárlása esetén az igénylőre vonatkozóan nincsen felső életkorhatár, ha – mint jelen esetben Ön is – meglévő gyermekek után igényelik a szocpolt. (A 40 éves életkorhatárt csak abban az esetben kell figyelembe venni, ha a támogatott személy vállalt gyermekek után kéri az új lakásszerzéshez igénybe vehető támogatást. Ekkor csak házaspárok igényelhetik és csak akkor, ha egyikük sem töltötte be a 40. életévet.)

A gépkocsi tulajdon nem befolyásolja a szocpolra való jogosultságot. A meglévő lakástulajdon azonban kizáró ok lehet. Lényeges kérdés az, hogy az igénylő lakástulajdona vagy tulajdoni hányada milyen módon (például öröklés, tulajdonközösség megszüntetése, vásárlás, ajándékozás, stb.) került a nevére. A kivételeket jelentő lakástulajdonokról IDE kattintva tájékozódhat.

A 3 gyermek után – új lakásszerzéshez – járó szocpol aktuális összegéről, melyet a gyermekek számán kívül a lakás hasznos alapterülete és energiahatékonysága is befolyásol, ITT olvashat.

Az egyedülálló támogatott személynek a szocpolra való jogosultsághoz legalább 180 napos folyamatos biztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie, melyet az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) igazol. Arról, hogy ilyen igazolás főállású anyaként kiadható-e, az OEP területileg illetékes hivatalánál érdeklődhet. (Házastársak, élettársak igénylése esetén elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik ilyen biztosítási jogviszonnyal.)

Az új és használt lakás vételárának finanszírozásához igényelhető lakáshitelekről, az aktuális törlesztő részletekről és a hiteligénylés feltételeiről honlapunkon szintén tájékozódhat. A hitelfelvételre egyedülállóként akkor lesz lehetősége, ha ismét elhelyezkedik, meglesz legalább a 3 hónapos folyamatos munkaviszonya és nem lesz próbaidőn. A főállású anyaként kapott jövedelemre lakáshitelt egyik pénzintézet sem nyújt.

További kérdés esetén Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére!




Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Meg szeretném kérdezni, hogy ha már van a gyermekek nevén ingatlan, akkor már nem igényelhető a csok?

Kedves Viktória!
A támogatott személyek gyermekeinek nevén lévő lakástulajdon nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot.

Üdvözlöm!
Én arra lennék kíváncsi, hogy a szocpolt (csok) a gyermek hanyadik életévéig lehet felvenni? Például, ha 22 éves a nagyobbik gyermek, utána is fel tudom venni?
Köszönöm.

Kedves Tímea!
Ha a gyermek nappali oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, akkor 25 éves koráig igényelheti utána a támogatást.

40 évesen, egyedülállóként, (elváltam) 3 gyerek után igényelhetek-e szocpolt?

Kedves Melinda!
40 évesen, egyedülállóként is igényelheti a szocpolt meglévő gyermekei után, ha új házat épít vagy újépítésű lakást vásárol és megfelel az egyéb igénylési feltételeknek is, melyekről honlapunkon tájékozódhat!

Az érdekel, hány éves korig lehet felvenni a szocpolt és kell-e hozzá valamennyi készpénzes alap?

Kedves Kati!
Nincs életkorhatár, ha a támogatott személy meglévő gyermekei után igényli a szocpolt. Vállalt gyermekek után csak 40 év alatti házaspárok igényelhetik a támogatást, amely új ház építéséhez és újépítésű lakás vásárlásához használható fel. Mivel egy ilyen jellegű lakóingatlan szocpolból – még hitelfelvétellel együtt – sem finanszírozható, ezért önerővel is kell rendelkezni.

Tisztelt szakértő,
férjem 40 plusz, én mindjárt 40. 4 gyermek, ház eddig külterületen (besorolásban almatároló), most minősítették belterületté és lakóházzá. Ingatlan a férjem nevén van. Én nevemen nincsen ingatlan. Bővíteni szeretnénk, illetve tervezünk rá napelemet is. Van esélyünk szocpolra?
Köszönöm a kérdezési lehetőséget, üdvözlettel.

Kedves Júlia!
Szocpol csak új ház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához vehető igénybe jelenleg, ezért sajnos sem a bővítéshez, sem a korszerűsítéshez nem tudják felhasználni a támogatást.
Államilag támogatott lakáshitel azonban mindkét lakáscél esetén igényelhető. Amennyiben a hitellehetőségek is érdeklik Önöket, kérjük, küldje el online ajánlatkérését!

A szülő hány éves koráig lehet igényelni a szocpolt?

Kedves Zoltán!
Meglévő gyermekek után igényelt szocpol esetén a szülőkre vonatkozóan nincsen életkorhatár.
Amennyiben vállalt gyermekek után megelőlegező szocpolt kívánnak igényelni, akkor a házastársak egyike sem töltheti be 40. életévét a kérelem benyújtásakor.

Úgy tudom, hogy 42 év felettiek is igényelhetik a szocpolt. A feleségem 36 éves. Ő igénybe veheti?

Kedves Sándor!
Amennyiben meglévő gyermekek után igénylik a szocpolt, akkor nincsen felső életkorhatár, tehát 40 év felett is igénybe vehető.
Ha vállalt gyermekek után szeretnék igényelni, akkor a házaspárok egyikének életkora sem lehet több 40 évnél.

Meg szeretném kérdezni, hogy mennyi a korhatár, ha szocpolt akarok felvenni? Két gyerekem van, elvált vagyok.

Kedves Tamás!
Mivel meglévő gyermekek után igényelné a szocpolt, ezért az igénylésnek nincsen felső életkorhatára. A további feltételekről honlapunkon részletes leírást talál.

Tisztelt Szakértő! Használt lakást szeretnénk vásárolni. 5 éve már vettünk egy használt családi házat, amire igénybe vettünk egy gyermek után félszocpol állami támogatást. Azóta született egy másik gyermekünk, és szeretnénk egy másik használt lakást, egy vagy két szobásat vásárolni. Erre igénybe lehet-e venni a második gyermekre a félszocpolt? Ennek mennyi lenne az összege? A szülők hány éves koráig vehető igénybe? Valahol hallottam, hogy 36 éves kor alatt – az egyikünk idén 36 éves lesz, a másikunk csak jövőre. Meddig igényelhetjük az állami támogatást, ha egyáltalán jogosultak vagyunk rá úgy, hogy a nevünkön már van egy félszocpolra vásárolt ingatlan 5 éve?… Továbbiak »

Kedves Gabi!
Használt lakás vásárlása esetén nincs lehetőség egy összegű, vissza nem térítendő állami támogatás igénybevételére, mivel jelenleg sem a félszocpol, sem a fiatalok otthonteremtési támogatása nem érhető el. Ha volna ilyen támogatás, akkor is kizáró ok lenne a korábban vásárolt lakásuk.


18
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x