Tisztelt Szakértő!

2009-ben házrészt vásároltam, melyhez igénybe vettem a FOT-ot (Fiatalok Otthonteremtési Támogatása) 2 gyermek után. Most eladnám a házrészt és építkezésbe kezdenék.

Az azóta született 3. gyermekre igényelhetek szocpolt?
Vagy van arra van lehetőség, ha a FOT összegét visszafizetem, akkor a 3 gyermekre igényeljem?
Vagy ez egyáltalán kivitelezhetetlen, mert már rendelkeztem lakástulajdonnal?

Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Nikoletta

Kedves Nikoletta!

Utóbb született gyermeke után a használt ház vásárlásához kapcsolódóan igényelhetné az utólagos FOT-ot abban az esetben, ha akkor a vásárláshoz lakáshitelt is igényelt, ami még most is fennáll, továbbá a lakás a szobaszámok és az ott lakók száma alapján megfelel a méltányolható lakásigény feltételeinek. E feltételek fennállása esetén az utólagos FOT-ra való jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérheti.

Építkezéshez ugyan igényelhető szocpol, de a leírtak alapján sajnos nem fogja tudni igénybe venni. Ennek oka nem a meglévő lakástulajdona. A tulajdonában lévő ház eladása után ugyanis még elvileg jogosult lehetne szocpolra, hiszen a vonatkozó kormányrendelet úgy rendelkezik a lakástulajdonról, hogy az a szocpolkérelem benyújtásakor nem lehet, de az öt éven belül eladott lakás árának tovább forgatásával a szocpol felhasználható egy újabb építkezéshez.

Arra azonban nincs lehetőség, hogy a korábban folyósított FOT visszafizetésével jogosulttá váljon mindhárom gyermeke után a szocpolra. Egy gyermek után ugyanis csak egyetlen alkalommal vehető igénybe egy összegű, állami támogatás, legyen az FOT, korábban nyújtott LÉK (Lakásépítési kedvezmény) vagy LÉT (Lakásépítési támogatás - jelenlegi szocpol). Ezek visszafizetése esetén sem igényelhető a másik fajta támogatás.

A mostani szocpolrendelet azt is kimondja, hogy szocpol 1 gyermek után nem igényelhető. Mivel Ön az első két gyermeke után már kapott lakástámogatást, ezért csak a 3. gyermek után lehetne rá jogosult, de mivel az 1 gyermek után nem igényelhető, ezért egy esetleges építkezés esetén sajnos nem kapná meg utána. A jelenlegi jogszabályok alapján egyetlen lehetőség lenne az igénylésre: ha házas és egyikük sem töltötte be a 40. életévét, akkor még egy 4. gyermek vállalásával lehetnének jogosultak szocpolra az építkezés vonatkozásában. Erről a lehetőségről bővebb információt ITT talál.

Az építkezés hitelből történő finanszírozása esetén Szakértőink segítenek Önnek megtalálni a legkedvezőbb építési hitelkonstrukciót, ha elküldi online ajánlatkérését!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése