Üdvözlöm Önöket!

Jelenlegi lakásunkra két gyermekem után korábban igénybe vettem a szocpolt, ennek összege az akkori jogszabályoknak megfelelően 2,4 millió Ft. (A szocpol 10 éves “kifutási ideje” még nem járt le.)

Szeretnénk másik ingatlant vásárolni, a jelenlegi eladásával párhuzamosan.
Jól értelmezem, hogy használt ingatlan vásárlásakor nem vehetem igénybe ezen gyermekeim után a CSOK támogatást (1,43 millió Ft) még akkor sem, ha a 2,4 millió Ft szocpolt az államkincstár számára véglegesen visszafizetem? CSOK nélkül pedig nyilván nincs CSOK hitel felvételi lehetőség.

Sajnos az 1,43 millió Ft CSOK támogatással + 3% CSOK hitellel jobban járnék, mint az 5%-os normál lakáshitel + “áthordozott” 2,4 millió Ft szocpollal.

Viszont új ingatlannál igénybe vehetem a CSOK-ot? Itt ugyanis 2,6 millió Ft a CSOK támogatás két gyermekre, tehát van 200.000 Ft különbség a szocpol és a CSOK között. Vajon ebben az esetben van arra lehetőségem, hogy a szocpolt az államkincstár ideiglenes számlájára visszafizetem, és az új ingatlan vásárlása után azt visszakapom? Vagy az új, CSOK-kal és CSOK hitellel terhelt ingatlant már nem lehet tovább terhelni egy előző ingatlanról “áthordozott” szocpollal?

Köszönöm előre is,
Sándor

Kedves Sándor!

A hatályos kormányrendelet értelmében csak a 2011. december 31. után felvett és önkéntesen visszafizetett támogatások esetén van lehetőség arra, hogy az újabb igénylésnél a korábban kapott támogatást ne kelljen figyelembe venni. Mivel az Önök által kapott szocpol összege magasabb a használt lakásra jelenleg elérhető CSOK összegénél, ezért különbözet érvényesítésére nincs lehetőség. Így a CSOK hitel sem vehető igénybe.

Amennyiben új építésű ingatlant vásárolnának, úgy érvényesíthető lenne a 200.000 Ft CSOK különbözet. Ehhez kapcsolódóan pedig már igényelhető a CSOK hitel is két gyermek után maximum 10 millió forint összegben. Ez esetben a 2,4M Ft befizethető a kincstári felfüggesztő számlára, amit az újabb lakás vásárlásakor utal a kincstár. Fontos, hogy nagyobb hasznos alapterületű lakát vásároljanak az eladottnál. A teljes 2,4M Ft átjegyzésének az is feltétele, hogy az eladásból származó bevételt - ami csökkenthető a lakást esetlegesen terhelő lakáshitel visszafizetésére fordított összeggel - tovább forgassák az újabb lakás vételárába. Minderről részletes leírás IDE kattintva olvasható.

A korábbi szocpol tehát átjegyezhető az újabb lakásra. A korábbi lakásra vonatkozó 10 éves bentlakási kötelezettség is teljesíthető az újabb lakásban.

Ha mégsem lenne lehetőségük igényelni a 10 milliós CSOK hitelt, úgy kedvező, már 3,5% körüli kamattal érhetők el a piaci kamatozású, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek. Az aktuális havi törlesztő részletekről online lakáshitel kalkulátorunk segítségével előzetesen is tájékozódhatnak.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Bővebb információk ismeretében Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást is! Ehhez kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Amennyiben korábban 2,4 millió szocpolt vettem fel, úgy tudok újra CSOK-ot felvenni (3 gyermekkel)? És kedvezményes hitelt csak abban az esetben vehetek fel, ha egyébként magát a CSOK-ot is felveszem?
A „Támogatott lakáshitel bővítésre” konstrukciónál meghatározott, hogy mekkora bővítés szükséges (12 nm felett, mint egy szobányi)?