Tisztelt Szakértő!

Egy tervezett ingatlanvásárlás kapcsán felkerestem egy bankot, hogy előzetesen érdeklődjem a CSOK igénybevételének feltételeiről. A következő okok miatt arról tájékoztattak, hogy nem biztos, hogy a visszafizetett lakáscélú hitel összegével csökkenthetem a korábban eladott két ingatlanból befolyt vételárat.

Összefoglalva:
1. Idén májusban értékesítettem egy ingatlant 9 millió Ft-ért.
2. A befolyt összegből kifizettem a másodikként eladott lakásra felvett Fundamenta áthidaló kölcsönt (4,7 millió Ft). A végtörlesztésre június elején került sor.
3. Júliusban értékesítettem az említett második ingatlant 9,8 millió Ft-ért.

A bank most azt mondja, hogy a visszafizetett lakáscélú kölcsön végtörlesztett összegével nem csökkenthetem a megvásárolni tervezett ingatlan értékét, mert azt nem a másodikként eladott (amire a hitelt fölvettem) lakás eladásából származó bevételből fizettem vissza, hanem még korábban, egy másik ingatlan értékesítéséből (mindkét ingatlant idén adtam el, a lakáshitel visszafizetése és a mostani lakáseladás között kb. 1 hónap telt el). Többször átolvastam a vonatkozó jogszabályt, de erre vonatkozó rendelkezést sehol nem találtam.

Kérdésem, hogy elutasíthatnak-e a fentiek miatt?

A Fundamenta áthidaló kölcsönnel kapcsolatos jelzálogjog egyébként nem arra a lakásra volt bejegyezve, amire felvettem, hanem egy harmadik, az édesanyám nevén lévő lakásra, mert a hitelfedezeti érték nem tette lehetővé a bejegyzést.

Második kérdésem, hogy jelenthet-e problémát, hogy az érintett áthidaló kölcsön nem az értékesített lakásra volt terhelve? A hitelcél természetesen annak a lakásnak a megvásárlása volt. Megjegyzem, nem erre hivatkozva mondták, hogy nem levonható, hanem az előzőekben részletezettekre hivatkoztak. A bank elküldte a problémát valahová állásfoglalásra, de azt tanácsolták, hogy gondolkodjak el azon, hogy hogyan tudnám kiváltani a CSOK összegét más forrással. Mivel a megvásárolni kívánt ingatlan értéke kisebb, mint a két eladott ingatlan együttes értéke, amennyiben a 4,7 millió Ft-os végtörlesztett hitelt nem vonhatom le, úgy sajnos elesek a CSOK igénybevételétől.

Válaszukat előre is megköszönöm.
Üdv: István

Kedves István!

A vonatkozó kormányrendelet alapján: " az 5 éven belül értékesített lakásnak, illetve tulajdoni hányadnak az eladási ára csökkenthető:
cb) az értékesített lakás vásárlására vagy építésére felvett és azt terhelő lakáscélú hitelintézeti kölcsön végtörlesztett összegével"

Mivel adott esetben nem az eladott lakás megszerzéséhez felvett és nem az azt terhelő lakáscélú hitelintézeti kölcsön végtörlesztése történt, ezért fentiek alapján úgy véljük, hogy a 4,7 millió forintos összeggel sajnos nem csökkenthető a kötelezően továbbforgatandó eladási ár.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése