Tisztelt Szakértő!

2005 szeptemberében kötöttünk hitelszerződést egy hitelintézettel megelőlegező kölcsönhöz kapcsolódó lakásépítési kedvezmény nyújtására vonatkozóan (1 gyermeket vállaltunk be). 2007-ben megszületett a gyermek. 2012-ben megszületett második gyermekünk, akire szintén megkaptuk az utólagos szocpolt. Tavaly májusban megszületett 3 gyermekünk, akire már nem tudtuk igénybe venni az utólagos szocpol támogatást, mivel családi házunk nem felelt meg a méltányolható lakásigény mértékének (1 lakószoba, 2 félszoba).

Időközben "kinőttük" a házat, szeretnénk építeni egy új családi házat, amely a tervrajz szerint már megfelelne a méltányolható lakásigény mértékének (1 lakószoba, 4 félszoba). Kölcsönszerződésünk még fennáll, újabb hitelt nem szeretnénk felvenni. Jelenlegi házunk még nem került értékesítésére, hiteltartozásunkat fedezetcserével kívánjuk majd kiegyenlíteni, vagyis az új családi házra szeretnénk ráterheltetni jelenlegi hitelünket.

Kérdésem az lenne, hogy esetünkben egy új ház építése kapcsán (2014. augusztusában kezdődne az építkezés) felvehetjük-e az utólagos szocpolt 3. gyermekünk után, és ha igen, mekkora ennek az összege?

Köszönettel: Anita

Kedves Anita!

A lakáscélú állami támogatásokról szóló, 12/2001. (I.31.) kormányrendelet szerint a 2009. július 1. előtt kötött kölcsönszerződések esetén - mint amilyen az Önöké is - a kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályban volt jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst az ott meghatározott mértékű kedvezmény a kölcsönszerződés megkötése után született gyermekek után is megilleti. Ennek feltétele, hogy a személyi és egyéb - a kölcsönszerződés megkötésekor hatályban volt rendelet szerinti - feltételeknek megfeleljenek.

Arról azonban sajnos nincs információnk, hogy jogosultak lehetnek-e a támogatásra abban az esetben, ha a méltányolható lakásigény feltételeinek - másik lakóingatlanra vonatkozóan - felelnek meg. Mivel hiteltanácsadással, hitelügyintézéssel foglalkozó irodánk hatásköre a jogosultság megállapítására, illetve jogi kérdésekre nem terjed ki, ezért nem tudunk kérdésére választ adni. Javasoljuk, hogy az ügyben az érintett hitelintézetet vagy a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalának jogi szakértőjét keressék meg.

Amennyiben jogosultak az utólagos támogatásra, akkor a kölcsönszerződés aláírásának időpontjában érvényes összeget kaphatják meg, amellyel a fennálló tartozást csökkenthetik. A szocpol összege 2005 szeptemberében a 3. gyermek után 1.400.000 Ft volt.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Mi is utólagos szocpolt (LÉK-et) akarunk jóváíratni a bankkal a 3. gyermekünk után, aki 3 hete született.
2005-ös államilag támogatott hitelszerződésünk van.
A 2. gyermek után fel tudtuk venni, viszont a házunkra egyelőre csak 2 szobára van meg a használatbavételi engedély.
Időközben a tetőteret is befejeztük, így már 4 szobánk van, de még nem kezdeményeztük a használatba vételi engedély kérését.
Ön szerint, ha most kérvényezzük a használatba vételi engedély megadását, és megkapjuk, s csak utána adjuk be a bankhoz az utólagos LÉK igényünket, akkor jogosultak vagyunk rá a méltányolható lakásigénynek megfelelve?
Köszönettel.
Ferenc