Mi egy három gyermekes család vagyunk. Férjem 38, jómagam 37, gyermekeim pedig 16; 4; 2 évesek. Férjem dolgozik, én még egyenlőre gyesen vagyok.

Jelenleg egy 68 nm-es panel lakásban élünk. A gyermekeink növekedésével egyre szűkösebbnek érezzük otthonunkat. A kérdésem arra vonatkozna, hogy van-e lehetőség arra (mint a régi szocpolnál),hogy meglévő ingatlanunkat nagyobb szoba illetve négyzetméter számú ingatlanra cseréljük? Ha igen, ennek milyen feltételei vannak? Illetve milyen jellegű ingatlanban gondolkodhatnánk?

Köszönöm válaszát!
Szilvi

Kedves Szilvi!

A lakáscélú vissza nem térítendő állami támogatások 2009-es felfüggesztése előtt még valóban járt a félszocpol akkor, ha nagyobb szobaszámú lakóingatlant vásárolt eladott lakása helyett a legalább 3 gyermeket nevelő támogatott személy. A szocpol 2012-es újbóli bevezetésével azonban ezt a lehetőséget sajnos nem tették ismét elérhetővé.

A 3 gyermek után járó szocpolra akkor lehetnek jogosultak, ha új lakóházat építenek vagy újépítésű lakást vásárolnak. A jogosultság szempontjából lényeges az építeni vagy vásárolni kívánt új lakóingatlan hasznos alapterülete, energetikai minősítése, a költségvetése illetve vételár egy négyzetméterre jutó összege. Ezekről a feltételekről IDE kattintva olvashat bővebben.

Az előírások szerint szocpol igénylésénél elég, ha a támogatott személyek egyike rendelkezik legalább féléve fennálló munkaviszonnyal. Nem jelentene problémát tehát, hogy Ön jelenleg gyesen van.

Akár használt, akár új lakás mellett döntenek, készséggel állunk rendelkezésükre az esetleges hitel-, és szocpolügyintézésben! Személyre szóló hitelajánlatunkat online adatlapunk kitöltésével kérhetik.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

24 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A lényeg: használt lakást nem lehet venni,csak újat. Akinek nincs és kevés a pénze, nem veheti igénybe a szocpolt.

Egyedülálló özvegyasszony vagyok 4 gyerekkel. A szocpol megoldásával kapcsolatosan minden magoldás érdekel!!

Tisztelt szakértő!
A párom 35, én 27 éves vagyok. Jelenleg külföldön élünk és most tervezzük a hazaköltözést. A páromnak már van egy kisebb lakása ami teljesen hitel mentes, és szeretnénk használt nagyobb lakást vásárolni. Egy gyereket tervezünk egyelőre és ehhez szocpolt is igényelnénk. Olvastam,hogy fél év munkaviszonynak meg kell lennie az egyik félnek, de nekünk ez ugye külföldön meg is van, sőt évek is. A kérdésem az lenne, hogy jogosultak vagyunk-e a támogatásra úgy, hogy a páromnak már van egy lakása, és a munkaviszonyt külföldről tudjuk igazolni?
Válaszát előre is köszönöm!

A párommal 2009-ben házasodtunk össze és van 1 gyerekünk, de még tervezünk még egyet. Én 27 leszek, a férjem meg idén lesz 37. Szeretném megkérdezni, hogy használt lakásra is igénybe lehet-e venni a szocpolt? A lakás nagyságától függ-e, hogy mennyi szocpol adható?
Várom válaszát!
Mónika

Tiszteletem!
3 gyermekem van, 7 éve fizetek albérletet. Bejelentett munkaviszonyom van, a család összes jövedelme kb. 146.000.- Ft. Kérem segítsenek, milyen lehetőségeim vannak egy használt lakás vásárlása esetén? Bármilyen megoldás érdekel, legalább akkor már a sajátomat fizetném és nem a másét, ráadásul mindegyiket fel kellett újítanom.
Válaszát előre is köszönöm.

Tiszteletem!
Használt lakásra jár-e a szocpol? A lakás ára 2.500.000.- Ft és 3 gyermekre kérnem az igénylést. A család jövedelme kb. 150.000.- Ft.
Válaszát előre is köszönöm.

Jó napot!
Nekem van egy gyerekem és útban van a második is, de tervezünk harmadikat. Szocpolt szeretnék felvenni lakásvásárlásra. Én 19 éves vagyok, a párom 41. Élettársi kapcsolatban vagyunk jelenleg albérletben, de szeretnénk saját lakást. Ez lehetséges? A párom dolgozik, én gyesen vagyok.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
2006-ban vásároltunk hitelre használt lakást. Nem vettük igénybe a szocpolt, mert akkor használt lakásra nem adtak. Azt szeretném kérdezni, ha most nagyobb lakást szeretnénk vásárolni, akkor igényelhetjük a szocpolt? 1 gyermekünk már van és még szeretnénk egyet. Mivel a mostani lakásunk hitelre lett vásárolva így jelzálog van rajta.
köszönöm válaszát.

Szeretnénk vásárolni egy 100 m2 családi házat. A ’70-es években épült és 6.000.000.- Ft-ért hirdetik. Két gyermekünk van (3 és 1 évesek) a jövőben még tervezünk 1 vagy 2 gyereket. Én 30 éves vagyok, feleségem 22 éves. Azt szeretném megérdeklődni, hogy ilyen feltételek mellett mennyi szocpolt igényelhetünk? Valószínű a ház kevesebb, mint B energiabesorolású, de tervezzük, hogy nyílászárócserét és hőszigetelést hajtunk rajt végbe. A szülői házon végrehajtás van. Azt meg lehet-e vásárolni szocpollal? 110 m2 B energiabesorolású.

Üdvözlöm.
Érdeklődnék, hogy használt lakás vásárlásra igényelhető-e a félszocpol, ha én már elmúltam 35 éves, de a nejem még nem.

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, 32 éves vagyok, kislányunk 1,5 éves, bejelentett munkaviszonyom van, átlagon felüli fizetéssel.
Férjem 42 éves, nincs bejelentett munkaviszonya.
Lakásvásárlás előtt állunk, használt lakást keresünk Budapesten. Amit kiválasztottunk, 68 nm. 2,5 szobás.
A nevemre kötött Fundamenta szerződéssel, és önerőből vásárolnánk meg úgy, hogy csak az én nevemre kerülne az ingatlan 1/1-es tulajdoni hányaddal. Igényelhetek-e szocpolt a már meglévő baba után?
Köszönöm válaszát,
Üdvözlettel: Krisztina.

Én 34 éves férfi vagyok, a partnerem idén lesz 40 éves. Van egy 2 éves kislányunk. Érdeklődnék, hogy igénybe tudjuk-e venni a félszocpolt? Párom jelenleg gyesen, én dolgozom. Élettársi viszonyban élünk, de ez sem hivatalosan bejelentett. Párom rendelkezik egy 1/3 ingatlanrésszel az apai házából, nekem nincs ingatlan a nevemen. Most akarjuk megváltani a házat, ezért szeretném megtudni, hogy előtte élhetünk-e ezzel a lehetőséggel vagy sem.

Tisztelt Szerkesztőség!
Elolvastam szinte az összes erre vonatkozó részt, de nem találtam választ arra, hogy ha minden feltételnek megfelelő fiatal pár vagyunk, viszont nem tudunk egy új házat építeni, illetve nem tudunk egy teljesen újonnan épített házat sem megvenni. Abban az esetben semmilyen szocpolt sem igényelhetünk? Tehát hiába minden feltételnek megfelelünk, ha mi tegyük fel egy felújításra szoruló 4,5 millió forint értékű lakást szeretnénk megvenni, akkor arra már nem kapunk támogatást?!