Üdvözlöm,

Feleségemmel van két gyermekünk, egy 4 éves és egy 2 éves. Egy kis tornácos házban lakunk, amit 2003-ban vettünk OTP forint alapú hitelre, és az én nevemen van, szocpolt sosem vettünk igénybe. Most fog születni augusztusban a hármasiker "utánpótlás" 🙂 A ház kicsi, ezért hozzáépítünk egy kb. nettó 90 m2-es részt, 4 szobával, egy étkező résszel és egy zuhanyzó-WC helyiséggel, a ház hossztengelye mentén lényegében megnyújtva az épületet, megtartva annak földszintes, tornácos parasztház jellegét.

Kérdésem az lenne, hogy igénybe tudunk-e venni erre az "új építésű", de lényegében bővített házrészre szocpolt vagy félszocpolt?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Imre

Kedves Imre!

Méretét tekintve ugyan egy új háznak is megfelelő lakrészt kívánnak létrehozni, ám mivel ezzel az építéssel nem egy új lakóház vagy lakás fog létrejönni, hanem a meglévő bővül, ezért sajnos nem tudnak ehhez gyermekek utáni támogatást igénybe venni. A szocpol ugyanis csak új lakás építése és újépítésú lakóingatlan vásárlása esetén érhető el. Félszocpolt 2009. július 1. előtt még lehetett igényelni meglévő lakóingatlan bővítéséhez, de ez a támogatási forma megszűnt és azóta sem vezették be újra.

Szocpol igénylésénél kizáró oknak számít a meglévő lakástulajdon. Ha tehát a tervezett 90 m2-es épületet teljesen új házként kívánnák megépíteni, akkor a tulajdonukat képező, jelenlegi ház jelentene problémát az igénylésnél.

A bővítési munkálatok finanszírozásához támogatást tehát nem tudnak igénybe venni. Ami szóba jöhet, az csak a bővítési kölcsön. A már meglévő OTP-s kölcsön ellenére elvileg lenne lehetőség hitelfelvételre. Bővítési hitelcél esetén ugyanis a bankok nem az ingatlan mostani értékét veszik alapul a hitelezhetőség megállapításakor, hanem a bővítés elkészülte utáni ingatlanérték a mérvadó. Mivel házuk értéke várhatóan lényegesen több lesz a bővítést követően, ezért a jelenleginél magasabb lehet a finanszírozási arány is, amit a ház területi elhelyezkedésén kívül még befolyásol az Önök jövedelmi helyzete.

A lakásbővítés államilag támogatott hitelcél, ami azt jelenti, hogy kamattámogatott lakáshitel is igényelhető, 5 éves kamattámogatással. Minderről bővebb információt ITT talál. Esetleges hitelfelvételi szándékukat online ajánlatkérő űrlapunk kitöltésével jelezhetik. Ezután Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást nyújtanak a legkedvezőbb bővítési hitelkonstrukciókról!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
2002 decemberében vettünk fel államilag támogatott hitelt és két gyerekre kaptunk megelőlegező szocpolt. Sajnos nem született meg egy gyermek sem 6 éven belül, így elkezdtük visszafizetni az összeget. 2012 ősszén eladtuk a lakást és vettünk egy házat, amire átkerült a hitel. Az egy gyerekre számított szocpol összegét továbbra is törlesztjük, viszont a második gyerekre vonatkozó összeget vissza kellett fizetnünk. Közben született két gyermekünk 2010-ben és 2013-ban.
A kérdésem az lenne, hogy egy garázzsal és fölötte egy szobával bővítenénk a házat, így jár-e nekünk még a szocpol?
Köszönettel, Petra

Tisztelt Hitelnet!
Van egy 77 nm-es ingatlanom, a férjemmel és 7 hónapos kisfiammal élünk itt. Szeretnénk még egy gyereket és ezért bővítenénk a házunkat. A bővítmény vízszintes irányú lenne, és a jelenlegi területhez úgy kb. 40 nm plusz. Ez egy szoba és egy nappalit jelentene! Teljesen új alappal. Erre is igénybe lehetne venni a szocpolt?
Válaszát előre is köszönöm!

Kérdésem az lenne, hogy 2015 közepétől járni fog-e 3 gyerekre használt lakás bővítésre, 2 szoba építése összesen 30 m2. És fűtéskorszerűsítésre.
Köszönöm válaszukat.
Tisztelettel : Dobóné

31 nm-es öröklakásunk van, ahhoz tartozik egy 10 nm-es kertrész és újítani szeretnénk és bővíteni.

Üdvözlöm Önöket!
Szeretném megtudni, hogy 2 gyermek után /még nem vettünk fel ilyen támogatást/ családi házunk bővítésére kaphatunk szocpol támogatást? Ha igen, milyen feltételekkel?
Köszönöm.
Éva

Üdvözlöm.
A férjem 37, én 34 éves vagyok. Két kiskorú gyereket nevelünk. Ez esetben mi kibírjuk-e használni a szocpolt, ha igénybe vehető lakásbővítés céljából?

Tisztelt Címzett!
Szeretnék érdeklődni, hogy nekünk nem jár-e szocpol vagy félszocpol? Van egy 60 m2-es ingatlanunk, melyet most bővítünk még 60 m2-rel, amely teljesen a lábazattól indulva egy új épület, új fallal tetővel. Jelenleg van egy 1 éves kisfiúnk és szeretnénk még egy gyermeket. Emiatt érdeklődnék, hogy nekünk nem-e jár és ha jár, milyen összegben?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdv!
Szóval én nem tudom kihasználni a szocpolt semmire, hiába építenék hozza 60 nm alaptól a tetőig az számít új lakórésznek vagy mi, mert nem értem már, hogy akkor minek van ez a szocpol.
Ha azt a 60 nm-t hozzáépítem még a meglévő 110-hez és teszek még egy bejárati ajtót, hogy tejesen külön álló, úgy jó? Vagy valami segítséget kérnék, hogy tudnám kihasználni, mert úgyis kell hozzáépítsek.

Kedves Hölgyem/Uram!
A tanácsát szeretném kérni.
Két éve együtt élek az élettársammal, most vettünk közös házat. Az ingatlan az én nevemen van, mely cseh típusú faház.
Szeretnénk gyermeket és tervbe is van véve, de 25 m2 kicsi lenne számunkra! Van rá lehetőség, hogy a szociálpolitikai segélyt felvegyem és erre a telekre építkezzünk vagy egy új építésű házra lehet kapni a segélyt?

Üdv!
Az lenne a kérdésem, most nekem van egy családi házam, de bővíteni szeretném, mert kezd kicsi lenni. Már van egy fiam, 5 éves és úton a második. Van egy kis hitelem a házon vagy a hitelbe beszámolni lehetséges? Tetőtér építésre szocpolt kapok? Vagy hozzáépítésre? Bejelentet munkahelyem van, mindketten 22 évesek vagyunk.
Előre is köszönöm.
András

Jó napot kívánok!
Édesapám nevén van egy zártkerti kis ingatlan, amit bővítenénk és oda is költöznénk, ha elkészül. Személyi kölcsönből tudjuk ezt csak megoldani, önerőnk nincs.
A kérdés: ilyen esetben szocpoltámogatást igénybe lehet-e venni? Vagy csak saját néven szereplő ingatlan bővítésre vonatkozik ez a támogatás? Illetve első gyermekünket várjuk.
Köszönjük válaszát!