Tiszteletem!

Az lenne a kérdésem, hogy márciusban vettünk egy ingatlant párommal, gyakorlatilag nincs benne fürdőszoba, wc és kiépített fűtés. A jelenlegi szocpol csak új házra volt felhasználható, ez meg 30 éves. Van egy 2 éves kislányunk és tervezünk még egy gyermeket. Ma amikor érdeklődtem a csok-ról, azt a választ kaptam, hogy nem jár a mi esetünkben semmi, mert nincs benne valami bejegyzés a szerződésbe (ami a vételnél számítana), viszont hozzáépíteni nem fogunk. Kicsit furcsa nekem ez a helyzet, mert a még érvénybe levő szocpolra esélyünk se lett volna, az nyilván nem kerülhetett bele, viszont erről még akkor senki nem tudott semmit, akkor hogy kerüljön bele?

A kérdésem, hogy ha most jelenleg lakhatatlan, de a felújítás után 2X100 nm lesz lakható, akkor miért nem számít bővítésnek? Illetve hogy ha van rá logikus magyarázat azt meghallgatnám, mert ez így nekem csak egy nagy “nesze semmi fogd meg jól”-nak tűnik. Legalábbis azok számára, akik a váltásnál vettek/vesznek házat/lakást.

Előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Imre

Kedves Imre!

A CSOK nyújtását szabályozó kormányrendelet 2014. december 18-án jelent meg a Magyar Közlönyben. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztató anyaga márciusban már elérhető volt, amiben szerepelt, hogy a CSOK használt lakás vásárlása esetén a vételár kiegyenlítéséhez vehető igénybe, s az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül nyújtható be a CSOK kérelem, így a március 4. után kötött adásvételi szerződések esetében már igényelhető a kedvezmény, ha a teljes vételár nem kerül kiegyenlítésre.

Annak azonban, hogy a márciusban vásárolt lakóingatlanra nem tudták igénybe venni a CSOK-ot, nem csupán az az oka, hogy az adásvételi szerződésben nem szerepelt a CSOK, mint a vételár egyik forrása. A CSOK igénybevételével vásárolt lakóingatlannak legalább komfortosnak kell lennie. Ha nincs benne sem fürdőszoba, sem egyedi fűtési mód, akkor ennek a feltételnek nem felelt volna meg az ingatlan. A lakóingatlannal szemben támasztott további követelmény, hogy hasznos alapterülete nem haladhatja meg a 160 m2-t. 2x100 m2 hasznos alapterületű lakás tehát nem finanszírozható CSOK-kal akkor sem, ha komfortos.

Bővítésről akkor beszélhetünk, ha a lakóingatlan alapterülete legalább egy lakószobával bővül vagy vízszintes irányban történő hozzáépítés vagy tetőtér-beépítés által. A felújítás sajnsos nem finanszírozható CSOK-ból.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

11 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Szakértő!
Egy gyermekkel lennék elvileg jogosult a CsOK igénybevételére, de olyan családi házam van, ami 40 m2 alapterületű, az egyik fele (konyha, kamra, fürdő) kb. 20 éve épült hozzá ahhoz a talán a múlt században készülthöz, ami tavalyig a szoba volt, mert a fala kidőlt. Nálunk részleges bontásra lenne szükség, és a bontás után hiányzó rész újraépítésére.
Ötleteit, gondolatait megosztaná velem? 🙂
Mosollyal teli Szép napokat kívánok!
Adrienn

Tisztelt Imre,
2007-ben vásároltunk használt lakást svájci frank hitelre, azóta született egy gyerekünk. Érdeklődnék, hogy hiteltörlesztésre lehet igényleni a CSOK-t?
Valamint csak első lakásra lehet igényelni? Arra gondolok, hogy ha el tudnánk adni a korábban vásárolt lakásunkat és újat vennénk akkor igényelhetnénk a CSOK támogatást?
Előre is köszönöm tanácsát.

Tisztelt szakértő!
Egy régebbi kérdésemnél azt a választ kaptam öntől, hogy a bővítési munkálatok a CSOK kérelem benyújtása után kezdődhet el.
2 napja benyújtottuk a kérelmet. Elkezdhetjük az építkezést vagy meg kell várni az elbírálást és csak azután lehet elkezdeni?
Nagyon sürget az idő, ezért szeretnénk kezdeni az építkezést, 1,5 hónap múlva szülni fog a feleségem.
Köszönettel: Imre

Tiszteletem.
Én egy egyedülálló anyuka vagyok 3 gyermekkel. A lakás, amit kinéztem csokra 60 m2. Nappali éjszakai áram 380-as áram benne van, fürdőszoba is van, de a víz nem vezetékes víz, hanem házi vízmű által van bevezetve a házba, a nyílászárók korszerűtlenek. Felvehetem erre az ingatlanra a csokot?

Tiszteletem!
2015 április elején vettünk egy családi házat, amely lakhatási engedéllyel rendelkezik, kész fürdővel, fűtéssel, hidegburkolattal, de a nappali és a két szoba még csak betonos. Sajnos mi sem tudtuk, hogy a csok-ot csak a vételár kifizetésére kaphatjuk. Minden bank (mivel 7 000 000) hitelt is felvettünk, azt mondta, hogy a csok-ról semmilyen információt nem adnak, mert nem ismerik a részleteket. Kifizettük a saját erőt és a bank május elején átutalta az eladónak a vételár fennmaradó részét. Jelenleg érvényes építési engedélyünk van, amely június 3.-án vált jogerőssé egy 11,26 m2-es szobával történő bővítésre. Egy gyermekünk van, a másodikkal 32 hetes terhes a feleségem.
Kérdésem: jár-e a csok a vásárlásra illetve, ha nem, akkor a bővítésre jár-e és elkezdhető-e a szoba hozzáépítése a csok igénylése előtt?
Köszönöm megtisztelő válaszát!