Tisztelt Szakértő!

A hónap végével adjuk el lakásunkat, mely a férjem nevén van. A tulajdonjog november közepével kerül át a vevőhöz. Az ingatlan árát teljesen bele kívánjuk forgatni az új ingatlanba + Fundamenta hitel + CSOK. Már szeretnénk a vásárolni kívánt használt lakás adásvételi szerződését is megírni és év végével a tulajdonjog a nevünkre is kerülne.

Kérdésem az lenne, hogy jól értelmezem, hogy csak abban az esetben lehet beadni a CSOK iránti igényt, ha már nincs a tulajdonjog a férjem nevén (jelen esetben november közepe)? Illetve, ha nem érkezik meg a CSOK addig az időpontig, amit az adásvételibe lefektetünk, pótolhatjuk az összeget például saját megtakarításból? Példával: December közepével a nevünkre kerülne az új lakás, viszont a CSOK-ot januárba kapnánk meg (mert november közepe után tudtuk megigényelni, amikor már nem volt a férjem nevén az eladott lakásunk).

Remélem érthetően fogalmaztam.
Válaszát előre is köszönöm!
Erika

Kedves Erika!

A hitelintézetek többségénél a CSOK kérelem benyújtására csak akkor lesz lehetőségük, ha az eladott lakóingatlan véglegesen lekerül a férje nevéről. A vonatkozó kormányrendelet a CSOK jogosultság egyik feltételeként ugyanis előírja, hogy - bizonyos kivételektől eltekintve - az igénylőknek nem lehet lakástulajdonuk, s ennek megfelelően a hitelintézetek akkor fogadják be a CSOK kérelmet, ha az igénylőt már végleges határozattal törölték az értékesített lakás tulajdoni lapjáról. Van azonban olyan hitelintézet is, amelynél a lakás értékesítéséről a legalább széljegyzett tulajdoni lapot és a széljegy tárgyát képező adásvételi szerződést kell benyújtani a CSOK kérelemmel és folyósítási feltétel, hogy a korábbi ingatlanon fennálló tulajdonjog határozattal törlésre kerüljön.

Arra azonban nincs lehetőség, hogy a végleges tulajdonjog törlés következtében elhúzódó CSOK ügyintézés miatt a CSOK összegét saját megtakarításból kifizessék az eladónak. Ha ezt tennék, akkor sajnos elesnének a támogatástól, mert a CSOK csak a vételár megfizetéséhez használható fel, melyet a folyósító hitelintézet az eladó adásvételi szerződésben megadott számlájára utal. Ha december közepén - a CSOK ügyintézés közben - a nevükre kerülne a vásárolandó lakás, akkor onnantól kezdve sajnos nem jogosultak a kedvezményre.

Megoldás: az adásvételi szerződést mindennek tudatában már eleve úgy kell megírni, hogy belekalkulálják a CSOK ügyintézés várható idejét, s így egy későbbi fizetési határidőt adnak meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Amennyiben az adás-vételi szerződésünkben x időpont szerepel, mint fizetési határidő és a CSOK igénylést leadtuk, befogadta az adott hitelintézet és már csak az utalásra várunk, de az utalás nem érkezik meg x időpontig az eladó részére és eladó nem hajlandó meghosszabbítani a fizetési határidőt, mi történik?
Köszönöm, Péter

Tisztelt Szakértő!
Tetőtér-beépítéshez szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot. Most 2016 nyarára tervezzük a bővítést, de lehet, hogy átcsúszik 2017 nyarára.
Kérdésem, hogy a CSOK igény benyújtásától, illetve esetleges pozitív elbírálásától számítva van-e valamilyen határidő arra vonatkozóan, hogy meddig kell meglennie a bővítésnek?
Köszönettel:
Ibolya

Tisztelt Szakértő,
a fenti választ olvasva merült fel bennem a kérdés.
Férjemmel 50-50%-ban vagyunk tulajdonosai egy 55 m2-es lakásnak. Új ingatlan vásárlása előtt állunk (ez is 55 m2), mivel ezt kinőttük, gyerekeink 15-17 évesek. Érdekelne, hogy mik azok a kivételes esetek, amikor tulajdonnal rendelkezők CSOK-ot igényelhetnek. Jelenlegi lakástulajdonunk megmarad.
Előre is köszönettel,
Csilla