Tisztelt Szakértő!

2015-ben szeretnénk szocpolt felvenni, csak nem tudom, hogy lehetőségünk lesz-e rá. 4 gyermek után szeretnénk igényelni (3 enyém, 1 közös a férjemmel szeptemberben fog születni). Mindkettőnknek közel 20 éve van munkahelye, férjem 2002. óta dolgozik folyamatosan ugyanazon a munkahelyen, én 1997 óta. Férjem 36, én 37 éves vagyok. Férjem nevén nincs ingatlan, fél háza volt, melyet a volt feleségének adott el, így az lekerült a nevéről.

DE (amiért írok most) nekem van. 1994-ben halt meg Édesapám, akkor örököltem 1/4 részt, másik 1/4 részről nővérem lemondott, azt is az én nevemre írták, édesanyámnak haszonélvezeti joga van és fél ház az Ő nevén. Édesanyám rég nem lakik ott, más a lakcíme, más az ideiglenes címe is. Volt férjemmel laktam itt 4 évvel ezelőttig, bejelentett lakcímem most is ez, de a lakást jelenleg senki nem használja. A baj még az, hogy jelzálogot vettem fel rá 2008-ban, ebből még bőven van hátra és nincs jelenleg fizetve, mert volt férjemmel nem tudtunk megegyezni a részletekben.

Így van valami halvány esélyünk arra, hogy kaphassunk szocpolt?

Köszönöm a válaszát előre is.
Tisztelettel: Judit

Kedves Judit!

Vannak olyan esetek, amikor nem jelent akadályt szocpol igénylésénél a meglévő lakástulajdon. Ilyen például, ha 50%-os tulajdoni hányada van olyan lakásban, ami öröklés útján került az Ön nevére.

Az, hogy ez az ingatlan hátralékos hitellel terhelt, önmagában még nem lenne probléma. Ám ha férjével szocpolt szeretnének igényelni 2015-ben és a kívánt lakáscél eléréséhez hitelre is szükségük lesz, akkor problémát jelent a nem fizetett kölcsön. Emiatt ugyanis az Ön adatai BAR listán szerepelhetnek, hiszen amennyiben a hátralék összege 90 napon túlmenően meghaladja a mindenkori minimálbér összegét, a hitelfelvevők adatai negatív adóslistára kerülnek, ami kizár minden további hitelfelvételt.

A lakástulajdonra visszatérve, az 5 éven belül értékesített tulajdoni hányad eladási árát tovább kell forgatni szocpoligénylés esetén az újabb lakás vételárába. Ha tehát férje kevesebb, mint 5 éve adta el a tulajdonrészét volt feleségének, akkor az abból származó bevételt kellene továbbforgatnia.

Szocpol használt lakás vásárlásához július 1. után lesz igényelhető. Amennyiben (az esetleges BAR lista miatt) hitel nélkül, csak saját erőből és a gyermekek utáni kedvezményből meg tudják vásárolni a lakást, jogosultak lehetnek szocpolra. Az igénylés további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése