Tisztelt Hitelnet!

Az lenne a kérdésem, hogy 2009 áprilisában vásároltunk egy új építésű ingatlant 2 gyermekre megelőlegező szocpollal. Azóta 3 gyermekünk született, a harmadikra még nem vettünk fel semmilyen támogatást. A lakásba önerőkét 2,9M-t adtunk, hitelként 9M-t vettünk fel, melyet jelenleg is törlesztünk. A 9 M-ból kb. 1,3M maradt még fenn, az évek során már többször előtörlesztettük.

Nagyobb ingatlanba szeretnénk menni, nagyobb telekkel, ami használt, nincs benne gáz és szigeteletlen, így az energetikai tanúsítványa nem A-s, 166 nm-es. Ha a megvásárolandó ingatlan ára azonos, vagy több, akkor nem kell visszafizetnünk a 2,4M-t, ha viszont kevesebb, akkor mi a helyzet? Csökkenti a 2,4M-t, az hogy hitelből lett vásárolva, illetve hogy volt önerő?

A másik kérdésem, hogy ezek szerint az eladási ár előlegéből egy gyűjtőszámlára helyezek 2,4M-t, amíg nem veszek más ingatlant. A fennmaradt tartozásom 1,3M-t rendezhetem a vételár másik részéből, és a maradékot a használt ingatlanra költeném. A lakás eredeti ára 14,3M volt, ha 16M-ért vásárolok nem kell visszafizetnem, de ha 12M-ért veszek, ebben a esetben kell, vagy a fenti hitel, önerő miatt esetleg nem kell? Az elidegenítés 3 év múlva jár le.

A másik kérdésem, hogy ha megvesszük a használt ingatlant, de utóközben szeretnénk a 3 gyerekes CSOK+10M-t is kihasználni, akkor jogosultak vagyunk a csokra 7,6m-ig, illetve megmaradhat a most vásárolt használt ingatlan, amibe beleforgattam az előző lakás eladási árát? Illetve, ha előző lakást kevesebbért veszem, de szeretném a másik részét ebbe a CSOK-os lakásba önerőként befizetni, az lehet-e pl. első lakásom ára 14,3 volt, AMIN MÉG 3 ÉV ELIDEGENÍTÉS VAN, eladom 16M-ért, ebből befizetem az ingatlanra még az 1,3M-t, marad 14,7M-om és 12M-ÉRT VÁSÁROLOK HASZNÁLT INGATLANT MOST NOVEMBERBEN. Így maradna még 2,7M Ft-om, amit az új építésű csok+10M-os lakásba tennék bele, de lehet hogy ez csak jövőre épül fel. Vályogot is lehet nagyobb négyzetméterben venni?

Remélem nem voltam bonyolult.
Segítségét előre is köszönöm:
Viktória

Kedves Viktória!

A lakáseladást követően egy kincstári felfüggesztő számlára kell befizetni a 2,4M Ft összegű támogatást. Ha kisebb értékű lakást vásárolnak, mint amennyiért a lakást most eladják, akkor a kincstári letéti számlán elhelyezett összeg, illetve annak az eladási és a vételár különbözetével arányos része visszafizetett támogatásnak minősül. Eladási árként tehát nem azt az árat kell tekinteni, amennyiért Önök a lakást vásárolták, hanem amennyiért most eladják.

A lakáseladásból származó bevétel az alábbi tételekkel csökkenthető:
– a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével,
– azzal az összeggel, melyet az adós az elidegenítésből származó bevételből az értékesített lakás építését, vásárlását vagy bővítését szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított,
de legfeljebb akkora összeggel, hogy az ily módon csökkentett bevétel összege elérje az igénybevett kedvezmény együttes összegének kétszeresét.

A támogatás átjegyzésével kapcsolatos konkrét kérdések ügyében javasoljuk, hogy forduljanak a területileg illetékes kincstárhoz/kormányhivatalhoz, ahol pontos tájékoztatást tudnak adni Önöknek.


Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése