Tisztelt Szakértő!

A jogszabály szerint igénybe vehető a szocpol az alábbi esetben:
a) az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi engedély köteles, vagy....

Az lenne a kérdésem, hogy a fentiek alapján szocpol igénybe vehető-e abban az esetben, ha a tetőteret beépítjük egy komplett lakóegységgel (lakószoba, fürdő, konyha)?
Feljáró kialakítható-e a jelenlegi földszinti lakótérből, vagy ez esetben külön külső feljáró szükséges?
Összegzésképpen az érdekelne, hogy pontosan mi minősül lakóegységnek?

Köszönöm
Miklós

Kedves Miklós!

Amennyiben a tetőtérben új lakóegység kerül kialakításra, arra elvileg igényelhető a szocpol. A jogosultság szempontjából azonban azt is vizsgálni kell, hogy az építendő új lakóegységen kívül van-e lakóingatlan a tulajdonukban. Ha ugyanis az a lakás, melynek tetőterében kívánják kialakítani az újabb lakást, az Önök tulajdonában van, akkor az kizárja a jogosultságot. Ha például szülői tulajdonban van, akkor jogosultak lehetnek rá, mivel nincsen lakástulajdonuk.

Külön külső feljáró nem szükséges. Az ehhez kapcsolódó, ám a szocpolrendeletben meg nem határozott fogalmakat az országos településrendezési és az építési követelményekről szóló kormányrendeletben meghatározottak szerint kell értelmezni.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

15 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
A kérdésem a következő: van 3 gyermekünk, a tetőteret szeretnénk beépíteni a meglévő 128 négyzetméteres ingatlanunkon.
Hány négyzetmétert kell beépítenünk, hogy meg tudjuk igényelni a szocpolt?

Tisztelt Szakértő!
Van egy 96 m2-es családi házunk. Érdeklődnék, kapnánk-e félszocpolt tetőtér beépítésre? Elmúltunk már 40 évesek, van már két gyermekünk, 11-16 évesek. Még nem vettünk igénybe szocpolt.

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne nekem is a szocpol és a tetőtér beépítéssel kapcsolatban, hogy az anyukámmal lakunk családi házban. Van a házon kölcsönünk szabad felhasználású. Az apukám meghalt, így mint örökösnek a ház felének az 1/4 része az enyém /4 -en vagyunk testvérek/.
Kérhetnénk-e szocpolt tetőtér-beépítéshez, külön bejáratú lakást szeretnénk! Van 2 kisgyerek, és még nem igényeltünk ilyet.

Jó napot kívánok!
Ma voltam bent az Otp Bankban és azt mondták, hogy nem lehet a szocpolra a tetőteret beépíteni.

Még annyit szeretnék, hogy hol kel ezt a támogatást benyújtani? Meg kell-e önerő?

Köszönöm. Még csak annyit szeretnék, hogy mennyi pénz jár?

Üdvözlöm!
Én is a tetőtér beépítéséről szeretnék kérdezni. Akkor elvileg lehetséges, de olyant kérdeznék, hogy a szüleimnek van a házon kölcsön, úgyis lehet?

Üdvözlöm!
Szüleim tulajdonában van egy 55 nm-es társasházi lakás. A lakásukhoz már megvételre került a tetőtér rész, melynek külön bejárata is van a lépcsőházból.
Érdeklődnék, hogy Én 33 évesen a férjemmel és egy meglévő gyerekkel igényelhetek-e szocpolt erre a tetőtér rész beépítésre? A tetőtéri részt végülis, mivel van külön bejárata is a lépcsőházból, akár külön lakásnak is lehetne nyilváníttatni gondolom, nem tudom ez szükséges-e? Illetve ez csak 35 nm hasznos alapterület lenne, ez probléma?
Köszönöm.