Tisztelt Hitelnet!

2005-ben kaptunk 3 gyerekre ház bővítésére szociálpolitikai támogatást. Időközben elváltunk, most eladnánk a házat, melyen az elidegenítési és terhelési tilalom van. A háznak 50-50 %-ban vagyunk tulajdonosai. Azt már tudom, hogy letétbe kell helyeznünk az összeget és felfüggesztést kell kérnünk.

A kérdésem az lenne, hogy ha nem 50-50 % arányban osztozunk a vételáron, (tehát nem ugyanannyiért fogunk fejenként másik ingatlant vásárolni, mint amennyi bevételünk az eladásból származott), de a két vásárolt lakás összértéke meg fog egyezni az eladott házéval, akkor is levonja-e a MÁK a különbözetet?
Másik kérdésem, hogy ha nem vásárolunk most rögtön másik lakást, és a felfüggesztés ideje alatt telik le a 10 év, akkor törlik-e a visszafizetési kötelezettségünket?

Tisztelettel várom válaszukat!
Judit

Kedves Judit!

A vonatkozó rendelkezések alapján úgy véljük, ha az adásvételi szerződésben például egy 10 millió forintos eladási ár szerepel, melyből az egyiküket 4 millió, a másikukat 6 millió forint illeti meg, akkor az egyiküknek legalább 4, a másikuknak legalább 6 millió forintot kell az újabb lakás vásárlására fordítania, vagyis mindkettejüknek akkora összeget, amennyiért a saját tulajdoni hányadát eladta. További tájékoztatást ez ügyben a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalánál kérhetnek.

A lakáscélú állami támogatásokat szabályozó rendelet kimondja, hogy a támogatott személy akkor is köteles a másik lakás építésére vagy vásárlására irányuló kötelezettségnek eleget tenni, ha a felfüggesztés időtartama alatt a szocpolt biztosító jelzálogjog és elidegenítési tilalomra vonatkozó időtartam - adott esetben 10 év - lejár. Hiába telik le tehát a 10 év a felfüggesztés időtartama alatt, ha nem szereznek másik lakást, a szocpolt vissza kell fizetni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az lenne a kérdésem, hogy ha 2 éve (2014 szeptember) eladtam a lakásomat és ezzel együtt a szocpolt (2 gyerek után) is felfüggesztették 1+1 évre és azóta a szocpolhoz folyósításától számított 10 év is lejárt, akkor milyen lehetőségem van, hogy az új lakás vásárlásomat további 1 évvel késleltessem (2017 szeptemberre) és a szocpol felfüggesztést még 1 évvel felfüggesztessem?
Nem szeretném elveszíteni a szocpolt és még egy 3. gyereket is szeretnénk, aki után igényelnénk CSOK-ot, de most nincs lehetőségem lakást venni.
Tisztelettel,
Gergő