Tisztelt Cím!

Kicsit bonyolult a helyzetem, de igyekszem érthetően leírni. Válás alatt állok, egy kiskorú gyermekkel. Leelőlegeztem egy kis házat, de véglegesen csak akkor lesz az enyém, ha megkapom a hitelt rá. Ez lesz az egyik fele, a másik a most meglévő fél ingatlanomat megveszi jelenlegi férjem, amit szintén hitelből fog nekem kifizetni. Ez kb. július körül érkezik, ezért az adásvételem igazából akkor valósul meg. Most még csak előleget adtam, a tulajdon még nem az enyém, viszont ennek a dátuma március elejei.

Kérdésem, hogy igényelni szeretném a szocpolt, csak az időpontok zavarnak. Ténylegesen az ingatlan még nincs a nevemen, de a szerződésen, melyben átadtam az előleget korábbi a dátum, mint ami beleférne az előtte 120 napos határidőbe. Hangsúlyozom, még nem az enyém, bármikor visszamondhatják az eladók (ne tegyék!).
Fontos lenne egyedülálló szülőként a szocpol ahhoz, hogy lakhatóvá tegyem a vásárolt házat. Igényelhetem, ha igen, hogyan?

Nagyon szépen köszönöm a választ.
Mónika

Kedves Mónika!

A vonatkozó kormányrendelet a következőképpen rendelkezik: A CSOK-ra való jogosultság megállapítását és mértékének meghatározását használt lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül kell kérni a hitelintézettől. Ha az igénylő fenti határidőn belül nem él a CSOK igénylésének lehetőségével, arra a határidő lejártát követően már nem tarthat igényt.

Fentiekből kiindulva, ha az adásvételi szerződés már megköttetett és a teljes vételár még nem került kiegyenlítésre, az adásvételi szerződés dátuma a meghatározó a CSOK kérelem benyújtását illetően. Tehát ezen szerződés keltétől 120 nap áll rendelkezésére a CSOK kérelem benyújtására. Ha 120 napon belül még nem lesz elérhető a CSOK, vagyis július 1. előtt telik le a 120 nap, akkor sajnos nem tud élni ezzel a kedvezménnyel. (Ha az ingatlan már az Öné lenne, vagyis a teljes vételárat kifizette volna, akkor szintén nem lenne jogosult CSOK-ra, mert a kedvezményt a vételár kiegyenlítésére lehet felhasználni, az adásvétel tényleges megvalósulását követően már nem jár.)

A CSOK lakásfelújításra, korszerűsítésre, az ingatlan lakhatóvá tételére sajnos nem vehető igénybe, így ezekre a célokra a támogatást sajnos nem tudja igényelni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Párommal nemrég vettünk egy házat. Az adásvételi szerződés február 13-án lett szerkesztve és ellenjegyezve az ügyvédnél. Viszont mivel az egyik volt tulajdonos gondnokolt, a gyámhivatal jogerős határozattal április 22-én hagyta jóvá. Az Átadási-átvételi jegyzőkönyvön is április 22. szerepel. Ilyen körülmények között igénybe vehető lakásvásárlásra a szocpol, ha még nem vagyunk 30 évesek 1 gyerekkel?

Érdeklődni szeretnék. 2 gyermekem van. Jelenleg gyesen vagyok. Egyedülállóként igénybe tudnám-e venni a Csok-ot?
Előre is köszönöm válaszát.

T. Cím!
2015.04.09. napján írtam Önöknek egy bonyolult helyzetről szóló kérdést, hogy kaphatok-e szocpolt és mi módon, akkor kaptam egy megerősítő e-mail-t, hogy válaszolnak, de azóta sem érkezett válasz.
Nagyon várom a választ, kérem, utánanéznének és segítenének?
Köszönöm:
Mónika