Tisztelt Szakértő!

Férjemmel 2004. decemberében vettünk egy új lakást (2 szobás), melyre kiegészítő kamattámogatásos kölcsönt vettünk fel, és megelőlegező kölcsönt kértünk (2 gyermekre). A két gyermek azóta megszületett. A feltételek teljesültek.

Jelenleg 3. gyermekemmel vagyok várandós. Pénzintézetünknél felhívták a figyelmemet, hogy a 3. gyermek után utólagosan is igénybe lehet venni a "szocpol" támogatást, mely a hitelből a 3. gyermek megszületése után leírható.

Néhány napja értesítettek bennünket, hogy a feltételeknek nem felelünk meg, mert a méltányolható lakásigény 3 gyermekre már minimum 2,5 maximum 5 szoba. Lakásunk 2 szobás. 10 évre elidegenítési tilalom van a lakáson.

Mit tehetünk, hogy a 3. gyermek után járó támogatás ne vesszen el? Átvihető-e a kamattámogatásos hitel nagyobb ingatlanra, hogy a támogatás a hitelből leírható legyen? Használtra is, vagy csak új ingatlanra?
A nagyobb ingatlan vásárlást a 3. gyermek megszületése előtt kell lebonyolítani, hogy a feltételeknek megfeleljünk, vagy a 3. gyermek megszületése után bármeddig lehetséges?
Az állam eltekint-e kérelem alapján a 10 éves elidegenítési tilalomtól ilyen esetben? (Most vagyunk a 9. évben).

Válaszukat előre is köszönjük!
Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

Arról, hogy a nagyobb ingatlanra átvitt kamattámogatott lakáshitelből jóváírható-e a 3. gyermek utáni szocpol, az érintett hitelintézet vagy a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalának jogásza tud Önnek pontos tájékoztatást adni. Irodánk a jogosultság megállapításában nem illetékes. Amennyiben ez járható út, akkor nemcsak új, hanem használt lakóingatlanra is átjegyeztethető a támogatás.

Ennek gyakorlati kivitelezése azonban nem olyan egyszerű, mivel a kamattámogatott hitelt csak akkor tuják átjegyezni a másik ingatlanra, ha az már az Önök nevére került végleges tulajdonjog bejegyzéssel. Viszont amíg annak vételárát nem fizetik ki, addig az eladó valószínűleg nem fog lemondani a tulajdonjogáról, így az Önökét sem lehet bejegyezni. Ha pedig a vételár kifizetéséhez a meglévő lakást eladják, de a másik még nincs az Önök nevén, akkor a kamattámogatott hitelt nincs hova átjegyezni, vissza kell fizetni. Ha pedig nincs meg az eredeti lakáshitel, akkor az utólagos szocpolt sincs miből jóváírni.

Megoldás ebben az esetben esetleg az lehet, ha a hitelt átmenetileg egy 3. ingatlanra át tudják jegyezni, majd az adásvétel lebonyolítása után ismét átjegyezni a vásárolt lakásra.

Véleményünk szerint az állam a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalomtól kérelem alapján sem tekint el, de ebben a kérdésben szintén a Magyar Állam illetékesét kellene megkeresni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése