Tisztelt Szakértő!

Férjem Ausztriában dolgozik megszakítás nélkül 3 éve, én 5 éve rendelkezem folyamatos osztrák biztosítási jogviszonnyal, amiből az elmúlt 14 hónapban gyesen vagyok. Magyarországon élünk életvitelszerűen, ingázók vagyunk/voltunk. Magyarországon nem vagyunk jogosultak semmilyen ellátásra (családi pótlék, Gyes), ezeket kizárólag Ausztriából kapjuk. Ezek értelmében nem vagyunk jogosultak CSOK és Áfa igénylésre sem a jelenleg épülő házunkra.

A kérdésem az lenne, hogy amennyiben 2017. március 26-án lejár az osztrák gyesem és így az osztrák biztosítási jogviszonyom is megszűnik (mivel a 20 hónapos gyes változatot választottam) és ezt követően, akár megszakítás nélkül Magyarországon létesítek munkaviszonyt, esetleg egyéni vállalkozási formát, jogosultak leszünk a fent említett CSOK igénylésére, ha egyébként minden más feltétel teljesül?

A Csok-ot 1 meglévő és 1 vállalt gyermekre tervezzük felvenni. A házunk ebben az időpontban maximum 60-70%-os készültségi szinten lesz, tehát ebből a szempontból még az igénylésünk megtörténhet a bank felvilágosítása szerint.

Válaszát előre is köszönöm!
Virág

Kedves Virág!

Amennyiben Ön Magyarországon társadalombiztosítást keletkeztető jogviszonyt létesít, akkor 180 nap elteltével jogosultak lehetnek CSOK és ÁFA igénylésre. Biztosítottnak minősül az alkalmazottként dolgozó személy és az egyéni vállalkozó is.

Alkalmazottak esetén a biztosítást önmagában az keletkezteti, hogy alkalmazásban áll valaki, ezért a biztosításuk független attól, hogy a foglalkoztatás teljes (napi nyolc órában) vagy részmunkaidőben történik. Nincs különbség aszerint sem, hogy az alkalmazott személyt állami szerv, szövetkezet, gazdasági társaság, egyéni vállalkozó vagy egyéb magánszemély foglalkoztatja, a lényeg, hogy a munkaviszonyban álló személy biztosított lesz. (Az idénymunka és az alkalmi munkaviszony azonban nem tartozik ide.)

Az előírt TB jogviszony teljesülése esetén benyújtható a családi otthonteremtési kedvezmény és adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem, ha minden más feltételnek is megfelelnek. A kérelem új ház építése esetén a használatbavételi engedély megszerzése előtt nyújtható be, s 2017. január 1.-től a kedvezmények az építési költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre lesznek igénybe vehetők. Ahhoz tehát, hogy a 2 gyermek után járó teljes 2,6 millió forint összegű CSOK-ra és a teljes ÁFA-visszatérítésre (5 millió forint) jogosultak lehessenek, a hátralévő munkálatok értékének el kell érni a 7,6 millió forintot.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv.
Férjem kint dolgozott Ausztriában. Vállalkozásban dolgoztak 3-an. Hazajött nem sokra rá, viszont nem lett megszüntetve a vállalkozás. Azóta tb hozzájárulásos levelek jönnek. Behajthatják-e valahogy?

Tisztelt Szakértő!
Magyarországon élek, de Ausztriában dolgozom, ahol több mint két éves biztosítási jogviszonnyal rendelkezem.
Olvastam, hogy van lehetőség ebben az esetben is a CSOK igénybevételére, ha vállalom, hogy magyarországi munkahelyre váltok.
A kérdésem az lenne, hogy mennyi ideig szükséges eleget tenni ennek a kötelezettségnek, tehát mennyi idő után létesíthetnék esetleg újra külföldi jogviszonyt a magyar helyett úgy, hogy a támogatást ne kelljen visszafizetni.

Tisztelt Szakértő,
Én kb. 15 éve Ausztriában dolgozom, naponta ingázom. Az idén vettem egy építési telket egy vállalkozótól áfás számlával. Szeretnék egy házat építeni rá. Két gyermekem van, és éppen válásban vagyok. Engem csak az áfa visszaigénylés érdekel, egyelőre. Azt szeretném tudni, hogy kell-e ehhez is TB bejelentés Magyarországon, vagy elég az osztrák is?
Válaszát elöre is köszönöm.

Üdvözlet!
Külföldön (Németországban) élünk, tervezzük a hazaköltözést, házvásárlást (Csok segítségével). Férjem huszonéve él és dolgozik Németországban, itt van biztosítva (általa én és a két közös Gyerekünk is). Az lenne a kérdésem, hogy a Csok igénylésekor elég-e, ha én vállalom, hogy 18o napon belül Magyarországon biztosított leszek (és munkahelyet keresek-találok-dolgozom) – vagy a Férjemnek (is) kell? Ha Magyarországon él (és dolgozik – informatikusként – otthon), minden szükséges hivatalos magyar papírral rendelkezik, viszont a munkahelye maradna a németországi, úgy tudunk-e Csok-ot igényelni vagy ez így nem megoldható? – Másik kérdésem az lenne, hogy a Férjem előző házasságából született, nem velünk élő, de nálunk sokat tartózkodó – két Gyerek „létével” lehet-e számolni a Csok igényléskor? Közös a felügyeleti jog.
Köszönettel!

Tisztelt Szakértő!
Az előző kérdésemet (Ha a külföldi TB-m megszűnése után itthon fogok dolgozni, jogosult lehetek CSOK-ra?) szeretném kiegészíteni.
Korábban kaptam egy felvilágosítást, amely szerint 1 vagy két gyermek vállalása esetén az igénylés pillanatában kell magyar TB jogviszonnyal rendelkeznem, tehát az én esetemben pl. 10 nap magyar jogviszonnyal és ezt megelőzően 170 nap a külföldi Társadalombiztosítótól kapott GYES igazolással, a lényeg, hogy a folytonosság igazolható legyen. 3 gyermek esetén kizárólag a magyar TB igazolás fogadható el. Külön felhívták a figyelmemet rá, hogy a kettős jogviszony kizárva. Szeretnék Öntől egy megerősítést kérni, vagy ellenkező esetben, ha téves a kapott információ, akkor arra vonatkozóan felvilágosítást kapni.
Válaszát köszönöm!
Virág