Tisztelt Szakértő!

Jelenleg heti 25 órában dolgozok külföldön (ingázok). Azt szeretném megkérdezni, hogy ha emellett Magyarországon is vállalnék egy 4 órás állást, ebben az esetben megkaphatnám-e a CSOK-ot 2 meglévő gyermekemre? Illetve mennyi idő után tehetném meg? Amennyiben jól értettem, ha nincs meg a 180 nap magyar biztosítom, akkor a maradék külföldivel is igazolható.

Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Anita

Kedves Anita!

A családi otthonteremtési kedvezmény nyújtását szabályozó kormányrendelet értelmében CSOK igénylésnél a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylőnek - házastársak, élettársak igénylése esetén legalább az egyik félnek - a Tbj. törvény 5.§ szerint kell biztosítva lenni. Ez a feltétel magyarországi munkavégzés esetén teljesül. Ha Ön jelenleg külföldi munkaviszonnyal rendelkezik és külföldön végez munkát, akkor külföldi társadalombiztosítása van, ami az igénylés időpontjában nem fogadható el, jóllehet a fennmaradó időszak igazolható külföldi TB jogviszonnyal is.

A magyarországi 4 órás részmunkaidős állás vállalása a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK rendelet alapján nem jelenthet megoldást. Ezen rendelet szabályai határozzák meg ugyanis, hogy a két vagy több tagállamban munkát végző személy esetében melyik tagállam jogát kell alkalmazni. A rendelet célja, hogy elkerülje a kettős biztosítást és a kettős járulékfizetést. Az Ön esetére a Koordinációs Rendelet 13. cikk (Tevékenység végzése két vagy több tagállamban) rendelkezései alkalmazandók, és ennek megfelelően kerül meghatározásra az alkalmazandó jog.

A fentiek értelmében ausztriai munkavégzés esetén, a magyarországi részmunkaidős munkaviszony alapján nem állna fenn Magyarországon társadalombiztosítási jogviszonya (és járulékfizetési kötelezettség sem), tekintettel arra, hogy a kettős biztosítást kizáró szabályok alapján Ön Ausztriában biztosított. Így sajnos nem tudja teljesíteni azon előírást, hogy a kérelem benyújtásakor a magyar társadalombiztosítási rendszerben legyen biztosított, ezért nem jogosult a kedvezmény igénylésére.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Van magyar bejelentett munkaviszonyom. Külföldön lenne egy munka, ami szintén bejelentett munkaviszonyon lenne.
Kérdés, hogy lehet-e két helyen munkaviszonyom persze úgy, hogy ha egy hét a próbaidő külföldön és ha megfelelőek, akkor a magyar cégtől leszámolás?

Jelenleg gyesen vagyok (Ausztriából) ugye az járulék és adómentes időszak. Szeretnék minimálisan itthon munkát vállalni vállalkozóként.
Ez lehetséges így a csokhoz? Vagy milyen feltétel kell?

Ausztriában szezonális munkánál van lehetőség egy időben 2 munkahelyen is dolgozni? Ha igen, akkor a munkáltató milyen munkaidőre jelenthet be? Van-e lehetőség az első munkaviszonynál a munkaidőt később módosítani, ha mellette találtunk egy másik állást is?

Munkahely is kell a csokhoz?

Jelenleg Ausztriában dolgozok hét éve, de Szombathelyen élünk három kisgyermekünkkel. Feleségem 6 hónapja dolgozik. Így nem vagyunk jogosultak a 10+10-es Csok ra, mert nincs meg a két év jogviszonya — tudtom szerint.
Ugyanakkor, ha én vállalnék Magyarországon 4 órás mellékállást, akkor megkapnánk az OEP-ből is a jogviszony igazolást. Ez ebben a formában működhet? Ha igen, akkor mennyi ideig kell fenntartanom ezt a mellékállást?
Köszönöm válaszukat!

Évek óta munkaviszonyom van Ausztriában, jelenleg heti 15 órában dolgozom. Október 1-től ismét heti 20 órában alkalmazottként dogozhatnék Magyarországon.
Az egyik kérdésem, lehet-e egyszerre mindkét országban munkaviszonyom?
Ha igen, fél év után én is jogosult leszek a CSOK-ra?

Tisztelt Szakértő!
Anita kérdését tovább gondolva, ha meglévő ausztriai 20 órás munkaviszonyom mellé, egy 24-30 órás magyarországi munkaviszonyt vállalnék, akkor már 180 nap múlva megkapnám az igazolást? Ebben az esetben az osztrák családi pótlék különbözetre továbbra is jogosult lennék?
Válaszát előre is köszönöm: Judit