Tisztelt Szakértő!

Használt ingatlan vásárlás előtt állók számára kérek szépen tájékoztatást:
A házaspár egyikének van csak munkaviszonya/Tb járulék fizetése. A megvásárolni kívánt ingatlanban 1/2-1/2 arányú tulajdonjogot kívánnak szerezni. A vásárláshoz hitelt nem kívánnak felvenni, de a CSOK-kal számolnak. Egy gyermekük van, 12 hetes várandós az édesanya, és szeretnének harmadik gyermeket is. A fentieknek megfelelően:
– megkaphatják-e a 2 millió forintos támogatást?
– a számlavezető bankjuk bármelyik fiókjában intézhetik-e a kérelem benyújtását?
– milyen határidőt lehet ez esetben az adásvételi szerződésbe írni, vagyis mennyi idő az, amíg az ingatlan eladója megkaphatja az utolsó vételárrészt?

Köszönöm szépen előre is a választ, üdvözlettel
Júlia

Kedves Júlia!

Házastársak és élettársak igénylése esetén a CSOK jogosultsághoz elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik a minimum 180 napos folyamatos TB jogviszonnyal, melyben legfeljebb 15 nap megszakítás lehet. Fontos, hogy mindketten tulajdonjoghoz jussanak a vásárolandó lakásban, jóllehet nem kötelező az 50-50%-os tulajdoni hányad.

A CSOK hitel felvétele nélkül is igényelhető. Amennyiben 3 gyermek után szeretnék igénybe venni a kedvezményt, akkor lényeges, hogy a CSOK kérelem akkor lesz benyújtható, ha a várandós édesanyja betölti a 24. terhességi hetet. Ezt követően a magzat már meglévő gyermeknek számít, s további két gyermek után megelőlegező CSOK formájában juthatnak a támogatáshoz. Vállalt gyermek(ek) után igényelt CSOK esetén a házaspárok egyikének életkora sem haladhatja meg a 40. életévet a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor.

A CSOK igénylésekor legalább 24. hetes magzat és további két vállalt gyermek után jogosultak lehetnek a 2 millió forintos alapösszegre, amennyiben a vásárolandó lakás hasznos alapterülete 90,01-160 m2 között van.

A CSOK kérelem véleményünk szerint a lakóhely vagy a célingatlan szerint illetékes bármely bankfiókba benyújtható, ha az érintett bank foglalkozik CSOK ügyintézéssel.

A CSOK ügyintézési ideje fiókonként eltérő lehet. Az átfutási időt nagyban befolyásolja a folyamatban lévő CSOK kérelmek száma. Véleményünk szerint az adásvételi szerződésbe célszerű legalább 60 napos fizetési határidőt írni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Negyven fölött vagyunk, gyermek 25 éves és egy 8 éves. Ha nincs a nevünkön ingatlan, igényelhetjük-e a családtámogatást?