Tisztelt Cím!

Családi ház építés kellős közepén vagyunk, s lenne pár kérdésem:

2 gyerek vállalása esetén B kategóriás házra jelenleg 1.300.000 forint megelőlegező szocpol vehető igénybe. Megelőlegező szocpolt fel lehet-e venni hitel nélkül?

Ha most ezt igényeljük, akkor a tervekben szereplő B kategóriás energetikai besorolás érvényes? Mi történik akkor, ha a használatba vételinél megállapítják, hogy a ház A energiatakarékos kategóriába tartozik?

Ha novemberben elindítunk egy építési hitelt, egészen a használatba vételi engedély kiadásáig bármikor felvehetjük a megelőlegező szocpolt függetlenül a hiteligénylés időpontjától? Tehát a szocpol felvételénél a szocpol igénylés dátuma vagy a már folyamatban lévő hitel dátuma a mérvadó?

Olvastam ilyet, hogy 2015-től megváltozik a szocpol, azaz az 1.300.000 HUF, helyett 2.300.000 HUF járna, ha én most igénybe veszem természetesen a megelőlegező szocpolt, későbbiekben ezt korrigálják vagy az igényléskor érvényes szabályok szerint adják a megelőlegező szocpolt? Ha nem korrigálják, akkor érdemes várni az új törvényre és akkor felvenni, ha így lehetséges?

A szocpol összegét a hitelbe bele lehet törleszteni? Ezekben szeretném segítségüket kérni. Továbbá, ha erre van valami törvényi hivatkozás, akkor arra is szükségem lenne, mert egy vidéki takarékszövetkezetben lenne a hitelfelvétel és jó lenne, ha valamivel tudnék érvelni, vagy esetleg segíteni a munkájukat, hogy hol található ez meg törvényileg!

Nagyon köszönöm!
Tisztelettel.
Anikó

Kedves Anikó!

A megelőlegező szocpol összege 2 gyermek és B energiahatékonyságú lakóingatlan építése esetén - a hasznos alapterülettől függően - 800.000 és 1.300.000 Ft közötti összeg. (Az energiahatékonyság növelésével a támogatás összege is nő.)

Amennyiben hitelre is szükségük van, akkor mindenképpen célszerű egyszerre benyújtani a szocpol- és hitelkérelmet. Ha a felépült lakóház energetikai minősítési osztálya kedvezőbb a tervezettnél, akkor a támogatott személy a megvalósult, energiatanúsítványban szereplő energetikai minősítési osztály szerinti lakásépítési támogatásra jogosult. A különbözetet az ügyfél kérelmére fennálló lakáscélú kölcsöntartozásból írja jóvá a hitelintézet, vagy ha az ügyfél az említett kölcsöntartozással nem rendelkezik, akkor a hitelintézet a támogatás különbözetének összegét az ügyfél fizetési számlájára teljesíti.

Arról, hogy a szocpol összege változik-e jövőre és milyen mértékben, még nem született törvény, így erről konkrét információkkal egyelőre nem rendelkezünk. Ha erre vonatkozó törvény elfogadásra kerül, honlapunkon be fogunk számolni róla. Amennyiben a támogatás iránti kérelem benyújtását, illetve a támogatási szerződés megkötését követően (a leendő törvény hatályától függően) változik a szocpol összege, az nem érinti a már megkötött szerződéseket, tehát ez esetben nem várható korrigálás.

A lakásépítési támogatás nyújtását a 256/2011. (XII. 6.) Kormányrendelet szabályozza.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

F energetikai besorolású ingatlannál nem lehet igénybe venni a szocpolt? Régen alapfeltétel volt a fürdőszoba megléte. Ma is az vagy elég, ha csak a helye van meg, csak a hasznos négyzetméter a lényeg. Muszáj-e hitelt felvenni a szocpolhoz, nem elég az önerő?