Jó napot!

Tanácsát kérném pár kérdésben!
Amiket tudok szerintem biztosan!
1. Kell egy 180 napost TB igazolás 30 napnál nem régebbi.
2. Illetve egy 0-ás NAV igazolás 30 napnál nem régebbi.
3. Az energetikai tanúsítvány mellé ez építési hatóság által kiadott igazolás az élet- és vagyonbiztonsági igazolás 30 napnál nem régebbi.

Mivel vállalunk gyermeket, így ezt csak házastársi kapcsolatban lehet.
Az igénylő én vagyok, a társigénylőnek milyen igazolásokat kell beszerezni?
Illetve önerő mindenképp kell? Mert a kiszemelt ingatlanra 2 milliót kapunk elvileg, de lealkudtam az árát 2 millióra. Így konkrétan a CSOK összege fedezné a teljes vételárat. Ez így lehetséges, hogy önerő nélkül megvásárolhassam az ingatlant?
Az adásvételiben minek kell szerepelnie?

Illetve, ha kihagytam valamit, kérem írja meg, mert akkor nem tudok róla!
Várom válaszát!
Szép napot!
Zoltán

Kedves Zoltán!

1. A TB jogviszony igazolás a CSOK kérelem benyújtásakor nem lehet 15 napnál régebbi.
2. A NAV által kiállított, köztartozás-mentességet igazoló okirat a kérelem benyújtásakor szintén nem lehet 15 napnál régebbi. Nem kell benyújtani az igazolást, ha az igénylő a támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjában szerepel az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 178. § 32. pontja szerinti köztartozásmentes adózói adatbázisban.
3. A lakóépület fekvése szerint illetékes építésügyi hatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt arról, hogy a 2013. január 1-jét követően a lakóépület életveszélyes állapota miatt kötelezés volt-e és a kötelezettség teljesítése megtörtént-e, abban az esetben kell benyújtani, ha a vásárolandó egylakásos lakóépület (családi ház) energetikai minősítése "C" kategóriánál kedvezőtlenebb.

Vállalt gyermek után 40 év alatti házastársak lehetnek jogosultak megelőlegező CSOK-ra. Feltétel, hogy mindketten 40 év alattiak legyenek, nem csak egyikük.
A társigénylőnek a NAV köztartozás-mentességet igazoló dokumentumot szintén be kell nyújtani, de a 180 napos TB jogviszony igazolás - házastársak, élettársak igénylése esetén - egyik fél részéről elegendő.

Amennyiben a vásárolandó lakóingatlan megfelel a CSOK előírásainak és a támogatás összege fedezi a vételárat, akkor a vásárlás önerő nélkül is megvalósulhat. Az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell, hogy a vételár a CSOK-ból kerül kiegyenlítésre. Az adásvételi szerződéssel szemben támasztott egyéb követelményekről az egyes bankoknál kérhető tájékoztatás.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2006-ban felvettük 3 gyerek után az 1.900.000 Ft-ot, de 2009-ben eladásra került sor és visszafizettük az egészet, azóta született még egy gyerekünk. Kérdésem az lenne, hogy igénybe vehető-e a 4 gyerekre a 2.750.000 Ft, mert a banki ügyintéző szerint le kell vonni az 1900.000 Ft-ot, a 17/2016. (II.10) kormányrendeletre hivatkozva, ami érthető is lenne, ha nem 5 éven belül adom el az ingatlant és nálam marad az összeg. De most miért vonnák le tőlem, mikor én azt visszafizettem? Akkor konkrétan duplán adnám vissza az államnak!

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy már két nagyobbik fiamra igénybe vetem a szocpolt még 2008-ban és most a csokot igényelhetném-e négy gyerekre, mert időközben született még két kisebbik gyermekem is. Szeretnénk másik lakásba költözni városba és ezek alapján igényelhető-e a 10+10 csok?
Következő kérdésem az lenne, hogy az előző felvett szocpol összegét le lehet-e vonni a négy gyerekre igényelhető 10+10 csokból, ha új lakást szeretnénk vásárolni?
Válaszukat köszönöm.
László

Új ház vásárlás lenne csok 10 millió támogatással és 2 millió önerővel. Erkölcsi bizonyítvány kell akkor is, ha a hitelt nem veszem fel vagy elég a NAV, TB OEP igazolás?
Köszönöm.

Tiszteletem!
Szeretnék néhány kérdésre választ kapni. Élettársammal 3 közös gyermekünk után szeretnénk a CSOK10 milliós támogatást igénybe venni új építésű lakás vásárlására, ami a feltételeknek megfelel. A ház 9 millió Ft. Én jelenleg gyesen vagyok és bar-listás. Igényelhetjük-e a párom nevére, őneki minden papírja megfelel az előírásoknak. Valamint kell-e és milyen papírt kell bemutatni arról, hogy együtt élünk? Akadály lehet-e az én bar-listám? Ha igen, igényelheti-e ő egyedül is a gyermekek után, ha a ház az ő nevén fog szerepelni?
Köszönöm szépen válaszát!

Üdvözlöm!
Az én kérdésem is hasonló lenne az előzőekhez. 4 gyermekem van, a szocpol támogatásra jogosultak vagyunk. Rengeteg banknál voltam és azt a tájékoztatását kaptuk, hogy a szocpol támogatás legfeljebb az ingatlan 80%-a Lehet. A maradék 20%-ot önerőből kell megfizetni és szerződésbe rögzíteni, hogy már kifizettük. A szocpol így mint hiányzó összeg kerül kifizetésre. Vagyis a szocpol összege hiába fedezi a vételárat, önerő nélkül lehetetlen hozzájutni.
A kérdésem az lenne, melyik az a bank ahol az ön tájékoztatása szerint kifizetik a szocpolt az ingatlan 100%át saját önerő nélkül. Az ingatlan értéke 2.700.000 Ft, a szocpol 2.700.000 Ft.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Köszönöm legutóbbi gyors válaszukat, jártam a NAV-nál, ott mondták, hogy 100 Ft alatti tartozást nem fizettethetnek ki, így az igazolás kiadható számomra. (Csak azért írtam le, hátha más is jár ilyen cipőben.) Viszont egy újabb kérdés merült fel, miszerint mi számít pontosan hasznos alapterülethez. Az egyik ismerősömet úgy tájékoztatta a bank, hogy a kamrahelyiség nem tartozik a lakóterülethez, így nem számítandó bele a nettó területbe. Viszont más oldalon azt olvastam, hogy az is beleszámít egy október eleji szabályozás módosításnak köszönhetően. Fontos volna mielőbb megtudnom, mert a ház, amit kinéztünk a kazán- és kamrahelyiségek nélkül közel 20 négyzetméterrel lesz kisebb, így csak a legkisebb összegre lennénk jogosultak.
Köszönöm segítségüket, előre is!
Kati

Tisztelt Hitelnet!
CSOK-ot szeretnénk a férjemmel igényelni, mivel ő jelenleg nem rendelkezik munkahellyel, én leszek az igénylő. A munkáltatóm máshogy kerekítette az adómat, mint a NAV, így 20-40 Ft adótartozásom van, amit nem kellett befizetnem. Most elesünk a CSOK-tól?
Köszönettel: Kati

Üdvözlöm!
Használt lakás vásárlásra szeretnék igénybe venni a CSOK-ot! A férjemmel két gyermekünk van, én jelenleg gyesen vagyok, a férjem viszont dolgozik, de mivel bárlistán van, ezért hitelt nem szeretnénk felvenni a CsOK mellé (illetve nem tudunk). Lehetséges lenne egy olyan megoldás, hogy a 2,5 milliós házat a megigényelt CsOK-ból (ami kb 1,3 millió lenne) és a fennmaradt összeget havi részletben fizetnénk a ház eladójának? Úgy tudom ilyen esetben a tulajdoni jog a mienk lenne, de a haszonélvezeti jog maradna az eladóé amíg ki nem törlesztjük a fennmaradó összeget.
Segítségét kérném, hogy megvalósítható-e a tervünk valamilyen formában?
Köszönöm!

Szép napot.
Segítséget szeretnék kérni. Élettársammal és két gyermekünkkel a múlt év nyarán egy családi házba költöztünk. A tulajdonossal kötöttünk egy szerződést, hogy az 1.500.000 forintos vételárat havonta fizetjük 50 ezer forintjával. A fent említett összegből 500 ezer forint kifizetésre került. A fennmaradó összeget a csok-ból szeretném rendezni. Így jogosult vagyok-e? Ez a kérdésem.
Válaszát köszönöm!

Jó napot!

Tanácsát kérném pár kérdésben!
Írtam már önnek ezzel kapcsolatban, de valahogy valami baj van ezzel!
Ezt kérdeztem öntől legutóbb:
Illetve önerő mindenképp kell? Mert a kiszemelt ingatlanra 2 milliót kapunk elvileg, de lealkudtam az árát 2 millióra. Így konkrétan a CSOK összege fedezné a teljes vételárat. Ez így lehetséges, hogy önerő nélkül megvásárolhassam az ingatlant?
Ön erre ezt válaszolta: Amennyiben a vásárolandó lakóingatlan megfelel a CSOK előírásainak és a támogatás összege fedezi a vételárat, akkor a vásárlás önerő nélkül is megvalósulhat.

Ma voltam a bankban, pontosan az OTP-nél.
Ott is előadtam a történtem, mindennek megfelelek, feleségemmel 2 gyermekünk van és vállalnánk még 2-őt, így 4 gyermekre szeretnénk igénybe venni a Csok-ot és így a 4 gyermek alapján számított alapösszeg fedezné a teljes vételárat! Elvileg ahogy ön is írta ez járható út! Na de a bankban az ügyintéző azt mondta, hogy ez nem így megy! A 2 meglévő gyermek az oké, de gyermekvállalás esetén hitelbírálaton kell átesni, jövedelemigazolással stb… stb…. Azaz nem úgy működik, hogy aláírunk valamit, hogy vállaljuk, hogy 8 éven belül lesz még 2 gyermek, hanem ez egy banki hitel, amit ha a gyermekek megszületnek, nem kell visszafizetni! De meg kell felelni egy igazi ingatlanhitel feltételeinek! Na most közmunkás vagyok, azaz a mai bankrendszerben 0% esély van a hitelre!
Akkor most hogy is van ez a gyermekvállal téma, mert feltételek között semmi ilyenről nem volt szó, amit ma a bankban mondtak!
Várom válaszát és előre is köszönöm!

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy én közmunkán vagyok és most hó végén jár le a szerződésem és akkor csak 176 napom van. Akkor ha bejelentett szezonmunkára megyek egyből, akkor az elfogadható-e? A párommal nem vagyunk megesküdve, de szeretnénk meg egy gyereket. Nekem van kettő, de az az előző kapcsolatból és leszerződhetünk-e meg egy gyerekre? Ha igen, akkor mennyi a csok úgy és még annyit, hogy E energetikai besorolású a ház, amit szeretnénk venni és arra jár-e?
Nagyon köszönöm, várom a választ.

Egy olyan kérdésem lenne, hogyha én 2 millió forintra vagyok jogosult, de az ingatlanért csak 1,5 millió forintot kérnek, akkor a maradék 500 ezerrel mi történik?

Jó napot.
Kérdésem lenne önhöz.
Az adásvételi szerződésbe minek kell szerepelnie?
A társigénylőnek milyen dokumentumok kellenek?
A bank által kirendelt energetikus kell, vagy bármelyik hivatalos energetikus jó?
Csak az ingatlan hasznos területe számít, vagy például a nyári konyha is beleszámít?
Ha a csok/szocpol összege fedezi a vételárat, akkor önerő nem kell? (ingatlan 84 m2 és 1,5M az ára)
Így igénybe is tudom venni 3 gyermekre, így meg tudom venni az ingatlant, önerő nélkül?
Várom válaszát.
Szép napot!