Kedves Hitelnet!

A cikket és a hozzászólások jó részét elolvasva felmerült egy kérdés saját részről. Jelen pillanatban házvásárlás kellős közepében vagyunk. A dolgot kissé bonyolítja, hogy a lakóház (besorolását tekintve is az) külterületen fekszik. Ahogy kalkuláltam a vásárláshoz már nem tudjuk igénybe venni a CSOK-ot azonban sikeres adásvételt követően tetőtér beépítéssel növelnénk az alapterületet. Eddig ugye nincs is probléma. Azonban az ingatlan lévén, hogy külterületen van és ezáltal az ivóvíz csak közműpótlóval érhető el, a ház függetlenül attól, hogy egyébként felszereltségét és kialakítását tekintve összkomfortos lenne, csupán komfort nélküli komfortfokozatú lehet, és semmilyen eszközzel nem tehető komfortossá.

Ebben az esetben létezik-e bármiféle engedmény, kiskapu, ha úgy tetszik, hogy mégis igényelhető legyen a támogatás? Gondolok itt például az ivóvíz bevizsgálására (ami egyébként megvan és ivóvíz minőségű), vagy tisztító-, szűrőberendezések telepítésére?

Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel: Norbert

Kedves Norbert!

A Családok otthonteremtési kedvezményét (CSOK) szabályozó kormányrendelet kimondja, hogy bővítés esetén akkor igényelhető a kedvezmény, ha a bővítendő lakás komfortos vagy komfortossá válik a bővítés által. Mivel - ahogy Ön is írja - az ingatlan nem tehető komfortossá, ezért úgy véljük, hogy emiatt eleshetnek a támogatásra való jogosultságtól.

Az ilyen speciális esetekről a vonatkozó jogszabály nem rendelkezik, ezért sajnos nem tudjuk pontosan megmondani, hogy jelen helyzetben megoldást jelenthet-e az ivóvíz bevizsgálása, vagy tisztító-, illetve szűrőberendezések telepítése. Véleményünk szerint azonban - az előírt rendelkezéseket tekintve - jelen esetben ez sem hoz megoldást, mivel ettől az ingatlan még nem válik komfortossá.

Az üggyel kapcsolatban esetleg a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalához fordulhat vagy a hitelintézeteknél érdeklődhet a későbbiek folyamán, ha közzéteszik a CSOK igénylésére vonatkozó egyéb információkat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Egy kis faluban néztünk ki egy ingatlant, ahol nincs szennyvízhálózat. A szennyvíz elvezetés téglából kirakott aknába történik. Minden más megfelel a csok-hoz. Az lenne a kérdésem, hogy a téglából kirakott aknát elfogadják-e?
Köszönöm!
Tímea

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy a mi esetünkben igénybe lehetne-e venni a CSOK támogatást.
Vidéken vettünk házat, mely egyedi fűtéssel rendelkezett mind a négy szobában. Elkezdtük a felújítást, bekötötték a gázt, de a gyerekszobában még nincs fűtés – gyermek sincs – a felújítást folytatni szeretnénk, de új szobát már nem építenénk. A megkezdett felújítás befejezéséhez igényelhető-e a támogatás?
Válaszát tisztelettel köszönöm!
Gábor

teszt3

Tisztelt Szakértő!
Először is köszönöm az eddigi kérdéseimre kapott válaszokat.
Még mindig házkeresésben vagyunk, talán meg is leltük a megfelelőt. Bővítésre vennénk fel a CSOK-ot (1+1 vállalt gyermek) 90 nm-es kockaház, gázcsonk, víz az udvarban (tehát a házba nincs bevezetve), villany bekötve. A szabály szerint akkor lehet igénybe venni a kedvezményt, ha a ház komfortos vagy azzá válik (olvasatom szerint) a bővítési munkálatok által: beköttetnénk a gázt, a vizet, valamint fürdőszobát hoznánk létre a házban. Röviden: fürdőszoba kiépítésére bővítés nélkül felvehető a CSOK? Vagy teljesen rosszul gondolom? Persze figyelembe véve a többi feltételt és a kedvező energetikai besorolást.
Köszönöm.