Tiszelt Szakértő!

Egy olyan kérdéssel fordulok önökhöz, amely lehet többünket is érint. 2014 Decemberében vásároltunk párommal egy használt lakást, ekkor még híre se volt a kis utódnak, majd be költözés után, azonnal be köszöntött a pici. Ezt a lakást, hitelre vettük 12 évre havi 90 ezer forintos törlesztő részlettel. Nem is lenne vele baj, ha a párom nem esne ki a munkából ez miatt, de így elég nehézkesen fog le telni ez a 12 év.

Kérdésem a következő: 2015. júliustól a CSOK-ot nem lehetne-e igénybe venni a hitelre, olyan módon, hogy a tőke tartozásba beleforgatni. Ezzel az összeggel drasztikusan csökkenne a havi törlesztő részletünk. Vagy mivel én 8 hónappal előbb vettem a használt lakásomat, mint hogy a CSOK bevezetésre kerüljön, teljesen kiestem ennek az előnyéből?

Válaszát előre is köszönöm.
Üdv: Tomi

Kedves Tomi!

A 2015. július 1-től hatályos kormányrendelet kimondja, hogy a Családok otthonteremtési kedvezményét (CSOK) lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követőn 120 napon belül kell igényelni a hitelintézettől. Amennyiben az igénylő ezen határidőn belül nem él a családok otthonteremtési kedvezménye igénylésének lehetőségével, arra a határidő lejártát követően már nem tarthat igényt. Azt nem tartalmazza a kormányrendelet, hogy visszamenőlegesen, a vételár kifizetése után igényelhető lenne a kedvezmény.

A fennálló hiteltartozás csökkentésére csak az a támogatott személy tudja majd igénybe venni a támogatást a szerződéskötést követően született gyermeke után, aki a CSOK-ot korábban született gyermeke után is megkapta a lakásvásárláskor és megfelel a szerződéskötéskor érvényes igénylési feltételeknek. Ez alapján Önöknek sajnos nem lesz lehetőségük később születendő gyermekük után érvényesíteni a CSOK-ot.

Amennyiben párja jövedelmének kiesése gondot okozna a jövőben a hiteltörlesztést illetően, akkor több lehetőség is van a havi törlesztési kötelezettség csökkentésére. Ilyen például a futamidő meghosszabbítása. Mivel viszonylag rövid, 12 éves futamidőt választottak, így valószínűleg megoldható a futamidő kitolása, s így a havi törlesztési teher mérséklése. A további konkrét fizetéskönnyítési lehetőségekről a hitelnyújtó bank tud pontos felvilágosítást adni szükség esetén.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

24 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm !
Azután szeretnék érdeklődni, hogy 2009-ben vásároltam egy használt lakást. Akkor a két fiam után nem kaptam szocpolt, mert 35 éves elmúltam. 2013-ban lakást cseréltünk.
Kérdésem az lenne, hogy a csok-ot utólag fel tudjuk-e venni a mostani lakásra.
Köszönettel.

Tisztelt Szakértő!
A férjem nevén van egy ingatlan (ház), amelyet jelzáloghitel terhel. Ennek magas törlesztőrészletét nem tudjuk fizetni, és arra jutottunk, hogy kénytelenek leszünk lemondani róla, átadni a banknak.
A kérdésem az, hogy azután, hogy a banknak átadtuk a házat, igényelhetünk-e CSOK-ot egy másik ház vásárlására?
Másik kérdésem az, hogy a gyes TB jogviszonynak számít-e? Férjemnek nem bejelentett munkája van, én pedig alkalmi munkavállalóként vagyok bejelentve a gyes mellett.
Előre is köszönöm szépen a választ!
Melinda

Tisztelt Szakértő!
2013 októberi adásvétel, 2014. januárban kifolyósított hitel. Gyermekünk 2014. áprilisban született. Igényelhetünk-e utólagosan szocpolt?
Köszönettel: Eszter

Tisztelt Szakértő!
Egyik szülőmmel 50-50%-ban közösen készülők ingatlant vásárolni, önerőből. A közeljövőben azonban házastársammal közösen is tervezünk ingatlan vásárlást, melyhez a CSOK-ot is szeretnénk felhasználni.
Kérem szíves segítségét, javaslatát, hogyan ne zárjam ki magunkat a jogosultak köréből!
Válaszát előre is köszönettel:
Zoltán

Tisztelt Szakértő!
2014 októberében vettünk új építésű lakást. Két gyerekünk van, megfeleltünk a 2014-es szocpol feltételeinek. 120 napon belül beadtuk az igénylésünket. Most azért utasították el az igénylésünket, mert az adásvételi szerződésben nem volt benne, hogy szocpolt szeretnénk igényelni.
Valóban szerepelnie kellett volna a szerződésben egy ilyen kitételnek?
Segítségét előre is köszönöm,
András

Tisztelt Szakértő!
A párommal szeretnénk felvenni a CSOK-ot. Van egy kislányunk és szeretnénk még két gyermeket. Három gyermekre szeretnénk felvenni. Gondoltunk a nagyszülei volt házának megvételére és annak felújítására. Vagy az általam örökölt ház felújítására. Én jelenleg gyeden vagyok, a páromnak van bejelentett munkája. Nekem az örökségemre van jelzáloghitelem.
Meg lehet igényelni valamelyik ötletünkre?
Milyen kritériumoknak kell nekünk, illetve az ingatlanoknak megfelelni?
Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel!

Tisztelt Szakértő!
CSOK igénybevétel lehetséges abban az esetben, ha banki hitel is lesz a megvásárolandó ingatlanon? És függ attól, hogy az igénylőnek mennyi a keresete? (Férjem elveszítette az állását, én pedig gyeden vagyok.)
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
2015. július előtt tervezzük a lakásvásárlást. Ha az adásvételi szerződés, nem több mint 120 nappal július 1. előtt lesz aláírva pl. 2015.03.10-én, akkor július eleji igénylés esetén jogosult lehetek-e a támogatásra?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Imre

Tisztelt Szakértő!
Használt ingatlan vásárlása előtt állunk, elő-adásvételi szerződést kötöttünk, a végleges adásvételi szerződést előreláthatóan március-április környékén írjuk alá. A kérdésem, hogy jogosultak lehetünk-e a CSOK támogatásra július 1. után (ez az adásvételi megkötését követő 120 napon belül van ebben az esetben) benyújtott igényléssel (3 gyermekünk van)? Ha igen, milyen módon folyósíthatják a támogatást, ha a vételárat az eladók felé ebben az esetben már az adásvételi megkötésével egy időben rendeztük.
Köszönöm!
Üdv: Zsolt

Kedves Címzett!
2014-ben vásároltunk férjemmel házat, melyet folyamatosan újítunk. Ugyanebben az évben született meg a gyermekünk is. Fundamentás kölcsönünk van az ingatlanon. Nagyon jól jött volna és jönne most is a támogatás, érdekelne, hogy valamennyi igényelhető-e.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Nikolett

2014 áprilisában kelt az adásvételi szerződésünk használt lakás vásárlásra. 2014 decemberében zárult le a kifizetés banki kölcsönből és került bejegyzésre a földhivatalban a tulajdonjog. Közben 2014 júliusában megszületett kislányunk. A kérdésem az, hogy igényelhetünk-e utólag szocpolt ebben az esetben?
Köszönettel:
Eszter