Tisztelt szakértők!

Hatalmas problémám van és nem tudnak igazságot tenni az ügyemben. Kérem segítsenek mielőbbi válaszukkal. Én jelenleg gyesen vagyok 1 éve és még leszek 7 évig. Három gyermekem van és megkerestem azzal a bankot, hogy szeretném igénybe venni a csok-ot. Azt mondta nekem mindenki, hogy semmi akadálya. 5 hónapja csinálom, hogy minden szükséges papírt összevárjak. Minden illetéket, mindent kifizettem. Jelenleg ott áll a dolog, hogy megírtuk az adásvételit, kifizettem az önerőt, érkezik az önkormányzati támogatásom és már csak a csok hiányzik. ÉS legvégén nem vették el a papíromat a bankban, mert hatósági bizonyítvánnyal nem tudtam igazolni a tb jogviszonyomat, csak egy oep-es okirattal, hogy mióta áll fenn a jogviszonyom. És ezt nem akarják elfogadni.

Akkor ezek szerint munkaviszonyhoz van kötve csok? Rohangáltam 5 hónapon át, rengeteg pénzt fizettem ki és most szólnak: nem jó az a papír (ami igazolja a tb-t), csak a formája nem megfelelő. Végig tudták, de nem szólt senki. Mit tegyek? Elfogadható a tb igazolás jogviszonyról? (nem hatósági bizonyítvány). Az oep-nél azt mondták nekem, hogy ez a papír igazolja a tb jogviszonyomat, el kell fogadniuk, a bank pedig azt, hogy nem így kell kinéznie. Ha feleslegesen csináltam mindent, akkor feljelentem az ügyintézőt. Vagy azoknak nem jár, aki ténylegesen rá van szorulva és másképp nem tudnak otthont adni a gyermekeinek?

Kérem válaszoljanak.
Tisztelettel.
Éva

Kedves Éva!

A CSOK-ot szabályozó kormányrendelet a következőt írja elő a TB jogviszony igazolással kapcsolatban: "az igénylő 15 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy saját maga - házastársak vagy élettársak esetén legalább az egyik fél - legalább 180 napja folyamatosan az egészségbiztosítás nyilvántartásában a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 5. §-a szerinti biztosítottként szerepel - ideértve azt is, ha a legalább 180 nap folyamatos biztosításban legfeljebb 15 nap megszakítás van".

Azt tudni kell, hogy a társadalombiztosítást keletkeztető jogviszonyok köre szűkebb, mint a kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosító jogviszonyoké. Például a gyesen lévők kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosultak, ők nem társadalombiztosítási jogviszonyban állnak, ha a gyes mellett nincs meg korábbi munkaviszonyuk. Így részükre nem állítható ki olyan igazolás, amely a CSOK igénybevételének feltétele.

Ha tehát Ön kizárólag gyesen van és a gyes előtt meglévő esetleges munkaviszonya a gyes ideje alatt már nem áll fenn, akkor ez az igazolás valóban nem adható ki és sajnos így nem jogosult a kedvezmény igénybevételére.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy abban az esetben, ha hitelt nem igénylek, egyedül nevelem a gyermekeimet szükséges-e munkaviszony, ha gyesen vagyok három éve.
Köszönettel:
Lujza