Tisztelt Tanácsadó!

Párom nevén jelenleg van egy gazdasági épület, viszont már 10 éve benne él édesanyja, lakható, összközműves, és belterületként van nyilvánítva. Szeretnénk bővíteni az épületet szobával és kiköltözni (2 gyermeket szeretnénk, előre szeretnénk igényelni, ezért gondoltunk az esetleges CSOK-ra). Ilyen esetben is fel lehet venni az építkezés előtt, vagy minden esetben kell a családi házzá minősítés? (hitel nélkül próbálnánk megoldani, ezért ha lehetséges az átminősítés nélkül az esetleges igénylés, akkor nem az átminősítésre költenénk nem kevés összeget).

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Kitti

Kedves Kitti!

A július 1-től hatályos CSOK rendelet kimondja, hogy a kedvezmény lakásbővítéséhez igényelhető. Lakásnak pedig az az ingatlan minősül, melyet az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóházként tartanak nyilván. Ez alapján gazdasági épületként nyilvántartott ingatlan bővítéséhez a Családok otthonteremtési kedvezményét sajnos nem tudják igényelni még akkor sem, ha az ingatlan valójában lakóingatlanként funkcionál. A kedvezmény igénybevételéhez tehát mindenképpen szükség lenne az átminősítésre.

Mielőtt azonban ezt kezdeményezik, érdemes tisztában lenni a bővítés esetén előírt egyéb feltételekkel. Alapkövetelmény például, hogy a támogatással érintett lakásban az igénylőknek minimum 50%-os tulajdoni hányaduk legyen. Házaspárok és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie. A jogosultsághoz tehát nem lenne elegendő, hogy a párja nevén van az ingatlan, Önnek is kellene benne tulajdonrésszel rendelkeznie.

Az is feltétel, hogy a bővíteni kívánt lakóingatlan a CSOK iránti kérelem benyújtásának időpontjában már az Önök lakóhelye legyen. Az ingatlannak legalább komfortosnak kell lennie vagy a bővítés által azzá válnia. Komfortos az a lakás, amely az alábbiakkal rendelkezik:
- 12 négyzetméternél nagyobb lakószobával, főzőhelyiséggel (ennek hiányában további, minimum 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel), fürdőhelyiséggel és WC-vel;
- közművesítettséggel;
- melegvíz-ellátással; és egyedi fűtési móddal (szilárd- vagy olajtüzelésű kályhafűtéssel, elektromos hőtároló kályhával, gázfűtéssel).

Szintén elvárás, hogy a lakás energetikai minősítése legalább "C" legyen. Amennyiben ennél kedvezőtlenebb, akkor az illetékes építési hatóságnak kell igazolnia, hogy az épület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti. Továbbá a jogosultság feltétele, hogy a bővítést csak a CSOK iránti kérelem benyújtása után kezdjék el.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Tanácsadó!
Szeretnék érdeklődni, hogy igénybe vehetem -e a CSOK-ot, ha az alábbi feltételek állnak fenn:
– egyedülálló vagyok
– van egy 16 év alatti nappali tagozatos iskolás gyermekem
– a lakóingatlan ajándékozás útján került 100%-os tulajdonomba 2014-ben
– az lakóingatlan 80 nm
– az udvaron lévő melléképület (nyári konyha) helyére szeretnék egy kb. 50-60 nm-es különálló összkomfortos lakrészt beteg édesapám számára
– az ingatlanon 1m Ft értékű vissza nem térítendő munkáltatói támogatás és 1,5 m Ft lakásfelújítási hitel van
Várom válaszát!

Üdvölzöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy igénybe tudjuk-e venni a CSOK-ot bővítésre? És mekkora összegre számíthatunk?
A férjemmel közösen van egy 35 nm-es üdülő házunk, hasznos alapterülete 70 nm. Van két gyermekünk és szobával/szobákkal szeretnénk bővíteni.
Köszönöm válaszát!