Jó napot!

Néztünk mi is egy házat, mely szintes, de csak az alsó szint lakható jelenleg, a felső szint félkész állapotában van. 3 gyermekre szeretnénk megvásárolni. Azt nem tudjuk, hogy ha kijön az értékbecslő, milyen fűtési rendszert fogadna el. A ház alapjából központi fűtésű lenne, de ahhoz még be kellenne fejezni, mivel a gázcsonk van bent. Így a tulaj kandallóval tüzelt 2 helyen, de a konyhában jelenleg semmi sincs.

Azt hallottuk, hogy ha kijön egy értékbecslő, akkor csak azt a m2 nézik, ami jelen állapotában fűtve van. Az alsó szinten megvan a 65 m2. A bankban rákérdeztünk erre, és ott azt mondták, ha bevállaljuk ezt korszerűsítésbe, akkor ezt már úgy fogják nézni, hogy ez teljesítő munka lesz nekünk. Csak azt nem értjük, így is beleszálmolja az alapterületbe vagy nem. Vagy esetleg ilyenkor a fűtést hogyan lehet megoldani, ha esetleg baj lenne.

Köszönöm a segítséget!
Julcsi

Kedves Julcsi!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a korszerűsítendő lakásnak a kérelem benyújtásakor az alábbiakkal kell rendelkeznie:

– 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel.

Nem probléma tehát, ha a falusi CSOK kérelem benyújtásakor nincs megfelelő fűtési mód az ingatlanban. Attól a hasznos alapterület számításánál a konyhát is figyelembe fogják venni.

Az igénylőnek azonban vállalnia kell, hogy a lakás legkésőbb a korszerűsítést követően az alábbi feltételeknek eleget tesz:

A lakás rendelkezik:

– 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
– közműves villamos energia szolgáltatással,
– egyedi fűtési móddal,
– közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
– közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

A megfelelő fűtési módot a korszerűsítési munkák befejezéséig kell kialakítani.

A falusi CSOK további jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Ha a falusi csokra vásárolandó házban nem felel meg a fűtés a feltételeknek, azt “saját” pénzből is megcsináltathatom vagy csak a felújítási pénzből? Mert mi egyedi fűtésként fűtőpanelt szeretnénk, de a felújítási pénzből csak központi fűtés lehetséges.

Tisztelt hitelnet!
Vásárlásom célja egy közműves falusi csok preferált településen lévő tehermentes ingatlan! 3 gyermekem van, így a teljes 5+5 milliót igénybe szeretném venni.
Régen központi gáz fűtés rendszer volt benne, viszont az évek alatt a radiátorokat levágták, ugye így már nem nevezhető semmilyen fűtés módnak.
A kérdésem ezzel kapcsolatban:
– Így igénybe tudom-e venni a falusi csokot, ha esetleg a csok tervezetbe fűtésrendszer kialakítását is beleveszem?
– Ha nem akkor milyen módon tudom érvényesíteni ezt a támogatás/hitel formát ? Lehetőleg hogy ne bukjam az 5Mft vásárló részt sem !
Válaszukat előre is köszönöm !

Van egy 70 négyzetméteres ingatlan, melyet falusi csokra szeretnénk megvásárolni. De csak a konyhában, illetve az egyik szobában található kandalló. Illetve a fürdőben egy pb palackról működő bojler található. Felújítási tervezetnél beírom a fatűzeléses központi fűtés kialakítását. Illetve villanybojler beszerelését, valamint az éjszakai áram bevezetését.
Így megkaphatom rá a falusi csokot?

Üdvözletem! Falusi csokkal szeretnék megvásárolni és felújítani egy ingatlant. Megkapható-e a falusi csok, ha az egyik szoba nem rendelkezik konvektorral?

Kedves Hitelnet.
“legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel”
Meg van ez a lakótér, viszont nincs ablak.
Így már nem nyílt szellőzésű?

Jó napot kívánok!
Azt szeretném megtudni, hogy a falusi csok-nál mennyi belmagasságnak kell lennie, hogy elfogadják.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Mónika

Mi is így gondoltuk, de az OTP sajnos nem. Azért utasították el a kérelmet, mert az előző tulajdonos a kazánt és a radiátorokat elvitte (egyébként is padlófűtést tervezünk), és így pillanatnyilag nem felel meg az előírásoknak. Hiába mondtuk, hogy a falusi CSOK (17/2016) 19/C paragrafus szerint a fűtést elég lenne a korszerűsítés során elkészíteni. A költségvetésbe beterveztük a fűtést, de ez nem nagyon izgatta a bankot. Arra hivatkoznak, hogy a lakhatás feltétele a fűthető szoba, mind az lakástörvény, mind az OTÉK rendelet szerint.