Tisztelt Hitelnet!

A falusi csokkal kapcsolatban kicsit sok az ellentmondás!

Feltétele a fürdőszoba meg a wc, plusz a szenyvíz! Akkor miért úgy írják, hogy felvehető wc és fürdőszoba kiépítésére (ha van mindegyik) szenyvízhálózat kiépítésére (ez is elvileg van, mivel feltétel), vízhálózat kiépítésére (ennek is lenni kell!)

Akkor miért kell egy olyan ingatlant megvenni, ahol mindent szét kell verni, mikor van szép nagy ingatlan közművesítve, csak nincs a házban víz. Ott alakítom ki a WC-t és a fürdőt, ahol szeretném nagyobb rombolás nélkül.

Tehát a kérdésem az lenne, hogy ha minden alapfeltétel adott, wc és fürdő, akkor miért kell azt kiépíteni? De ha nincs és a feltételeket megcsináljuk 3 éven belül, akkor az úgy miért nem jó?

Köszönettel.
András

Kedves András!

Levelében keverednek a használt lakásvásárlásra adható normál CSOK és a preferált településen használt lakásvásárlással egybekötött korszerűsítésre adható falui CSOK követelményei. Előbbinél már a CSOK kérelem benyújtásakor teljesítenie kell az ingatlannak mindazon feltételeknek, amiket Ön is ír, falusi CSOK-nál viszont nem.

Használt lakásvásárláshoz igényelt normál CSOK esetén az ingatlannal szemben támasztott követelmények a következők:

“lakás: a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel, amely rendelkezik legalább:
a) 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
b) közműves villamos energia szolgáltatással,
c) egyedi fűtési móddal,
d) közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
e) közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van”

A használt lakásvásárlás esetén elérhető normál CSOK további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Ha azonban az igénylő a falusi CSOK keretében igényel támogatást használt lakásra, akkor a lakásnak a kérelem benyújtásának időpontjában a fenti feltételek közül elegendő az a) alpont szerinti feltételnek – a fürdőhelyiség és a WC kivételével – megfelelnie.

Falusi CSOK keretében olyan lakóingatlan vásárlása is finanszírozható, amiben nincsen fürdőhelyiség, WC, valamint a közművekre vonatkozó fenti feltételek nem teljesülnek. Ezeket a feltételeket elegendő a korszerűsítés végéig teljesíteni. Konyhával azonban az ilyen ingatlannak is kell rendelkeznie, vagyis főzési és vízvételi lehetőségnek kell lenni a konyhában.

A falusi CSOK további előírásait IDE kattintva ismerheti meg.

Ha tehát a falusi CSOK keretében vásárolnak használt házat preferált településen és abban nincsen fürdő, WC, de vállalják, hogy kiépítik, akkor jogosultak lehetnek a támogatásra. Ha nem preferált településen vásárolnak, akkor fenti feltételeknek meg kell, hogy feleljen a ingatlan már a CSOK kérelem benyújtásakor is.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Nekem annyi kérdésem lenne, hogy vettünk 5 éve egy házat 2 szobás, konyha, spájz, fürdő, WC, gáz, hideg meleg víz, minden ami megfelel a csokhoz. De mostanában szerettük volna kihasználni a falusi csok által a felújításra, amit az állam megad összeget. Mikor már minden papírt beadtunk és vártuk, hogy mikor kezdhetjük a munkálatokat, kaptunk egy levelet, hogy el vagyunk utasítva, mert fürdő, spájz, melléképület nincs a tervrajzon.
Akkor mi hogy tudtunk házat venni csokra, ha ezek nincsenek rajta?
Válaszukat előre is köszönöm.

Jó estét.
A kérdésem annyi lenne, hogy szeretnénk 3 gyerek után falusi csokkal ingatlant vásárolni. 100 nm az ingatlan, 3 szoba, nappali, étkező, konyha, spájz, illetve fürdő wc egyben. A fürdőszoba belmagassága csak 210 cm és 4,6 nm, illetve a konyhából nyílik. Korszerűsítésen keresztül kap majd új víz és szennyvíz hálózatot.
A kérdésem, hogy így ezzel a fürdővel megkaphatjuk a támogatást?

Tisztelt szakértők!
Az lenne a kérdésem, hogy olyan házra felvehető-e a falusi csok vásárlási része, amelyben ugyan van fürdőszoba, de a csövezéstől kezdve kád, kézmosó jelenleg nincs benne, egy elkezdett, de be nem fejezett felújítás miatt!
,

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy az nem gond-e falusi csoknál, hogy a wc a fürdőszobában van, de kézmosó nincs? Nyilván ha elfogadnák a kérelmünket, mi gondoskodnánk erről.

Üdvözlöm ,
érdeklődni szeretnék, hogy lehet-e falusi csokot felvenni egy kb. 120 nm-es házra. Minden szobában konvektoros fűtés, konyha, fürdőszoba van, viszont benti WC nincs. Víz hidrofor tartályból, fúrt kútból megoldott.
Válaszát előre is köszönöm.
Judit

Fiam 44 éves, a menyem 41. Három gyermekük 11, 10 és 9 évesek. Szeretnének igény bevenni a falusi CSOK-ot új építésű ingatlan vásárlásához, valamint a kedvezményes hitel teljes összegét. Az ingatlan várhatóan kb. 26 millió forint lesz, jelenleg építés alatt áll, Kistálya településen.
Milyen összeggel kell rendelkezniük az önerőhöz, kell-e valamilyen biztosítást kötniük, mennyi hitelt kaphatnak? Újabb gyermeket már nem vállalnának.

Tisztelt Hitelnet!
Az a kérdésem, hogy falusi Csok igénybe vehető e olyan épületre, ahol a konyha a főépülethez építve található, de nem egy légtérben. Ez egy nyárikonyha tulajdonképpen, vezetékes víz bent van csak nincs összenyitva a főépülettel. Ez térbővületnek számít vagy mindenképpen a főépületben kell lenni a konyhának? Főzésre alkalmas hely van ott is, de víz abban a helyiségben nincs. Viszont van működő fürdőszoba.
Köszönettel: Károly