Tisztelt Szakértő!

2008. májusban Fundamenta lakásmegtakarítással kombinált lakáshitelt vettünk fel az MKB Banktól CHF-ben családi ház építésére. Igénybe vettünk 2 gyermekre megelőlegező kölcsönt, a gyermekek megszülettek, így a feltételeket teljesítettük. 2012. januárban élve a törvény adta lehetőséggel, végtörlesztettük az eredeti Fundamenta hitelével az MKB-nál fennálló tartozásunkat. Így a megtakarítást (8 év) és a kamatot is a Fundamentának fizetjük. (8 + 10 év). 2014. augusztusában megszületett a 3. gyermekünk.

Érdeklődnék, hogy jogosultak vagyunk-e utólagos szocpol igénybevételére. Ha igen, kitől kell igényelnünk. MKB álláspontja, hogy mivel náluk már nincs élő hitelszerződésünk, így ők nem tudnak segíteni. Fundamenta álláspontja, ők nem foglalkoznak szocpol folyósításával, forduljunk az Államkincstárhoz. Államkincstár álláspontja: hitelintézet közreműködésével lehet a folyósítás.

Bízva pozitív válaszukban, előre is köszönöm a segítségüket!
Ildikó

Kedves Ildikó!

A lakáscélú állami támogatásokról szóló, 12/2001. (I.31.) kormányrendelet értelmében a 2009. július 1. előtt kötött kölcsönszerződések esetén a szerződés megkötésének időpontjában hatályos jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst megilleti a kedvezmény a szerződéskötés után született gyermeke után is, ha az előírt feltételek teljesülnek. Az utólagos kedvezmény az új lakás felépítéséhez vagy az értékesítés céljára újonnan felépített lakás megvásárlására nyújtott és a születés időpontjában meglévő kölcsönből még fennálló tartozás csökkentésére használható fel.

Mivel Önök az építkezéshez felvett eredeti - MKB Bank által nyújtott - építési hitelüket már végtörlesztették, vagyis az a kölcsön, amiből az utóbb született gyermek utáni szocpol jóváírható lenne, már nem áll fenn, úgy véljük, hogy nem jogosultak az utólagos kedvezmény igénybevételére. Fudnamenta hitelnél egyéb esetben sincs lehetőség szocpol igénybevételére sem a lakáscél megvalósításakor, sem utólagos formában, mivel a Fundamenta valóban nem foglalkozik szocpol folyósításával.

Fentiek értelmében sajnos nem tudják kihasználni harmadik gyermekük után ezt a támogatási lehetőséget. Erre csak akkor lett volna lehetőség, ha még élne az MKB Banknál felvett építési hitelük.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

5 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Köszönöm a válaszát!

Tisztelt Szakértő!
Lakásvásárláshoz Fundamenta hitelt fogunk felvenni. Jól értelmezem, hogy ekkor is igényelhető a CSOK, csak mivel a Fundamentánál nem elérhető, ezért azt más banktól kell igényelni? Vagyis nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot az, hogy Fundamenta hitelt veszünk fel?
Válaszát előre is köszönöm!
Andrea

Tisztelt Szakértő!
a mi helyzetünk hasonló Ildikó helyzetéhez: mi 2007-ben Fundamenta lakásmegtakarítással kombinált lakáshitelt vettünk fel az MKB Banktól CHF-ben, annyi különbséggel, hogy használt családi házat vásároltunk. A szerződéskor az akkor meglévő gyermekünk után járó FOT-ot igénybe vettük. 2009-ben a második gyermekünk megszületése után ugyancsak a FOT támogatást vettük igénybe a tőketartozás csökkentésére. 2010-ben pedig Fundamenta lakáshitellel végtörlesztettük az MKB Bank felé fennálló hitelünket. 2011-ben megszületett a harmadik gyermekünk, aki után 2015. július 01. után szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot tetőtér beépítéshez. A kérdésem az lenne, hogy jogosultak vagyunk a CSOK-ra? Amennyiben igen, ezt az MKB Banktól vagy a Fundamentától kellene majd igényelnünk? Vagy bármely hitelintézetnél lehetséges lesz ez?
Válaszukat várva köszönettel.
Attila