Tisztelt Hitelnet.

A párommal ősszel szeretnénk elkezdeni építkezni. Igényelni szeretnénk majd a szocpolt, de Fundamenta hitelünk lesz. Akkor ezt a Fundánál kell kérni?
A másik kérdés, még nincs gyerkőc, az elsőt úgy terveztük jövőre születik majd, a másodikat pedig bevállaljuk, de a párom idén betöltötte a 35. évét. Így is jár a szocpol?
A szobák nagysága is meg van határozva, vagy ez csak a régi rendszer szerint volt?

Előre is köszönjük válaszát.
Üdvözletünk.
Andrea

Kedves Andrea!

Megelőlegező szocpol igénylésének feltétele, hogy a támogatott személyek egyikének életkora sem haladhatja meg a 40. életévet a kérelem benyújtásának időpontjában, így a támogatás akkor is igényelhető, ha párja idén betöltötte már a 35. életévét. A vonatkozó kormányrendelet értelmében azonban megelőlegező szocpol igénybevételére csak házaspárok lehetnek jogosultak, így ha nem házasok, akkor igénylés előtt ennek az előírásnak is eleget kellene tenni. Amennyiben a szocpolszerződés megkötéséig még nem születik meg az első gyermekük, akkor a két gyermek megszületésére összesen 8 év áll rendelkezésre. Ha szerződéskötéskor már lesz egy gyermekük, akkor a második gyermeknek 4 éven belül kell megszületnie. A megelőlegező szocpolról bővebben IDE kattintva olvashat.

A szobák számára, illetve nagyságára vonatkozó előírás nincsen. A hatályos kormányrendelet nem a szobák, hanem a lakás gyermekek számától függő hasznos alapterületét rögzíti. Két gyermek vállalása esetén legalább 60 négyzetméter hasznos alapterületűnek kell lenni az építendő háznak és a ház teljes nettó alapterületére számított egy négyzetméterre jutó bekerülési költség - ÁFA nélkül - nem haladhatja meg a 300.000 Ft-ot, alacsony energiafogyasztású lakás esetén a 350.000 Ft-ot. A szopol összege a gyermekek száma, a hasznos alapterület és az épület energiahatékonysága alapján kerül kiszámításra. Honlapunkon erről is pontos tájékoztatást talál.

Információink szerint a Fundamentánál nincsen lehetőség szocpolügyintézésre. Amennyiben az építkezéshez a Fundamentánál vesznek fel hitelt, akkor a támogatás iránti kérelmüket egy másik, szocpolügyintézésre jogosult hitelintézethez nyújthatják be.

Ha szeretnék megismerni az egyéb, banki építési hitelkonstrukciókat is, akkor online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése után Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes építési hitelajánlatot! Irodáinkban a teljes körű hitel- és szocpolügyintézés díjmentes!





Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
2017 augusztusában házasodunk párommal. Már van egy gyermekünk, továbbá 12. hetes kismama vagyok, és bevállalunk még egy gyermeket. 2017 decembere környékén szeretnénk telket vásárolni a 2009. óta fizetendő Fundamentából, illetve ahhoz tartozó kedvezményes hitelből. Amint rendelkezünk építési engedéllyel, akkor igényelnék a Csok-ot, illetve némi hitelt is hozzá (nem a maximum 10 milliót). Továbbá van a párom nevén egy családi ház, ami körülbelül 16 millió Ft-ot ér, ezt szeretnénk eladni, de még nem hirdettük meg.
Kérdésem az lenne, hogy a fentiek alapján lehetséges-e, hogy Fundamentás hitelt, továbbá Csok-ot és ahhoz tartozó hitelt is felvegyük?
Ha jól értelmeztem, akkor már nem kell beleforgatni az eladott ingatlan árát az új ház építésébe? Ha menet közben adjuk el, ez jelent-e valami akadályt ránk nézve?
Köszönöm!

Szép napot!
Engem az érdekelne, hogy a fundamentás megtakarítással együtt igénybe vehető-e a csok!? (Most vagyok 33 hetes kismama!) Van-e olyan kivétel, hogy olyan párok (mint mi) – NEM HÁZASOK – nem vehetik igénybe? Az von-e maga után kizárásos okot, hogy a párom nevén van a megtakarítás?
Előre is köszönöm!

2013-ban elkezdtünk egy építkezést. Fundamenta hitelt igényeltünk hozzá, de szeretnénk felvenni a szocpolt 1 meglévő és 1 vállalt gyermekre.
A kérdésem: milyen dokumentumokat kell beszereznünk, hogy benyújthassuk a kérelmet? OTP banknál? (pl: APEH igazolás…) Kell-e igazolni, hogy a hitelt már felhasználtuk az építkezésen?
Válaszát előre is köszönöm.