2021. április 21-től változtak a megelőlegezett CSOK szabályai, mint ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk. A CSOK rendelet módosítását megelőzően vállalt gyermek után ugyanazon igénylők csak abban az esetben kaphattak CSOK-ot, ha a korábbi gyermekvállalásuk már teljesült. Ez a rendelkezés veszítette hatályát a módosítást követően. Egy fontos részletszabályt azonban érdemes tisztázni, mert olvasói levelek alapján úgy tapasztaljuk, hogy félreérthető az új rendelkezés.

Megelőlegezett CSOK szabálya 2021. április 21-től

Megelőlegezett CSOK igénylése esetén jelenleg nem kell figyelni a korábbi gyermekvállalás teljesítésére, amennyiben a támogatott személyek önkéntes visszafizetést követően igénylik újra a megelőlegezett CSOK-ot.

A hangsúly az önkéntes visszafizetésen van. Ez azt jelenti, hogy a korábbi gyermekvállalás teljesülését csak abban az esetben nem kell vizsgálni, ha a támogatás időközben önkéntesen visszafizetésre került. Ekkor – függetlenül attól, hogy teljesült vagy sem a gyermekvállalás – újra benyújtható a vállalt gyermek utáni támogatási kérelem.

Megelőlegezett CSOK igénylés gyermekvállalást tartalmazó szerződés fennállása esetén

Más a helyzet azonban, ha jelenleg is van nem teljesült gyermekvállalásunk és emellett szeretnénk újabb vállalt gyermek után CSOK-ot igényelni. Ebben az esetben újabb megelőlegezett CSOK igénybevételére nincs lehetőségünk. Ennek oka: a korábbi gyermekvállalás még nem teljesült és a vállalt gyermek után kapott támogatás önkéntes visszafizetése sem történt meg.

Konkrét példán bemutatva:

2019-ben használt lakás vásárláshoz vettek igénybe CSOK-ot az ügyfelek. Még nem volt gyermekük, kettőt vállaltak. A két vállalt gyermekből jelenleg egy gyermek született meg.

Most a falusi CSOK korszerűsítésre vonatkozó összegét szeretnék igénybe venni, mert a közelmúltban bekerült a falusi CSOK programba az a falu is, ahol élnek. A támogatást 3 gyermekre vennék igénybe, azaz a meglévő gyermek mellé vállalnának még két gyermeket.

Kérdés:
Vállalhatnak az új szerződésben 2 gyermeket, ha a használt lakásvásárlásra felvett CSOK-nál kettőt vállaltak, és a kettő vállalt gyermekből még csak egy gyermek született meg?

Válasz:
A vonatkozó Kormányrendelet alapján ugyanazon igénylőnek egyidejűleg csak egyetlen gyermekvállalást tartalmazó támogatási szerződése állhat fenn.
Így amíg az ügyfeleknek a korábbi gyermekvállalást tartalmazó szerződésük nem, vagy csak részben teljesül, addig új gyermekvállalást tartalmazó, azaz megelőlegezett támogatói szerződés nem köthető.

Megjegyzés:
A meglévő lakás korszerűsítésre igényelhető falusi CSOK támogatást az ügyfelek jelen esetben egy meglévő gyermekük után vehetik igénybe, amelynek a legmagasabb összege legfeljebb 300 000 forint.

Abban az esetben, ha az ügyfelek a korszerűsítési támogatás igénylése előtt a használt lakásvásárláshoz kapott korábbi támogatást önkéntesen visszafizetnék, akkor meglévő lakásuk korszerűsítésére meglévő és két vállalt gyermek után jogosultak lehetnének a támogatásra legfeljebb 5.000.000 Ft összegben.

Személyre szabott CSOK tájékoztatás!

A CSOK igénylés további jogosultsági feltételekről részletes tájékoztatás IDE kattintva olvasható. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha 2016-ban 2 gyermekre vettem igénybe a megelőlegezett CSOk-ot, amiből időközben az egyik 2018-ban teljesült, a második érkezését pedig 2022 májusára várjuk, akkor a második gyermek születését követően igénybe vehetem-e a falusi csok-ot a meglévő két gyermekre újabb gyermek vállalása nélkül?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy még mindig ez a CSOK rendelet van érvényben?
Válaszát köszönöm!