Tisztelt Hitelnet!

2003. decemberben vásároltunk félkész családi házat. 2004 májusában kaptuk meg a szocpolt (2 gyerekre). 10 évre tették rá a tulajdoni lapra a jelzálogjogot (a 2005 májusában megkapott használatbavételi engedélytől kell számolni a 10 évet).

Most szeretnénk eladni a házat, jócskán van rajta még hitel is, és szeretnénk egy kisebbet, olcsóbbat venni (hitel nélkül). Régebben csak áttették a szocpolt az új házra, ha az még megfelelt az eredeti szocpol követelményeinek. Most állítólag már más a gyakorlat, ki kell fizetni a különbözetet.

Ránk melyik szabály vonatkozik? A régi, amikor mi vettük fel, vagy az új?

Várom válaszát!
Köszönettel, Karolina

Kedves Karolina!

A hatályos kormányrendelet szerint amennyiben 10 éven belül elidegenítik a lakásépítési kedvezmény igénybevételével vásárolt/épített házat, s helyette másikat vásárolnak, akkor az alábbiak szerint lehetséges a szocpol átjegyzése:

Ha a támogatott személy a korábbi lakóingatlan eladásából származó bevételnek csak egy részét fordítja az újabb lakás megszerzésére, vagyis kisebb értékű lakást vásárol, akkor a szocpolnak az eladási és a vételár különbözetével arányos részét kell visszafizetnie. A lakás elidegenítéséből származó bevétel az alábbi tételekkel csökkenthető:
- a lakás átruházásából származó jövedelem után befizetett személyi jövedelemadó összegével, melyet az eladónak az állami adóhatóság által igazolnia kell.
- azzal az összeggel, melyet a támogatott személy a lakáseladásból származó bevételből az eladott lakás építését, vásárlását vagy bővítését szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított.
Fontos azonban, hogy a fenti módon csökkentett bevétel összege elérje a kapott kedvezmény együttes összegének kétszeresét.

Az újabb lakás megszerzésének igazolása után a visszafizetési kötelezettség alá nem eső támogatási hányadra jutó jelzálogjognak, továbbá annak biztosítására az elidegenítési és terhelési tilalomnak az újabb ingatlanra történő átjegyzéséről a területileg illetékes Kincstár dönt.

Az Önök által kapott szocpol másik ingatlanra történő tovább jegyzéséről az érintett pénzintézetnél vagy a Kincstár területileg illetékes hivatalánál kaphatnak pontos tájékoztatást. Javasoljuk, hogy ez ügyben keressék fel az érintett intézményt.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2006-ban vásároltunk férjemmel egy 49 nm-es lakást 3 kiskorú gyermekkel és 2013-ban miután nem tudtuk fizetni a banki törlesztő részleteket, így az Eszközkezelő átvette a lakást és továbbra is bérlőként lakjuk. Viszont a NAV visszaköveteli a szocpolt és az adókedvezményt amit kaptunk amíg törleszteni tudtunk.
Segítő válaszukat előre is köszönöm, ha az ide vonatkozó jogszabályt meg tudnák írni, az sokat segítene.
Kati

Tisztelettel kérdezném, hogy el szeretnénk adni a hiteles házunkat és kisebbet szeretnénk vásárolni. 1 millió 400 ezer forintot kaptunk, tehát nem merítettük ki a támogatást.
Vissza kell fizetni ezt az összeget?
Tisztelettel: Andrea
További Sikeres Munkát Kívánok!