Tisztelt Hiteltanácsadó!

2007. novemberében vásároltunk egy használt lakást, és 2 gyermek után járó félszocpolt vettünk igénybe.

Szeretnénk eladni a lakásunkat. Az lenne a kérdésem, hogy a félszocpol átvihető-e a másik lakásra vagy családi házra, illetve a hitel átvihető az új házra? A hitelt az FHB banknál vettük fel.

Előre is köszönöm a válaszát!
Kérdést feltette: Péter

Kedves Péter!
Igen a kapott támogatást a meglévő ingatlan értékesítése során egy függő számlára kell befizetni. Amikor egy másik ingatlant vásárolnak, akkor az adásvételi szerződéssel igazolva a vételárat újra folyósításra kerül a visszafizetett összeg, de csak az eladó számlájára. Arra még ügyelni kell, hogy az újrafolyósítás értékarányosan történik, tehát ha olcsóbb ingtatlant vásárolnak, mint amit eladtak, akkor csak az arányos rész kerül újra folyósításra. Amennyiben legalább olyan értékű vagy drágább lakást vagy házat vesznek, akkor a teljes összeg újra folyósítható.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
A következő helyzet adódott: 2006-ban vettünk fel szocpolt 2,4 M Ft-ot, 2 gyerekre. Az ingatlanunkat most 19 M Ft-ért eladjuk, de egy félkész házat vennénk kb. 16 M Ft-ért, és kb. 4-5 M Ft-ért fejeznénk be (számlákkal igazolva egy építésszel). A telken van egy lakhatási engedéllyel rendelkező lakható ház is.
A teljes szocpol átvihető az új ingatlanra? Azt mikor kapjuk vissza a MÁK-tól? Az új lakhatási engedélye után?
Köszönettel: Andrea

Tisztelt szakértő!
Válásom után viszem a rám eső szocpol hányadomat /1.8 m Ft/ és a 3 gyermekemet a még meg nem vásárolt ingatlanomba. Az a kérdésem, hogy kötelező-e új lakást vásárolnom ebből a pénzből /7 M Ft/, vagy használtat is vehetek? Mivel előbbinek nincs esélye, így elég rossz helyzetbe kerülne a családom.
Köszönettel: N. Zsoltné

Tisztelettel kérdezem, hogy a családi házamon szocpol igénybevétele miatt elidegenítési tilalom van (2004.05.29) a Magyar Állam részéről. A lányom tehermentes ingatlanára átvihető-e a bejegyzés, mivel a házamat el szeretném cserélni egy budapesti lakásra.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Zsigmond

Kedves Hitelnet!
A kérdésem a következő lenne. Új ház építésére vettünk fel 7,5 M Ft-ot és két gyermek után a szocpolt. /2,4 M Ft/ Most szeretnénk eladni az ingatlant. Tudomásom szerint eladhatom akkor is, ha szocpollal terhelt az ingatlan, csak a vételárból egy újabb ingatlan kell vásárolni. Számokkal írom: 12 M Ft-ért eladom az ingatlant, de a bank felé még 6 M Ft-tal tartozom. Tehát csak 6 M Ft marad, ha visszafizetem a hitelt. Akkor most elég 6 M Ft ért vennem ingatlant vagy 12 M Ft ért kell, hogy vegyek. Vagy az államilag támogatott építési hitel átvihető-e egy használt ingatlanra?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Rokonunk 2004-ben vett fel 3 gyermekre szegedi lakóingatlan vásárlásra szocpolt. Elváltak, a fele arányban birtokolt lakás eladásából származó összegből velünk együtt szándékozik budapesti lakóingatlant vásárolni.
Kérdéseim:
– Az eladott szegedi lakás vételárából levonható-e az arra felvett támogatott forint alapú lakáshitel, amikor a szocpol szempontjából számítjuk az ingatlanvásárlásra “költendő” összeget?
– A szocpol rokonunkra “eső” 1/2 része átjegyeztethető-e tulajdonrészre, azaz olyan ingatlanra, ahol ő nem 1/1 tulajdonos? (a megvásárlandó ingatlanban a szocpol szempontjából kötelező vételár-rész arányában lesz tulajdonos a rokonunk).
– A szocpol 10 éves tilalmi idő lejárta után rokonunk nekünk ajándékozza tulajdonrészét. Ez milyen illetékkel, költségvonzattal jár? Az ajándékozás milyen esetben díjmentes? (pl. testvér esetében az?)
Más: a közös ingatlant mi egy 1 éven belül eladott ingatlan vételárának egy részéből fedeznénk. Az illetékmentesség él-e az ingatlan vételárának ránk eső részére akkor is, ha abban nem 1/2-1/2 arányban vagyunk tulajdonosok (mint az 1 éven belül eladott ingatlanban voltunk), hanem a rokonunkkal közösen vásároljuk azt?
Köszönettel,
Erzsébet

Jó napot!
Visszamenőlegesen igényeltünk szocpolt egy gyerek után egy 2005-ben megvásárolt új építésű lakásra. Ha kapunk valamennyi támogatást, az lenne a kérdésem, hogy mennyi ideig kell ilyenkor még a hitelt fenntartani. Hallottunk egy olyan dologról, hogy elidegenítés. Ez most mit takar? X évig vinnem kell a hitelt tovább? Vagy ha megkapom a szocpolt, utána bármikor végtörleszthetek?
Válaszát előre is köszönöm!