Tisztelt Hitelnet!

Szocpol ügyben kérném a segítségüket:
Párommal mindketten rendelkezünk jelenleg lakással, melyet szeretnénk eladni, és házat építeni (gyermekünk nincs, de kettőt vállalnánk, nyáron házasodunk).
Telket találtunk, melyre kaptunk kölcsön családon belül, hogy megvehessük - az én még nem eladott - még áruljuk - lakásomból fizetnénk azt vissza, illetve abból törlesztenénk a hitelt a párom lakásán, hogy azt már tehermentesen árulhassuk, amint elkelt az enyém.

Majd amikor az ő lakását is eladtuk, akkor kötnénk szerződést a kivitelezővel, egy A+-os, 80 nm-es ház építésére, melyet az eladott lakás árából fizetnénk + a szocpolból és munkahelyi támogatásból.

Kérdésem lenne, hogy ilyen konstrukcióban is megkaphatjuk-e a megelőlegezett szocpolt (Előbb történik a telekvásárlás, mint a lakásom eladása, illetve a hitel törlesztése a másik lakásra, mint annak az eladása, de gyakorlatban mindkettőnk lakásának ára telekre és házra megy el.)

Köszönöm a segítségüket előre is!
Tisztelettel.
Anna

Kedves Anna!

A lakásépítési támogatás (szocpol) nyújtását szabályozó kormányrendelet szerint a szocpolszerződés megkötését megelőző 5 éven belül értékesített lakásnak, illetve lakás tulajdoni hányadnak az eladási ára - a tovább forgatás szempontjából - az alábbi tételekkel csökkenthető:

- az eladott lakást terhelő és visszafizetett önkormányzati, munkáltatói támogatással,
- az értékesített lakás vásárlására vagy építésére felvett és azt terhelő lakáscélú hitelintézeti kölcsön végtörlesztett összegével,
- a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék összegével,
- a támogatás nyújtásáról szóló szerződés megkötését legfeljebb egy évvel megelőzően vásárolt és az építés helyszínéül szolgáló építési teleknek az általános forgalmi adó összegével növelt vételárával,
- a támogatással vásárolni kívánt lakás telekárat is tartalmazó vételárának 10%-ával, ha ezen összeg kifizetése - adásvételi szerződéssel igazoltan - a korábbi lakás eladását bejegyző földhivatali határozat kiadásának időpontját legfeljebb 120 nappal előzi meg és
- olyan 2009. július 1-jét követően kiállított számlával vagy megkötött szerződéssel igazoltan kifizetett összeggel, amelyet az igénylő az általa tervezett, de meg nem valósult lakásvásárlás céljából fizetett ki, ha az összeg az értékesítés céljára lakást építő gazdasági társaság bíróság által elrendelt felszámolásának teljes befejezését követően nem térült meg.

Bankpartnereink egyikétől azt az információt kaptuk, hogy a telek értékével - fenti vonatkozó pont teljesülése esetén - csökkenthető a tovább forgatási kötelezettség. Ellenben a végtörlesztés összegével csak akkor, ha a visszafizetett kölcsön az értékesített lakást terheli. Ezek alapján azt javasoljuk, hogy párja lakását terhelő hitelt csak az adott lakás eladását követően tehermentesítsék.

A továbbforgatási kötelezettségről további információt a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalától lenne célszerű kérni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy a párommal év vége fele szeretnénk beköltözni a családi házunkba, aminek építése évek óta folyik. Friss házasok vagyunk. A szocpolt fel tudjuk venni esetleg a ház befejezésére, bútorozására is?!
Várom kedves válaszukat.
Üdvözlettel: Renáta

Tisztelt Szakértő!
2015-ben CSOK segítségével nagyobb lakásba szeretnénk költözni férjemmel. Férjemnek 12 éve munkaviszonya van én jelenleg GYED-en vagyok. 2 kérdésem lenne:
1. a meglévő ingatlanon jelenleg még hitel van, ha értékesítjük akkor az eladási ár csökkentve a még meglévő hitel összegét kell az új ingatlanra fordítani?
2. A férjem nevén van egy fél ingatlan, amely szülei válásakor került az ő és testvére nevére 50-50%-ban. Ebben az ingatlanban jelenleg édesapja és testvére él. Ez az ingatlan befolyásolja-e CSOK-ra jogosultságunkat?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv.
Kriszta