Tisztelt Cím!

Jelenleg feleségemmel van egy lakásunk, melynél 50-50% a tulajdonrészünk. Ha ezt a lakást eladjuk, és új ház építésébe kezdünk, akkor felvehetjük-e a szocpolt a 3 gyermekünk után? 40 év alattiak vagyunk és az első lakásunk vásárlásakor nem vettük igénybe a szocpolt.

Válaszát előre is köszönöm.
Üdv.
Tamás

Kedves Tamás!

A meglévő lakás eladása után - ha megfelelnek az igényléssel kapcsolatos valamennyi követelménynek - igényelhetik a szocpolt az új ház építéséhez. A szocpoligénylésnek ugyanis feltétele, hogy a szocpolkérelem benyújtásakor az igénylőknek nem lehet lakástulajdona, eltekintve néhány kivételtől. (A kivételeket IDE kattintva tekinthetik meg.)

A támogatás igénybevételének feltétele lesz, hogy a jelenlegi lakásuk eladásból származó bevételt az építkezésbe forgassák. Az eladásból származó bevétel az alábbi tételekkel csökkenthető:
- az értékesített lakást esetlegesen terhelő és visszafizetett önkormányzati, munkáltatói támogatással,
- az eladott lakás vásárlására felvett banki kölcsön végtörlesztésére kifizetett összeggel,
- a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék összegével,
- a szocpolszerződés megkötését maximum egy évvel megelőzően vásárolt és az építés helyszínéül szolgáló építési teleknek az ÁFA összegével növelt vételárával.

Ha meglévő gyermekek után igénylik a szocpolt, akkor a támogatott személyek életkorára vonatkozóan nincsen törvényi előírás. Akár 40 év felett is igényelhető lenne az Önök esetében. A 40 éves korhatárnak akkor van jelentősége, ha a támogatott személyek vállalt, s nem meglévő gyermek után igénylik a támogatást.

A 3 gyermek utáni szocpolra akkor lehetnek jogosultak, ha az építendő ház legalább 70 négyzetméter hasznos alapterületű lesz és nem haladja meg a 160 négyzetmétert. A támogatás minimális összege - 70-85 négyzetméter nagyságú, "B" energetikai minősítési osztályú ház esetén - 1.200.000.- Ft. Nagyobb alapterület és magasabb energetikai osztály esetén a szocpol összege tovább növelhető. Erről további részleteket ITT találnak.

A szocpolkérelem a lakáseladás után, a jogerős építési engedély birtokában már benyújtható, de folyósítása csak akkor kezdődik, ha a szükséges saját erőt már beépítették. A szocpolt több részletben, készültségi foknak megfelelően folyósítja a hitelintézet. Amennyiben az építkezés saját erő és szocpol igénybevételével megvalósítható, akkor nem szükséges kölcsönt is igényelni. Ellenben ha a teljes költségvetés finanszírozásához nem elegendő az önerejük és a támogatás, akkor építési hitel igénybevételére van lehetőség. Ennek legkedvezőbb fajtája jelenleg az állami kamattámogatású építési hitel, melyről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

Az építkezés esetén elérhető aktuális hiteltörlesztéseknek lakáshitel kalkulátorunk segítségével nézhet utána, de akár konkrét összegre vonatkozóan is számolhat. Egyénre szabott, díjmentes építési hitelajánlattal kapcsolatban Szakértőink készséggel állnak rendelkezésükre. Ennek igényléséhez kérjük töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Építkezésre szeretnénk szocpolt igényelni, a férjemé a lakásunk, 2 gyerekünk van. Szocpol jár-e nekünk?

Így fogalmaznak a leírtakban:
Az igénylőnek, házastársának, élettársának, gyermekeiknek valamint az együttköltöző családtagoknak nem lehet lakástulajdona, …
Ez melyik időszakra vonatkozik? Már az igényléskor sem lehet tulajdonjogom más lakásban vagy építkezés esetén elegendő a használatbavételi engedély megszerzése előtt eladnom a jelenleg tulajdonolt lakóépületet? Esetleg máshoz van kötve?
Válaszukat előre is köszönöm.

Jó napot!
Szocpol támogatásról szeretnék kérdezni még pedig azt, hogy építkezésre szeretnénk felvenni. Van egy telkünk, amin csak a falak vannak felépítve. Maga szerint erre fel lehetne venni? 2 gyerekünk van. Van egy 1 szobás lakásunk.
Köszönöm előre.
Szép napot.

Tisztelt Szakértő!
A feleségemmel lakunk egy lakásban két gyermekünkkel. Most építkezni szeretnénk. Én külföldön, a feleségem itthon dolgozik már hosszú ideje. Én 42, a feleségem 36 éves. A lakásunk eladásra kerül. Az épülő ház tulajdonosa én leszek. Kaphatunk-e szocpolt és ha igen, mikor igényelhetjük?
Köszönettel.

Tisztelt Szakértő!
2014-ben szeretnénk építkezni, meglévő önerő + a jelenleg árult, de még nem eladott lakásunk ára + szocpol + hitel felhasználásával. Azt szeretném megtudni, hogy ha 2014 tavaszán önerőből elkezdjük az építkezést, de a lakást csak később sikerül eladni, akkor kaphatunk-e a már megkezdett építkezésre szocpolt.
Segítségüket köszönjük.