Tisztelt Cím,

Nem találtam olyan részt a szocpol igénylési feltételei között, amely részletezné, számít-e, hogy magánszemélytől, cégtől, egyéni vállalkozótól vásárom az ingatlant, amelyhez lakásépítési támogatást vennék igénybe.

A mi esetünkben magánszemély az eladó. Kérem a segítségét ezen esetben hogyan rendelkezik a kormányrendelet. Felvehetünk-e szocpolt?
Ha a kormányrendelet szerint ennek nincs akadálya, lehet-e akadály a hitelintézet, szocpol igénylésére vonatkozó saját/belső szabályozása?

Köszönöm,
Csabi

Kedves Csabi!

A lakásépítési támogatásról szóló, 256/2011 (XII. 6.) Kormányrendelet kimondja, hogy a szocpol olyan új lakás vásárlásához vehető igénybe, amelyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, vagy építtet, és
- amelyet első ízben természetes személy részére értékesítenek, vagy
- amelyet másodízben értékesítenek természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó.

Az eladó az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa. Az igénylő magánszemély nem állhat a jogi személyként, jogi személyiség nélküli társaságként vagy egyéni vállalkozóként tevékenykedő eladóval tulajdonosi kapcsolatban.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a nem értékesítés céljára épült és használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkező lakóingatlan tulajdonjogának átruházása esetén az új tulajdonost a szocpol támogatás nem illeti meg.

Fenti rendelkezésektől a hitelintézetek saját szabályzatuk alapján sem térhetnek el.

A fentiek értelmében még ha a szocpoligénylés egyéb feltételeinek meg is felelnének, sajnos nem jogosultak a támogatás igénybevételére, ha új lakásukat magánszemélytől vásárolják. Ez esetben a vételár hiányzó részét lakásvásárlási hitelből fedezhetik.

A lakásvásárlási hiteleket a pénzintézetek forint alapon, piaci kamatláb mellett illetve állami kamattámogatással kínálják. Az új lakás megszerzéséhez kínált legkedvezőbb lakásvásárlási hitelek havi törlesztését kiszámolhatják Hitelkalkulátorunkkal. Ha kíváncsiak személyre szóló, díjmentes lakáshitel ajánlatunkra, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

További kérdés esetén Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésükre online, telefonon vagy személyesen a Hitelnet irodáiban.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

3 kicsi gyermekünk van. 59 m2-es lakásunkat szeretnénk ráfizetéssel elcserélni családi házra. A házat egy házaspár építette, ezidáig még senki sem lakott benne, a fűtést is nekünk kell befejezni. Ebben az esetben, most februárban, ha sikerül megegyeznünk, kaphatunk szocpolt a 3 gyerekre? Ezidáig nem vettünk igénybe semmilyen támogatást. Nevünkön, csupán a fent említett ingatlan van.
Válaszukat előre is köszönöm, Ildikó

Tisztelt Hitelnet!
Kedvező áron, árverésen szeretnék ingatlant vásárolni. Ki is néztem egy megfelelőt, amelynek készültségi foka 80%, kora 10 év és magánszemély nevén van. Közben azonban az ingatlan árverés alá került. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben, új lakásnak minősül-e az ingatlan és igényelhetek-e szocpolt?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogy ha magánszemélynek törlesztve vásárolok házat, abba be tudom-e számíttatni a szocpolt? Vagy például, ha szocpol egyik fele fedezi a ház vételárát, a másik fele meg egy összegben önerővel az eladónak.
Válaszát köszönöm.