Tisztelt Hitelnet!

A napokban szeretnék hitellel egybekötve csok-ot igényelni. 2 gyermeket vállalnánk a jövőben, friss házasok vagyunk. Vázolva helyzetünket, a páromnak 3 hónapos 4 órás, nekem 4 éve egybefüggő 8 órás munkaviszonyom van.

Az egyik részlet ami nem világos számunkra az, hogy a páromnak 50 %-os tulajdona van egy portán lévő üzlethelyiségben és egy lakóingatlanban, melyeknek bonyolítván a helyzetet az édesapjuk a haszonélvezője. Ez miként számíthat nekünk a csok megítélésében?

Illetve a másik, hogy a lakás melyet vásárolni szeretnénk felújítás közepette van, így a szoba, a nappali nincs burkolva, illetve nincs fűtés. Viszont (mivel új lakrész is lett építve hozzá) most kapott friss lakhatási engedélyt (elektromos fűtést fogadtak el).
Ez nekünk elég lesz-e bizonyítani a lakás “lakhatóságát” vagy újra jönni fog valaki felülvizsgálni?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Dávid

Kedves Dávid!

Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén elegendő, ha az igénylő házaspár legalább egyik tagja rendelkezik minimum 180 napos, folyamatos TB jogviszonnyal, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. Ez a feltétel a leírtak alapján az Ön részéről teljesül.

Az üzlethelyiség tulajdon nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot. Továbbá szintén megengedett más lakásban legalább 50% tulajdoni hányad, illetve a tulajdoni hányad mértékétől függetlenül haszonélvezeti joggal terhelt lakása is lehet az igénylőknek, ha a szerződésen alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésre 2016. február 10. előtt került sor. Ezek alapján párja 50%-os lakástulajdona sem jelent akadályt CSOK igénylésnél.

Fontos, hogy a CSOK igénybevételével vásárolni kívánt lakás a lakhatási igények kielégítésére alkalmas legyen, amit az ingatlan értékbecslési szakvéleményének alá kell támasztani. Ha a nappali nincs burkolva és nincs bent fűtés, akkor véleményünk szerint nem teljesíti a lakással szemben előírt követelményeket. A Nemzetgazdasági Minisztérium külön felhívja az igénylők figyelmét arra, hogy folyamatban lévő, a kedvezménnyel érintett lakást érintő felújítások esetén
a hitelintézet által megbízott értékbecslő által végzett helyszíni szemle megtörténtekor is teljesülnie kell a lakás lakhatóságával kapcsolatos feltételeknek. Ezért azt javasoljuk, hogy CSOK kérelmüket - előzetesen egyeztetve az érintett hitelintézettel - csak akkor nyújtsák be, ha az ingatlan e feltételeknek megfelel.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt hitelnet!
Szüleink házában élünk kedvesemmel és 6 hónapos kislányunkkal. Fel szeretnénk újítani a házat.
Erre kapunk mi Csokot? Mennyi tulajdonjog szükséges hozzá?
Köszönettel. Ferenc