Tisztelt Szakértő!

Jelenlegi lakásunkat 2006-ban vásároltuk, 2 gyermekre megelőlegezett szocpolt kaptunk. 3 gyermekünk van, 2006-ban, 2009-ben és 2011-ben születtek. a harmadik gyermek megszületésekor az új szocpol rendszerben már nem igényeltünk támogatást.

Jelenleg tervezzük a lakás teraszának beépítését, mellyel kb. 10 nm-rel nőne a lakás hasznos alapterülete, plusz egy lakószobát tudnánk kialakítani.

A kérdésem az lenne, hogy ha a régi feltételekkel ismét megnő a szocpol támogatás mértéke, és bevezetik a félszocpolt, akkor
- a 3. gyermek után igényelhető lesz-e a támogatás?
- bővítésnek számít-e a beépítés?
- ha igénybe vettük a szocpolt, kizárja-e a félszocpol igénylését?
- mi a félszocpol igénylés módja, ha hitelt nem vennénk fel a bővítéshez?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
A.

Kedves Annamária!

A bővítésre is igényelhető félszocpol még nem került bevezetésre, illetve az erre vonatkozó törvényjavaslatot sem fogadták el, tehát az igénylés esetleges feltételei egyelőre nem ismertek.

Ha újra bevezetésre kerül a támogatás, akkor attól, hogy az első két gyermek után már igénybe vették a szocpolt, a 3. gyermek után még elvileg kérhető a félszocpol. Más kérdés, hogy a lakásbővítést hány gyermekhez köti majd a vonatkozó rendelet. Ha 1 gyermek után is igényelhető lesz, akkor jogosultak lehetnek rá, hiszen a 3. gyermek után még nem vettek igénybe vissza nem térítendő támogatást.

A korábban érvényben lévő rendelkezés szerint azonban bővítésről akkor beszélünk, ha a lakóingatlan a hasznos alapterület növelésével legalább egy lakószobával bővül, illetve ha tetőtér-beépítés történik. Ha az új félszocpol rendelet is így fogja meghatározni a bővítés fogalmát, akkor a meglévő terasz beépítésére, lakószobává alakítására nem tudják igénybe venni a támogatást, hiszen a meglévő terasz beépítésével a ház alapterülete nem növekszik.

Ha a lakásszerzéshez 2006-ban vettek fel lakáshitelt is, amely még jelenleg is fennáll, akkor a támogatást úgy tudnák kihasználni, hogy ehhez kapcsolódóan a 3. gyermek után utólagos szocpolt igényelnének. Ezt a hitelfolyósító bankban tehetik meg. Amennyiben megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek, akkor a fennálló lakáshitel csökkentésére fordíthatják a 3. gyermek után járó összeget.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

47 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődnék, hogy jár-e nekünk szocpol. 2009-ben vettünk fel hitelt átépítésre és felújításra. Akkor pont lecsúsztunk róla, pedig plusz egy szobával bővült a házunk. 2 gyermekünk van. Én 34, a párom 39 éves most.
Köszönettel: Gabi

Van egy 12,2 m2-es üveg verandánk, melyet szeretnénk beépíteni. 2 (5 éves, 1 éves) gyermekünk van. Ennek beépítésére igénybe vehetjük-e a félszocpolt? A félszocpolnak milyen feltételei vannak, és kik jogosultak rá?
A másik amiben gondolkodunk, hogy lehetőségünk van-e esetleg az utólagos félszocpolra (ha van ilyen)? A lakásunkat 2012. januárjában vettük, melyhez lakáshitelre is szükségünk volt.
Köszönöm.

Kedves Címzett!
Meg szeretném kérdezni, hogy kinél lehet érdeklődni a szocpol iránt? Szeretném felvenni, ha lehetséges. Kaphatok-e lakásbővítésre, ugyanis szeretnénk még 1 szobát. Hány éves korig lehet igénybe venni? Azt is hallottam, csak akkor kapok, ha állnak a falak!
Köszönöm válaszát.

Élettársam 40 éves, én 38 vagyok. Január 8.-án született meg kisfiúnk. Két éve élünk együtt párom szülői házában, amit szülei halála után egyedüli gyerekként 100%-ban ő örökölt. Ehhez szeretnénk egy fürdőszobát építeni és a másik szobát befejezni fiúnk számára.
Kaphatunk ezen feltételek mellett szocpolt??
Köszönettel: Krisztián

Jelenleg gyesen vagyok 2 éves kisfiammal, második gyermekemmel 10 hetes terhes vagyok. 2 éve vásároltunk egy 64 m2-es ingatlant. Férjemmel mindketten 40 év alattiak vagyunk.
Kérdésem az lenne, hogy meglévő ingatlanunk bővítésére igénybe tudnánk-e venni a 2 gyermek után járó szocpol összegét?
Ha meglévő ingatlanra nem kaphatom meg, akkor mi a lehetőségem a szocpol igénylésére?

2 nagy gyermekem az első házasságomból van. Nem vettem igénybe még rájuk sem a szocpolt. A jelenlegi kapcsolatomból van egy fiam, így három gyermekem van. Így igénybe vehetem-e a szocpolt felújításra vagy bővítésre? Ja, és milyen papírok kellenek ehhez? Ugye nem kell az exem engedélye? Nem gond, hogy jelenleg élettársi viszonyban vagyok csak a kicsi fiam apjával? Esetleg hitelkiváltásra felhasználható-e a szocpol?

Jó napot kívánok!

Azt szeretném megtudni, hogy a lakásbővítés korhoz van-e kötve? Mert már elmúltam 40 éves és a párom is. Van két gyerekünk.

Érdeklődnék, van egy 20 hónapos fiunk, a feleségem várandós a második gyermekünkkel. Van egy lakásunk 3 éve, ezt szeretnénk egy szobával bővíteni.
Erre igényelhető-e szocpol?
Várom válaszát.

Szeretném igénybe venni a fél szocpolt lakásom bővítésére. Két kiskorú gyerekem van. Munkahelyem is van. Mindenhol elutasítanak, mert sehol nincs, csak a hitel van, amit vissza kell fizetni, az engemet nem érdekel.

Tisztelt Tanácsadó!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz,hogy párommal fele-fele aranyba van egy házunk és van egy kislányunk és szeretnénk kibővíteni a házunkat. Hol lehet igényelni és mik a feltételek?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!

2007 tavaszán vásároltunk használt családi házat, erre hitelt vettünk fel. Szocpolt nem vettünk igénybe. Első gyermekünk 2008-ban, második 2011-ben született, jelenleg vele gyesen vagyok. Idén novemberre várjuk a harmadik gyermekünket. Férjem nevén szerepel egy lakóingatlan, melyben szülei élnek, akiknek haszonélvezeti joguk is van. Jelenleg én 33 éves vagyok, férjem 36 éves. Bővíteni szeretnénk otthonunkat. Kérdésem az lenne, hogy jogosultak vagyunk-e szocpol/félszocpol támogatás igénybevételére?

Köszönöm válaszukat. Andrea

Három gyermekünk van, 50-50%-ban háztulajdonosok vagyunk a férjemmel, még nem múltunk el 40 évesek. Szeretnénk a házunkat bővíteni, jelenleg 2 szobás, minimum egy szobát, előszobát szeretnénk mellé húzni. Igénybe vehetjük a szocpol támogatást?

Üdvözlöm.
Segítségét kérném. Szüleimmel élünk egyszintes lakásban én, a férjem és a kisfiam. Kicsi a hely, nem lehet a felső szinten másik szobát kialakítani. A házunkhoz szeretnénk toldani egy részt, de nem vagyok tisztában a szocpollal. Az én esetemben is lehet igényelni? Ha igen, kérem írjon le mindent, amit tudnom kell.
Előre is köszönöm.

Érdeklődni szeretnék, hogy bővítésre igényelhető a szocpol? Egy gyermek bevállalására igényelhető-e?

Kedves többi érdeklődő társaim!
Bementem a helyi OTP bankfiókba és megkérdeztem, hogy kaphatok-e felújításra félszocpolt, de sajnos mindenkinek azt tudom mondani: NINCS FÉLSZOCPOL. A kedves ügyintéző hölgy azt mondta, hogy tudják a TV-ben ezt reklámozták, de semmi sem lett belőle. Reklamálni a Nemzetgazdasági Minisztériumban…. Az a felháborító, hogy rengetegen élnének a félszocpol lehetőségével, munkát adva az építőiparban vegetáló dolgozóknak, de így senki sem halad. 41 évesen nem veszek fel hitelt, inkább marad minden a régiben. Miután kifizettem az autólízingemet, nem kockáztatom a családom anyagi biztonságát egy bank kedvéért sem. Gondolom másnak is ez a véleménye.
Üdv, Edit.

Saját lakásunkban lakunk. Kettő gyermekünk van. Mindketten 36 évesek vagyunk, élettársi kapcsolatban élünk. Lakásbővítésre gondoltunk. Érdekelne az új szocpolrendelet, hogy lehet igényelni és mik a feltételek
Tisztelettel: Mihály

Mikortól lesz, van szocpol bővítésre? 41 éves vagyok, ez kizáró ok? Milyen összeget kaphatunk 2 gyereknél bővítésre? Az 50% tulajdonnal kell rendelkeznünk kettőnknek a bővítésre szánt ingatlanban vagy egyenként 50%-kal?
Köszönöm.

Jelenleg 56 nm-es 2 szobás családi házunkat szeretnénk bővíteni legalább még egy szobával vagy ha belefér egy kamra és még egy fürdő, akkor azzal. A család 4 tagú, én 41, a férjem 38 éves, egy 5 éves fiunk és egy 12 éves lányunk van, akik egyre nehezebben férnek meg egy szobában. A ház csak az én nevemre került megvásárláskor. Szocpolt vagy félszocpolt igénybe tudunk-e venni erre a célra? Mindketten fix munkaviszonnyal rendelkezünk, valamint van egy kisebb összegű lakáskassza megtakarításunk, ami most októberben lesz elérhető.
Üdvözlettel: Edit.

Helló!
Olyan kérdésem van, hogy meglévő házamat szeretném bővíteni és igényelhetem-e a szocpolt lakásbővítésre? Vagy ha az én nevemen van a ház, de a párom nevén nincs, akkor ő igénybe veheti a szocpolt lakásépítésre? Ha igen, akkor az nem baj, ha megegyezik a hsz.?

Tisztelt Hölgyem/Uram!
5 éve vásároltunk egy házat. Azóta folyamatban van az átalakítás/hozzáépítés. 2 gyermekünk van, egy 6 éves, és egy két hónapos.
Kérdésem, hogy jogosult vagyok-e szocpolra v. félszocpolra?
Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel,
Zsuzsanna

Tisztelt szakértő!
2010-ben vásároltunk egy ingatlant, mely jelen pillanatban 2 helyiségből áll: 1 szoba, 1 konyha. Megcsináltattuk a tervrajzot, mely alapján plusz 2 szobával és természetesen fürdőszobával bővülne az ingatlan. A jelenleg 23 négyzetméteres lakás 68 négyzetméter lenne a hozzáépítés után. A kérdésem, hogy ekkora mértékű bővítéssel igényelhetek-e szocpolt, vagy félszocpolt ikergyermekeimre, akik 4 évesek?

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem lenne: 34 évesen 2 gyermekem van. 13 és 10 hónapos! Két kapcsolatból! Nem vagyunk házasok a kisfiam Édesapjával sem és külön élünk! Kérdésem lenne, hogy tudnám-e a szocpolt igénybe venni egyedül, felújításra, bővítésre úgy, hogy az ingatlan 50 százalékban a tulajdonom? Ha pedig nem, akkor úgy, hogy a Kisfiam édesapja csak élettársi viszonyban van velem és csak egy közös gyerekünk van, megkapható-e mindkét gyerekre úgy, hogy nincs bejlentett állása?
Köszönöm a választ!

Tisztelt Fórum!!!
Érdeklődni szeretnék. 5 éve bővítettük jelenlegi házunkat, amire 3 gyerek után félszocpolt igényeltünk. Most született egy negyedik gyerekünk, aki után szocpolt vehetünk-e fel? Lakhatási engedélyünk még nincs, így még a szocpolból is van bent.
Válaszát előre is köszönöm!!!

Tisztelt Fórum!
Azzal a kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy élettársi kapcsolatban élek, az előző kapcsolatomból született 2 gyermek. Szeretnénk közös babát is a jelenlegi párommal, mivel a másik kettő gyerek nem az ő nevén van, de a ház igen. Így tudnánk-e félszocpolt felvenni bővítésre 3 gyerekre?
Válaszukat előre is köszönjük.