Tisztelt Hitelnet!

2005-ben 1,9 millió félszocpolt vettünk fel használt lakás vásárlásához 3 gyermekünkre. Most szerettem volna eladni és másik lakásba költözni. Azt is tudom, hogy a két lakás értékének azonosnak kell lenni, hogy áttettessem az új lakásra a szocpolt. (Bár megjegyzem, az Államkincstár szerint 5 év az elidegenítési tilalom, a Bank viszont 10 évet írt a szerződésbe. Most egymásra mutogatnak, hogy ki törölje a 10 évet.)

A vevő viszont az utolsó pillanatban visszalépett, mondván 30-40 napig nem kerülhet a nevére az ingatlan, amíg az államkincstár átjegyez. De ha nem fizeti nekem ki a vételárat, akkor nem tudom megvenni az új lakást, amire áttetetném a bejegyzést. Márpedig az Államkincstár csak olyan lakásra jegyez be, ami tulajdonjog bejegyzéssel az Én tulajdonom.

Mi ilyenkor a teendő? Akkor mégsem lehet a szocpolos lakást eladni?
Válaszukat előre is köszönöm:
Üdvözlettel:
Anikó

Kedves Anikó!

Félszocpollal terhelt lakás eladásakor is van lehetőség a félszocpol újabb ingatlanra történő átjegyzésére. A vonatkozó kormányrendelet szerint ilyen esetben az alábbiak szerint történhet az átjegyzés:

Ha a lakás tulajdonosa a lakásigényét a lakás eladását követően másik lakás vásárlása útján elégíti ki, a félszocpol visszafizetésével kapcsolatos kötelezettségét 1 évig a tulajdonos kérelme alapján a Kincstárnak a támogatással érintett ingatlan fekvésének helye szerint illetékes területi szerve felfüggeszti.

A felfüggesztés időtartama alatt a lakás tulajdonosának kérelmére, amennyiben a másik lakás megszerzése még nem történt meg, támogatás igénybevételével vásárolt lakást a Kincstárnak a támogatással érintett ingatlan fekvésének helye szerint illetékes területi szerve tehermentesíti.

A másik lakás megszerzésének hitelt érdemlő igazolása esetén a felfüggesztés megszüntetéséről a Kincstár határozatban dönt, megállapítja a kincstári letéti számláról a támogatott személynek kifizethető összeget és intézkedik a terhek másik lakásra történő bejegyeztetése iránt. A Kincstár a felfüggesztés megszüntetéséről szóló határozatának jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül átutalja a jogosultnak a határozatában megállapított összeget a jogosult határozatban megjelölt bankszámlájára.

Annak, hogy az újabb lakás vásárlásához a korábbi lakásra bejegyzett félszocpolt tovább tudja vinni, feltétele, hogy meglévő lakását eladja. Amíg az Ön lakását nem sikerül értékesíteni, addig nincs lehetőség a félszocpol tovább vitelére. Ha azonban az elidegenítési és terhelési tilalom ideje már lejárt, akkor töröltethető a meglévő lakást terhelő félszocpol és nincs szükség annak átjegyzésére.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
7 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Úgy igénybe lehet e venni a szocpolt, hogy az ingatlan a gyerekek nevére lenne írva? Illetve az ingatlannak csak az 50 %-a lenne, mert a másik 50% a testvérem nevére lenne írva, ugyanis az ingatlan két különálló lakrészből áll.

Tisztelt Szakértő!
2009-ben feleségemmel vásároltunk egy új építésű ingatlant. Egy gyermek már megvolt. A másik gyermekre vállaltuk a megelőlegező kölcsönt, azaz, hogy négy éven belül megszületik a kistestvér. Ez sajnos egészségügyi okokból nem teljesült, beépítésre került a hitelbe. 2014 szeptemberében eladtuk az ingatlant 12.000.000 Ft.-ért, a megelőlegező kölcsön (1.500.000 Ft.) és kamataival együtt. A 900.000 Ft.-ot pedig befizettük a Magyar Kincstár letéti számlájára, felfüggesztésre került az összeg. A közelmúltban vásároltunk egy ingatlant 6.800.000 Ft. értékben, a teljes összeget a Fundamenta lakáskassza Zrt. folyósítja. A hitelhez szükség volt értékbecslőre, Az ingatlan 9.600.000 Ft.-ra lett felbecsülve. Kérdésem az lenne, hogy a letéti számlára befizetett teljes 900.000 Ft-ot, vagy csak egy részét fogjuk visszakapni?
Válaszukat előre is köszönöm.
Misi

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném tudni, hogy a 8 éve, használt lakás vásárlásra, 3 gyerek után felvett szocpolt teljes egészében vissza kell-e fizetni, ha a legkisebb gyerek is idén 17é ves (a nagyok nem élnek már velünk) és szeretnénk eladni a házat (egy kicsit vennénk). A kérdés a “teljes összeg”re vonatkozik.
Köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Fiatalok otthonteremtési támogatásával terhelt lakásom helyett másikat szeretnék vásárolni. A támogatásra vonatkozó elidegenítési és terhelési tilalom még nem járt le. A kérdésem az, hogy ez ügyben hova fordulhatok?
Köszönettel.
Olga