Tisztelt Hitelnet!

Az lenne a kérdésem, hogy vennék telket, amin van egy megkezdett építkezés (a falak állnak) érvényes építési engedéllyel, saját kivitelezéssel lenne befejezve. Amit senki nem tud nekem megmondani, visszaigényelhetek úgy áfát, hogy nekem a bekerülési költségem amiből befejezem az épületet kb.: 9-10 millió forint ha minden jól megy nem lesz több. A telek ára szintén 9 millió, de mivel magánembertől veszem, arra ha jól értettem nem jár visszaigénylés. A kérdés, hogy én erre a 9-10 millióra visszaigényelhetem-e?

Azért vagyok bizonytalan, mivel voltam egy jó pár pénzintézetben és arról beszéltek nekem, hogy ez túl kevés és az 5 millió 70%-nak meg felelő összeget tudok vissza igényelni, az azt jelenti, hogy 3,5 millió körüli összeget és akkor nekem 13 millióról kell számlát leadnom. Azt nem értem, hogy akkor kevesebbet nem is lehet visszaigényelni?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.
Ricsi

Kedves Ricsi!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a használatbavételi engedéllyel, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal még nem rendelkező lakás tulajdonjogának a használatbavételi engedély megszerzése, a használatbavétel tudomásulvétele vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítése bejelentésének megtörténte előtt történő átruházás esetén, ha az építkezés 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedély vagy 2016. január 1-jét követően az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység esetén az építési tevékenység bejelentése alapján történt, úgy az adó-visszatérítési támogatást az új tulajdonos - a rendeletben meghatározott feltételekkel - igénybe veheti.

Ami a számlabenyújtási kötelezettséget illeti: épülő (még használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal nem rendelkező) lakóingatlan tulajdonjogának az építkezés befejezése előtti megvásárlása esetén a vételár - ide nem értve a telek vételárát - 70%-a erejéig az előző építtető nevére kiállított számlákat kell bemutatni. Továbbá az igénylőnek vállalnia kell, hogy a hitelintézet részére bemutatja a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség legalább 70%-áról, saját névre kiállított számlákat.

Fenti számlabemutatási kötelezettség teljesítése esetén véleményünk szerint az adó-visszatérítési támogatás összege a lakóépület befejezéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és az igénylő nevére kiállított számla szerint megfizetett ÁFA összegével megegyező lehet, de legfeljebb 5.000.000 forint. Amennyiben a saját névre szóló számlák ÁFA tartalma kevesebb 5.000.000 Ft-nál, akkor a kisebb összegű támogatás is igényelhető.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése