Tisztelt Hitelnet!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy jelen pillanatban 3 millió Ft önrészünk van, amiből megvennénk egy telket, amit kinéztünk. Összközműves. Jövő év nyaráig másfél millió Ft-ot tudunk még összegyűjteni, ami azért lényeges, mert találtunk egy céget, akik 50 ezer Ft/nm áron építenek könnyűszerkezetes házakat, az anyagokat Németországból hozzák. Viszont ez a nm ár egy félkész állapotot eredményez. Benne van ebben az árban a szigetelt külső falak, belső válaszfalak, tető, külső nyílászárók, víz, villany, gáz bevezetése. Viszont hiányoznak a belső nyílászárók, burkolás, festés, radiátorok, cirkó kazán, konyhabútor, mosdók, csapok, stb. Tehát szerkezetkész állapotnál valamivel több, de nyilván nem kulcsrakész állapot.

És itt lenne a nagy kérdés: 2 gyerek után, új ház építésére szeretnénk felvenni a CSOK-ot (elviekben a feltételeknek megfelelünk). Úgy tudom, hogy a CSOK-ot folyósítják utoljára, tehát legalább eddig a félkész állapotig vagy saját önerőből vagy pedig hitelből kell megoldanunk a költségvetést.
Ez után igényelhető a fennmaradó munkálatokra a CSOK?
Egyáltalán nem kizáró ok az olcsó munkadíj?
Meg van szabva, hogy miből készül a ház?
Mire kell számítanunk? Hogyan kellene hozzáfognunk ehhez az egészhez?

Nagyon hálás lennek, ha levezetnek nekem ezt a folyamatot!

Tisztelettel!
Nikolett

Kedves Nikolett!

A leírtak alapján úgy véljük, hogy amennyiben az építkezés esetén előírt CSOK feltételek teljesülnek, az építkezés finanszírozásához (még hátralévő munkálatok) igényelhető a CSOK. A kedvezmény folyósítása valóban akkor kezdhető meg, ha a saját erő már felhasználásra került. A munkálatokról költségvetést kell készíteni, aminek összegét fedeznie kell a saját erő, a kölcsön és a támogatás együttes összegének. A költségvetésnek nem csak a félkész állapot, hanem a teljes építkezés bekerülési költségét tartalmaznia kell. Ennek realitását a hitelintézet műszaki szakértője ellenőrzi. Vegyes kivitelezés esetén (kivitelezői szerződés + házilagos finanszírozás) a házilagos kivitelezésben megvalósuló munkálatok finanszírozása akkor kezdődhet meg, ha a kivitelezői szerződésben foglalt munkálatok műszaki szakértő által igazoltan teljes mértékben beépítésre kerültek. Vállalkozói szerződés esetén a folyósítás a vállalkozói építési szerződésben foglalt bankszámlára, a megvalósult készültségi fok alapján utófinanszírozással történik, amennyiben az önerő teljes mértékben beépítésre került.

A vonatkozó kormányrendelet nem rögzíti, hogy miből kell készülnie a CSOK igénybevételével épített háznak, de azt igen, hogy építkezés esetén mi minősül új lakásnak. Erről ITT olvashat.

Az, hogy mekkora összegű kölcsön vehető fel az építkezéshez, s ennek függvényében mennyi saját erővel szükséges rendelkezni, az ügylet pontos részleteinek ismeretében határozható meg. Ebben Szakértőink készséggel segítenek Önnek a bővebb információk birtokában. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése