Jó napot kívánok!

Szeretném kérdezni, hogy ha szeretnék Falusi Csokra használt lakást vásárolni a Dunántúlon, de jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élek. Már meglevő 2 gyermeke van. Jelenleg itt dolgozom és nemsokára megszületik 3. gyeremekem. A lakáson, amit néztem, nagyon sok felújítási munkálat van még hátra.

Az lenne a kérdésem, hogy igaz-e, hogy egy pár évig (5 évig, ha jól láttam) nem minősül megszegésnek, ha nem lakom ott. Mivel most gyedre megyek, de minél hamarabb szeretnék visszamenni dolgozni. Ezokból kifolyólag ez lehetséges?

Előre is köszönöm válaszát!
Regina

Kedves Regina!

A vonatkozó kormányrendelet falusi CSOK-ot érintő előírása kimondja, hogy a korszerűsítési, illetve bővítési munkákat a támogatási szerződés megkötésétől számított három éven belül kell teljesíteni. Ezt a hitelintézet helyszíni szemle során ellenőrzi. Ugyanakkor a bentlakási kötelezettség igazolására irányadó határidőt a korszerűsítési, illetve bővítési munkálatokra vonatkozó utolsó részfolyósítás napjától kell számítani.

Továbbá a támogatott személynek vállalnia kell, hogy korszerűsítés, bővítés esetén a CSOK utolsó részfolyósítását követő 90 napon belül bemutatja a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt, amely igazolja, hogy a támogatott lakás mindazon személyek lakóhelye, akikre tekintettel a kedvezmény folyósítása történt.

Mint ahogy olvasható, a korszerűsítésnek maximum 3 éven belül kell meglenni. Amikor az utolsó részfolyósítás történik a falusi CSOK-ból, onnantól számított 90 napon belül kell beköltözni.

Az alábbi esetek nem minősülnek a bentlakási kötelezettség megszegésének:

  • a gyermek – a gyermekvédelmi szakellátások körébe tartozó otthont nyújtó ellátás keretében elhelyezett gyermek kivételével – tanulmányai folytatása miatt átmenetileg nem a támogatott személy lakásában lakik,
  • a támogatott személyt vagy a gyermeket, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelte, egészségi állapota miatt tartósan egészségügyi intézményben kezelik,
  • ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik,
  • ha a támogatott személy és a gyermek – foglalkoztatásra irányuló jogviszony következtében – ideértve a sajátos egyházi jogviszonyt is – a foglalkoztatásra irányuló jogviszony jellegéből következően köteles a szolgálati helyén a foglalkoztató által térítésmentesen biztosított szolgálati lakásban lakni a foglalkoztatásra irányuló jogviszony fennállása alatt,
  • a támogatott személy vagy a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelte, közeli hozzátartozó ápolása miatt ideiglenesen nem a támogatott személy lakásában lakik,
  • a támogatott személy az 1. mellékletben nem szereplő vétség miatt letöltendő szabadságvesztés büntetését tölti,
  • a nagykorú gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, elköltözik vagy
  • a kiskorú gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a nagykorúvá válását követően elköltözik.

Fentiek alapján van olyan lehetőség, miszerint a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik.

A falusi CSOK további jogosultsági feltételiről IDE kattintva olvashat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
A felől érdeklődnék, hogy mi van abban az esetben, ha valami közbejön és idővel mégsem lakunk családommal a falusi csok által vásárolt ingatlanban életvitelszerűen.
Hogy szól a jogszabály? Illetve milyen szankciókra számíthatunk hosszútávon?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Az volna a kérdésem, hogy 3 kiskorú gyermekemmel falusi csok házat tervezek vásárolni, mivel jelenleg a közeli városban anyukámnál élünk. Viszont egyedül nevelem őket és 3 műszakban dolgozom és anyukám segít be nekem. Ha csak hétvégén tudunk majd a megvásárolt ingatlanban tartózkodni, az problémát jelenthet-e? Illetve ha később anyukám nem fog tudni segíteni, akkor baráti-család kölcsönös segítségnyújtás esetén lakhat-e nálunk, hogy a fenti problémát – a gyermekek felügyeletét meg tudjam oldani, amíg dolgozom?
Válaszát köszönöm.

Üdvözlöm.
A kérdésem az lenne, hogy a Banknál van egy elbírálásra váró Falusi CSOK kérelmünk és a vírushelyzet miatt annyira elhúzódott, hogy május 20-án lejár az adásvételi-szerződés.
Mi történik abban az esetben, ha van a bank felől egy pozitív elbírálási határozatunk viszont a szerződés lejár, illetve ezzel együtt a földhivatali 6 hónapos függőben tartás is lejár.
Mit tudunk ez esetben tenni?

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem a falusi csok-kal kapcsolatban lenne:
Ha használt lakás felújítására/korszerűsítésre szeretném felhasználni az összeget akkor is vonatkozni fog az ingatlanra, hogy 10 évig életvitelszerűen a családnak itt kell élnie, ráadásul a Magyar Állam erre az időszakra elidegenítési és terhelési tilalmat is jegyeztet be az ingatlanra.
Mit jelent ez pontosan?
Válaszát köszönöm!
Katona Tímea

Erdélyi magyar állampolgár is vagyok. Gondoltam az áttelepülésre, 14,18, 21 és22 éves gyerekeink vannak. Itt mindkettőnknek van Tb biztosítás. Piliscsabára mennénk. Saját családilag építenének.
Melyek a lehetőségek?