Kedves Szakértő!

Férjemmel most készülünk preferált településen kivett tanyát vásárolni, amely lakóingatlanként van nyilvántartva. 10 millió forintos falusi csokot igényelnénk vásárlás és felújítás/korszerűsítés kategóriában. Van két gyermekünk, de szeretnénk harmadikat is. Sajnos a kivett tanya nem közművesített és elég romos állapotban van (a nádtető beszakadt, 2 oldalfal áll csak).

Szeretnénk kérdezni, hogy ilyen feltételek mellett egyáltalán igénybe vehető-e a falusi csok?
Ha nem, akkor van-e arra lehetőség, hogy önerőből az alapfeltételekig felújítjuk, és a vásárlás után 120 vagy 180 napon belül adjuk be a falusi csok igénylést? Olvastuk, hogy ennyi idő még belefér, hogy visszamenőleg beleszámolódjon a vásárlás kategóriába.

Mik azok az alapfeltételek, amelyekkel rendelkeznie kell az épületnek ahhoz, hogy igényelhető legyen a falusi csok?

Segítségüket hálásan köszönjük!
Aliz

Kedves Aliz!

Falusi CSOK igénylése esetén vannak olyan, az ingatlannal szemben támasztott alapfeltételek, melyeknek mindenképpen meg kell felelni már a kérelem benyújtásakor.

Az ingatlannak kell rendelkeznie 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel. Főzőhelyiség hiányában kell lennie további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérnek, térbővületnek. Fürdőhelyiség és WC kialakítását, valamint az előírt közműveket elegendő a korszerűsítés befejezéséig teljesíteni.

A közművesítésre vonatkozó feltételek az alábbiak:
– közműves villamos energia szolgáltatás,
– egyedi fűtési mód
– közműves szennyvízelvezetés, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
– közműves ivóvíz-szolgáltatás, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

Romos állapotban lévő tanya, melynek csak két oldal fala áll, nem elégíti ki az alapfeltételeket. Így erre az ingatlanra, ebben az állapotában véleményünk szerint nem vehető igénybe a falusi CSOK.

A falusi CSOK vásárlásra vonatkozó összege kizárólag a vételár kiegyenlítésére használható fel. Az adásvételi szerződésben rögzíteni kell, hogy a vételár megfizetése a támogatásból történik. Ezt az összeget a hitelintézet az eladó részére utalja, az adásvételi szerződésben megadott számlaszámra.

Arra tehát nincs lehetőség, hogy önerőből megvásárolják a tanyát, majd visszamenőlegesen igénylik a vételár kiegyenlítésére felhasználható falusi CSOK-ot. Amennyiben önerőből megtörténik a vásárlás, akkor már csak a falusi CSOK korszerűsítésre vonatkozó összege vehető igénybe.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Szakértőink ez alapján tájékoztatni tudják Önöket a falusi CSOK-hoz kapcsolódó támogatott lakáshitel feltételeiről is. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Szakértő!
Köszönjük szépen az előző kérdésünkre adott kielégítő válaszát! Tehát mivel a romos tanya nem felel meg az alapfeltételeknek, így úgy gondolom nem vesztettünk sokat, mert időközben megtörtént az adás-vétel. A két támogatás: sima CSOK és falusi CSOK korszerűsítés igénybe vehető egyszerre, amennyiben a tanya preferált kistelepülés külterületi részén található? Vagy ha a sima CSOK-kal elindítjuk az új ház építését a romos tanya helyére, akkor már “nincs mit korszerűsíteni a falusi CSOK-kal”? Valamint az 5 millióig történő ÁFA igénylés is fennáll számunkra lehetőségként?
Hálásan köszönjük a további segítséget! 🙂