Üdvözletem!

Örülök, hogy feltehetem egy igazi szakértőnek a kérdésemet, mert az ingatlanos szakember némiképpen eltérő információkat adott a közművekről, mint amit az Önök tájékoztatójában olvastam. A levélbe belinkelt ingatlan olyan településen-részen van (ez amúgy hogyan definiálható? – ennek Önök utána tudnak kérdezni, hogy megfelel-e az ingatlan helye a követelményeknek?), ahol sem csatornázás, sem vízvezeték nincs. A háznak állandó vízellátását saját fúrt kút biztosítja, és szennyvíztárolója van.

Baracs község honlapján ez található: “Tisztelt Adózó!

A környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény alapján a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízszikkasztás után talajterhelési díjat kell fizetni az önkormányzati adóhatósághoz. Adókötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés alapján szennyvízelhelyezést alkalmaz.

Baracs község belterületén műszakilag rendelkezésre áll a közcsatorna illetve külterületen: Reménysor”

Köszönettel:
Kinga

Kedves Kinga!

Baracs falusi CSOK által preferált település. A falusi CSOK szabályainak értelmében a kérelem benyújtásakor elegendő, ha az ingatlan rendelkezik: 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel. A további, közművekre vonatkozó feltételeket elegendő később, a falusi CSOK keretében vállalt korszerűsítés során teljesíteni.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében nem kötelező a közműves szennyvízelvezetés, ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés. Valamint a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik.

Ugyancsak nem feltétel a közműves ivóvíz-szolgáltatás, ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, de a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

Amennyiben tehát a kinézett ház a település azon részén található, ahol nincs közműves szennyvízelvezetés és ívóvíz-szolgáltatás, akkor nem jelentene kizáró okot e két közmű hiánya a későbbiekben sem. A Baracs község honlapján leírtak alapján belterületen ez a lehetőség adott, illetve külterületen a Reménysor elnevezésű részen szintén. Ha a ház itt lenne, akkor a korszerűsítés során csatlakozni kellene e közművekre.

További jogosultsági kérdést vet fel azonban, hogy az ingatlannak mi a megnevezése a földhivatali nyilvántartás szerint. Ez azért fontos, mert ha nyaralóként van nyilvántartva, akkor CSOK nem vehető igénybe. Falusi CSOK esetében az alábbi ingatlan-nyilvántartásbeli elnevezéssekkel igényelhető a támogatás: ha belterületi az ingatlan, akkor lakás, lakóház megnevezés fogadható el. Ha külterületi lakásról van szó, akkor az ingatlan-nyilvántartásban tanya vagy birtokközpont megnevezéssel nyilvántartott ingatlan fogadható el.

A falusi CSOK további jogosultsági feltételei IDE kattintva tekinthetők meg. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

A falusi CSOK-hoz kapcsolódóan van lehetőség kedvező, kamattámogatott lakáshitel igénylésére is. Erről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhat.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az lenne a kérdésem, hogy párom már 2 éve közfoglalkoztatott és elvileg arra is igényelhető a falusi csok. Van 3 gyerekünk. Vásárolni szeretnénk egy használt lakást, de a lakásban nincs konyha és fürdő, de vannak helyiségek, amit ki lehet alakítani annak. A víz az udvaron van. A szennyvizet közmüre lehet kötni és lehet áramot is bevezetni. Kapunk-e támogatást erre az ingatlanra?

Tisztelt Cím!
2020-ban aláírtuk falusi CSOK-ra a szerződést, megírtuk a költségvetést, minden rendben volt.
Most jutottunk el odáig, hogy 100%-ban teljesítettük a költségvetésbe foglaltakat, küldött a bank értékbecslőt, majd most azt mondták, hiába van meg az teljesen, jelenleg nincs szaniter a wc – fürdőszobában, nincs konyha. Segítséget szeretnék kérni, hogy ez tényleg így működik e? Az, hogy a szerződéskötés pillanatában volt konyha és fürdőszoba, viszont most munkálatokban vagyunk és felújítás miatt nincs még kész, de a kiállások megvannak, és a konyharészben vízvételi lehetőség is van. Ez nem volt beleírva a költségvetésbe, csak a fűtéskorszerűsítés, újra csövezés, ereszcsatorna, ilyen olyan vakolatok, de ezek készen vannak, és ez 3M Ft volt. Most 1M300E Ft Falusi Csok-ot + Áfa nem akarják kifizetni arra hivatkozva, hogy hiába volt az elején a konyha, fürdő, most nincs. Itt ahhoz már mi közük van? A beadott költségvetés teljesítve. Ez így szabályos, hogy nem akarnak utalni? Abból szeretnénk tovább a felújítást finanszírozni. Értem én, hogy utófinanszíroznak, de amit aláírtunk azt teljesítettük, akkor miért van gond?
Köszönöm segítségüket!
Üdvözlettel.

Érdekel a falusi CSOK részletes jogosultsági feltételei.

Tisztelt Szakértő!
Olyan házat szeretnénk vásárolni falusi csok kedvezménnyel amelyik gázszilikát téglából épült.
Kizáró ok lehet-e ez az 5+5m Ft falusi csok felvételnél?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözletem,
Vidéken, külterületen található présházat szeretnénk megvenni, és átalakítani lakóházzá. Villany a házban, víz a telken. Anya 44 éves, baba várható születési időpontja 2020/07/08. Apa 26 éves.
Nem vagyunk házasok, de ha ez támogatás feltétele, nincs akadálya a házasságkötésnek.
Tudnunk támogatást igényelni? Ha igen, mennyit?
Köszönettel,
Anett

Megyeszékhelyen lévő külterületi ingatlan. Fúrt kúttal rendelkezik, zárt szennyvíztároló is van.
Vályogház, viszont mivel tanya, így nincs járda, vízszigetelés van, láttuk szobán belül.
Házon belüli térképmásolat nincs, állítólag sosem volt. A méretek megfelelnek, 4 szoba, 2 fürdő, konyha, központi fűtés.
Van esélyünk megkapni 2 gyermekre?
Köszönöm szépen.

Adott egy ingatlan, olyan településen, ahol jár a falusi CSOK. 3 gyermek van, így min. 60 m2 alapterületű házra lenne szükség. 1 régi típusú házról beszélünk, ahol a veranda be lett építve (fal, ablak) és a fás kamraként szolgáló épületrész belülről járható (kívülről ajtó és fal). A bácsi azonban továbbra is fáskamraként használta, így belülről nincs bepucolva, se járólappal burkolva, villany van benne, de fűtés oda nincs vezetve.
Így megigényelhető az ingatlanra a Falusi CSOK? Nem utasítják vissza a kérelmet?
Természetesen mi teljesen felújítanánk (fűtés, pucolás, parkettázás, stb).

Használt lakásvásárlásra szeretnénk a csokot. Olyan kérdésem lenne, hogy elfogadható az, hogy vegyes építésű szilikát vályog. 70-es építésű. 80 négyzetméteres. Háromszobás. Az udvaron nyári konyha található. Összkomfortos: víz, gáz. villany.
Az lenne a kérdésem, hogy elfogadják ezt. így?

Tisztelt Cím!
Használt lakást vásárolnánk, és szeretnénk a falusi CSOK-ot 2 gyermekre igényelni plusz kamattámogatott hitelt.
A ház bőven megvan 50 nm, viszont ahol a konyha van, az a házhoz hozzáépült rész nincs a térképmásolaton, a tulajdonos nem is vállalja, hogy felrajzoltatja, tehát azt nem vehetjük figyelembe hasznos alapterületként sem és értékbecslésnél sem.
Így konyha nélkül is megkapjuk rá a falusi CSOK-ot és a hitelt, ha vállaljuk, hogy a lakásvásárlással egybekötötten korszerűsítésként kialakítjuk a konyhát?
Segítségüket előre is köszönöm!

Falusi csokot szeretnénk kérni. Ennek menetéről érdeklődnék. Jelenleg 2 gyermek édesapja vagyok.
Mit kell ahhoz tegyünk, hogy megkapjuk a hitelt?

Ha a megvásárolni kívánt ingatlan előtörténetében valamikor is más funkció szerepelt (üzlet), megvásárolható-e falusi csokra, hiszen a felújítás fedezne a megfelelő kialakítás költségét.
Vagy ez kizáró ok?